Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μπανάνες είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές φρούτο παγκοσμίως, δεύτερο μόνο μετά τις ντομάτες. Οι μπανάνες είναι μια γλυκιά εναλλακτική για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ορισμένοι μπορεί να αναρωτιούνται αν είναι πολύ γλυκές για να θεωρηθούν υγιεινές. Το Healthline εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι περιέχουν ζάχαρη, τα φρούτα είναι υγιεινά κυρίως επειδή είναι «πραγματικά, ολόκληρα τρόφιμα».
Και ενώ οι μπανάνες περιέχουν ζάχαρη, είναι το είδος της ζάχαρης που είναι καλό για εσάς, καθώς σύμφωνα με το Livestrong, οι μπανάνες περιέχουν φρουκτόζη. Ενώ η φρουκτόζη που προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια, δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα όταν εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα. Ένας λόγος για τον οποίο έχει να κάνει με το πόσες φυτικές ίνες περιέχουν οι μπανάνες. Σύμφωνα με το WebMD, μια μέτρια μπανάνα περιέχει πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών, με τις περισσότερες από αυτές να είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, μεταφέροντας τη ζάχαρη στο σύστημά σας αργά. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν, επίσης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.
Οι μπανάνες γίνονται πιο γλυκές καθώς γίνονται πιο ώριμες
Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Μια μέτρια μπανάνα, λοιπόν, έχει περίπου 14 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με το Food Network, ενώ γίνονται όλο και πιο γλυκές καθώς ωριμάζουν. Οι πράσινες μπανάνες μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία σας επειδή περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, έναν υδατάνθρακα που ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Αυτή η ζύμωση προκαλεί την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, καθιστώντας τις πράσινες μπανάνες πρεβιοτικά.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πράσινες μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι ώριμες μπανάνες, από την άλλη, έχουν επίσης οφέλη. Αν και περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο ανθεκτικό άμυλο από τις πράσινες μπανάνες, το Πανεπιστήμιο Spoon επισημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά στις μπανάνες αυξάνονται, επίσης, καθώς ωριμάζουν. Τέλος, οι ώριμες μπανάνες περιέχουν, επίσης, μια ένωση που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου, η οποία παρέχει στο σώμα σας αντικαρκινικές ιδιότητες.
Φωτογραφία από Alexas_Fotos via pixabay