ΥΓΕΙΑ
Ο Μόσιαλος και η ασφάλεια των εμβολίων
«Πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι είχαμε αγωνία για το αν θα έχουμε εμβόλια κάποια στιγμή το 2021. Εγώ ήμουν από τους αισιόδοξους και είχα υποστηρίξει ότι θα ξέρουμε αν θα έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια εντός του 2020» αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.
SHARE:
Σε όσους έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού, το οποίο από την Τρίτη γίνεται διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, απάντησε ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος
«Πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι είχαμε αγωνία για το αν θα έχουμε εμβόλια κάποια στιγμή το 2021. Εγώ ήμουν από τους αισιόδοξους και είχα υποστηρίξει ότι θα ξέρουμε αν θα έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια εντός του 2020» αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και συμπληρώνει:
«Τώρα έχουμε τρία εμβόλια και στους επόμενους μήνες θα γνωρίζουμε αν άλλα δέκα εμβόλια είναι και αποτελεσματικά και ασφαλή».
Ωστόσο, εξηγεί πως «είναι λογικό αρκετοί συμπατριώτες μας να έχουν ενστάσεις όσον αφορά στην ταχύτητα παραγωγής των εμβολίων. Εξήγησα ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους και κυρίως στη σημαντική χρηματοδότηση, στις συνέργειες κυβερνήσεων, πανεπιστημίων και βιομηχανίας και στο μεγάλο αριθμό εθελοντών στις κλινικές δοκιμές».
Είναι τα εμβόλια ασφαλή;
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.
«Γνωρίζουμε από τις κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna ότι 37 χιλιάδες εθελοντές πήραν τα εμβόλια και άλλοι τόσοι το εικονικό φάρμακο».
«37 χιλιάδες είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Είναι σαν να εμβολιάστηκαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας» τονίζει.
«Οι εταιρείες δεν ανέφεραν σημαντικές παρενέργειες στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Επίσης οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών στους εθελοντές. Ούτε αναφέρθηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των παρενεργειών» αναφέρει.
Οι ανησυχίες
Όμως τονίζει πως πάρα ταύτα κάποιες ανησυχίες παραμένουν. «Είναι λογικό» συμπληρώνει.
«Πιστεύω ότι θα μειωθούν όταν τα εμβόλια πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επίσης μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Γιατί δεν σταματάμε να συλλέγουμε δεδομένα μετά την κατάθεση των στοιχείων των εταιρειών στις ρυθμιστικές αρχές» υπογραμμίζει.
«Αύριο όμως αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία. Θα έχουμε επομένως περισσότερα στοιχεία από τη χορήγηση του εμβολίου σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς πολίτες άνω των 80 ετών αρχικά (συνολικά 3.2 εκατομμύρια Βρετανοί) πριν τα εμβόλια χορηγηθούν στη χώρα μας. Οι Άγγλοι είναι εξαιρετικά καλοί στη συλλογή και στην ανάλυση των δεδομένων» καταλήγει.
Η ανάρτηση του καθηγητή: