ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος που παίζουν οι χώροι πρασίνου στην υγεία των παιδιών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hasselt στο Βέλγιο πραγματοποίησαν σχετική μελέτη

Ο ρόλος που παίζουν οι χώροι πρασίνου στην υγεία των παιδιών

Γνωρίζατε ότι το να ζείτε κοντά σε έναν χώρο πρασίνου, όπως ένα πάρκο, έναν κήπο ή ένα δάσος, μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία των οστών του παιδιού σας;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ζουν σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από έναν χώρο πρασίνου έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χαμηλής οστικής πυκνότητας σε σχέση με εκείνα που ζουν σε λιγότερο πράσινες περιοχές.

Η οστική πυκνότητα είναι ένας δείκτης μέτρησης του πόσο ισχυρά και υγιή είναι τα οστά σας. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη γονιδιακή κληρονομικότητα και την περιβαλλοντική έκθεση. Η υψηλή οστική πυκνότητα στην παιδική ηλικία είναι σημαντική, καθώς θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων αργότερα στη ζωή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hasselt στο Βέλγιο πραγματοποίησαν μια πρωτοφανής μελέτη όπου συμμετείχαν 327 παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και δορυφορικά δεδομένα για να μετρήσουν την ποσότητα αλλά και το είδους του πρασίνου σε απόσταση 1000 μέτρων από το σπίτι κάθε παιδιού, ενώ η οστική πυκνότητα των παιδιών αξιολογήθηκε με ειδική τεχνική ακτίνων Χ. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που ζούσαν σε πιο πράσινες περιοχές, είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνα που ζούσαν σε λιγότερο πράσινες περιοχές. Να αναφερθεί ότι ως πιο πράσινες περιοχές ορίστηκαν ως εκείνες που ανήκαν στο 20 έως 25% της έκθεσης σε χώρους πρασίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διαβίωση σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από έναν ψηλό χώρο πρασίνου, όπως ένα δάσος ή ένα πάρκο με δέντρα, σχετιζόταν με 61% μικρότερο κίνδυνο να έχουν χαμηλούς δείκτες οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι χώροι πρασίνου μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των οστών παρέχοντας ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, ιδίως για ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι διεγείρουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των οστών. Οι χώροι πρασίνου μπορούν επίσης να μειώσουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τον θόρυβο και το άγχος, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών.

«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία της έκθεσης σε αστικό χώρο πρασίνου κατά την πρώιμη ηλικία για την υγεία των οστών κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ανάπτυξης και εξέλιξης, με μακροπρόθεσμες επιδράσεις. Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την έκθεση σε χώρους πρασίνου, οι διαθέσιμες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση με την οστική πυκνότητα είναι ελάχιστες», γράφει η περιβαλλοντική επιδημιολόγος Hanne Sleurs και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Hasselt.

Η μελέτη, όπως προείπαμε είναι η πρώτη του είδους της που διερευνά τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χώρους πρασίνου και της οστικής πυκνότητας σε μικρά παιδιά. Επιπλέον, επικυρώνει προηγούμενα στοιχεία που έδειξαν ότι και οι ενήλικες που ζουν σε πιο πράσινες περιοχές τείνουν να έχουν υψηλότερη οστική ανθεκτικότητα. Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τη σημασία της έκθεσης σε χώρους πρασίνου κατά την πρώιμη ηλικία για την υγεία των οστών κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ανάπτυξης και εξέλιξης.

Επομένως, αν θέλετε να δώσετε ώθηση στο παιδί σας να ενισχύσει την υγεία των οστών του, προτιμήστε να ζείτε κοντά σε έναν χώρο πρασίνου ή να το πηγαίνετε τακτικά σε έναν τέτοιο χώρο. Όχι μόνο θα απολαύσουν τον καθαρό αέρα και τη φύση, αλλά θα χτίσουν και ισχυρότερα και υγιέστερα οστά για όλη τους τη ζωή

Πηγή:topontiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση