ΥΓΕΙΑ
Όχι κινητά και οθόνες στα παιδιά όταν έχουν ξεσπάσματα θυμού
Καθώς πολλοί γονείς δίνουν στα μικρά παιδιά ηλεκτρονικές συσκευές προκειμένου να τα ηρεμήσουν, οι ερευνητές από την Ουγγαρία και τον Καναδά θέλησαν να δουν πώς επηρεάζει η τάση αυτή την ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν τα συναισθήματα και τα ξεσπάσματά τους αργότερα στη ζωή
Όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας έχει ένα ξέσπασμα θυμού, απογοήτευσης και γενικότερα αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς, αυτό που ονομάζουμε tantrum, το να του δώσετε ένα smartphone ή ένα tablet είναι πιθανότατα ο πιο γρήγορος -και ο χειρότερος- τρόπος για να το σταματήσετε, προτείνει νέα μελέτη.
«Αν οι γονείς δίνουν τακτικά μια ηλεκτρονική συσκευή στο παιδί για να το ηρεμήσουν ή για να σταματήσουν το ξέσπασμά του, το παιδί δεν θα μάθει να ρυθμίζει τα συναισθήματά του», λέει η πρώτη συγγραφέας Veronika Konok, του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης.
«Αυτό οδηγεί σε πιο σοβαρά προβλήματα ρύθμισης των συναισθημάτων και συγκεκριμένα σε προβλήματα διαχείρισης θυμού αργότερα στη ζωή», προσθέτει.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά μαθαίνουν να ρυθμίζουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε διάφορες καταστάσεις στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Και, σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό το μαθαίνουν από τους γονείς τους.
Καθώς πολλοί γονείς δίνουν στα μικρά παιδιά ηλεκτρονικές συσκευές προκειμένου να τα ηρεμήσουν, οι ερευνητές από την Ουγγαρία και τον Καναδά θέλησαν να δουν πώς επηρεάζει η τάση αυτή την ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν τα συναισθήματα και τα ξεσπάσματά τους αργότερα στη ζωή.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στις 27 Ιουνίου στο περιοδικό Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry.
Το αποτέλεσμα;
«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματά τους», ανέφερε η Konok. Και κατά τη διάρκεια αυτής της μαθησιακής διαδικασίας, χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους και όχι μιας ηλεκτρονικής συσκευής.
Για τη μελέτη, η Konok και η ομάδα της ζήτησαν από περισσότερους από 300 γονείς παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση διαφόρων μέσων από τα παιδιά και τους γονείς. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια δύο φορές: πρώτα το 2020 και ξανά δύο χρόνια αργότερα.
Οι απαντήσεις έδειξαν ότι όταν οι γονείς στηρίζονταν στα ηλεκτρονικά για να τα ηρεμήσουν, τα παιδιά ήταν λιγότερο ικανά να διαχειριστούν τον θυμό και την απογοήτευση ένα χρόνο αργότερα. Και όσο πιο δύσκολο ήταν για τα παιδιά να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, τόσο πιο συχνά τους έδιναν κινητά και τάμπλετ, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται το πρόβλημα.
Οι ερευνητές προτρέπουν τους γονείς να καθοδηγούν τα παιδιά τους στις δύσκολες καταστάσεις, να τα βοηθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να τους διδάσκουν τρόπους αντιμετώπισης – χωρίς ηλεκτρονικά.