ΥΓΕΙΑ

Νευροχειρουργική επιστήμη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και σε ποιους απευθύνεται

Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί και υπογράφει ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Αντώνης Βάκης, όλα όσα έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη ειδικότητα, τις παθήσεις που άπτονται του αντικειμένου της και ποιος ο απώτερος στόχος των λειτουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται.

Νευροχειρουργική επιστήμη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και σε ποιους απευθύνεται

Η Νευροχειρουργική είναι μια ειδικότητα η οποία εξελίχθηκε ουσιαστικά τις τελευταίες τέσσερις- πέντε δεκαετίες χάρη στην ουσιαστική βοήθεια που της πρόσφεραν οι σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και η συσσώρευση περισσότερων γνώσεων για το νευρικό σύστημα. Αν  και η δομή και η λειτουργία του νευρικού συστήματος απασχολούσε την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα ακόμα, ουσιαστικά λίγα πράγματα είχαν γίνει γνωστά μέχρι την σύγχρονη εποχή. 

Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί και υπογράφει ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Αντώνης Βάκης, όλα όσα έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη ειδικότητα, τις παθήσεις που άπτονται του αντικειμένου της και ποιος ο απώτερος στόχος των λειτουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται.

«Λέγοντας Νευροχειρουργική εννοούμε την ειδικότητα η οποία ανήκει στον ευρύτερο κλάδο των νευροεπιστημών αλλά ασχολείται ιδιαίτερα με την διάγνωση και την θεραπεία των παθήσεων του νευρικού συστήματος που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική παρέμβαση. Βέβαια οι δυσκολίες του Νευροχειρουργού συνίστανται όχι μόνο στο να πραγματοποιήσει μια επέμβαση με ασφάλεια και επιτυχία αλλά και να αποφασίσει για το εάν ο ασθενής θα ωφεληθεί  από την επέμβαση ή όχι. 

Η ειδικότητά μας ασχολείται επομένως  με τις χειρουργικές παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού αλλά και με διαδικασίες της λεγόμενης νευροτροποποίησης ή αλλιώς λειτουργικές επεμβάσεις που στόχο έχουν την συμπτωματική ανακούφιση ασθενών από δυσάρεστες καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος , σπαστικότητα , διάφορα νευρολογικά νοσήματα όπως Parkinson κ.α. Μερικά από τα συνηθέστερα αντικείμενα της Νευροχειρουργικής είναι τα ακόλουθα:

Εκφυλιστικές παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης δηλαδή δισκοκήλες, οστεόφυτα και διαφόρων ειδών στενώσεις του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν από απλό πόνο μέχρι σοβαρότερα προβλήματα όπως δυσκολία στη βάδιση, παράλυση, διαταραχές στην ούρηση, αδυναμία στα χέρια και στα πόδια κ.α.  Σε αυτές τις περιπτώσεις εφόσον κριθεί αναγκαία η χειρουργική επέμβαση αυτή γίνεται κατόπιν προσεκτικής κλινικής και ακτινολογικής μελέτης με τη βοήθεια μικροσκοπίου και λεπτών χειρουργικών εργαλείων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος με την ελάχιστη παρέμβαση στους φυσιολογικούς ιστούς. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται και για όγκους της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού οι οποίοι μπορεί να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με τις παραπάνω καταστάσεις.

 Όγκοι εγκεφάλου: στη σημερινή εποχή είναι εφικτή στις περισσότερες περιπτώσεις η ασφαλής αφαίρεση όγκων ακόμα και από «δύσκολες» περιοχές του εγκεφάλου. Πολλές φορές η ανεύρεση ενός όγκου μπορεί να συμβεί τυχαία κατά την πραγματοποίηση μιας απεικόνισης ή και μπορεί να δώσει ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα όπως πχ επίμονη κεφαλαλγία, αστάθεια βάδισης, επιληπτική κρίση, υπνηλία, αιφνίδια αλλαγή στο χαρακτήρα, παράλυση κάποιου μέλους του σώματος, διαταραχές στην όραση ή στην ομιλία.

   Αγγειακές παθήσεις συνίστανται κυρίως είτε στην παρουσία ανευρυσμάτων ή γενικότερα διαφόρων ειδών αγγειακής δυσπλασίας στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό.

   Διαταραχές  στη μνήμη και στη βάδιση που οφείλονται σε μη κανονική κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση μετά από κατάλληλη παρέμβαση στην κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου.

Σε κάποιες καταστάσεις όπου ο ασθενής υποφέρει από έντονο χρόνιο πόνο ή σπαστικότητα  που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε φαρμακευτικό μέσο μπορεί να αντιμετωπιστεί Νευροχειρουργικά με την τοποθέτηση ειδικής συσκευής η οποία χορηγεί συνεχόμενα τα κατάλληλα φάρμακα απευθείας στο νευρικό σύστημα. Επίσης και σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις όπως είναι η νόσος του Parkinson εφόσον καμία θεραπεία δεν έχει πλέον αποτέλεσμα και αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί Νευροχειρουργικά με την εμφύτευση κατάλληλων ηλεκτροδίων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτές οι επεμβάσεις αποφασίζονται από κοινού από Νευρολόγους και Νευροχειρουργούς.

Νευραλγία τριδύμου: πρόκειται για μία ιδιαιτέρως επώδυνη κατάσταση αιφνίδιας συνήθως έναρξης που εκδηλώνεται με έντονο παροξυσμικό πόνο σε κάποιο μέρος του προσώπου. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί η Νευροχειρουργική μπορεί να προσφέρει μία λύση είτε με χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου στην έκφυσή του είτε με διαδερμική καυτηρίαση του γαγγλίου».

Στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος λειτουργεί νευροχειρουργικό ιατρείο, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.  Αντώνη Βάκη. Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 2810.240.100

    

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση