Μια παιδοψυχίατρος συμβουλεύει πώς να..."μείνετε σπίτι"

Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται πιο εύκολα, όταν τους μιλάμε... σταράτα!

Το “Μένουμε στο σπίτι” είναι είναι το πιο αποτελεσματικό “απτό” όπλο στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο εγκλεισμός κρίνεται απαραίτητος, έχει όμως και τις αρνητικές του επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Οι ισορροπίες είναι πιο εύθραυστες μέσα στις οικογένειες, ιδίως μεταξύ των ανήλικων και ενήλικων μελών τους.

Η παιδοψυχίατρος κ. Ευγενία Σουμάκη έβγαλε στον ... αέρα της ΕΡΤ Ηρακλείου μερικές χρήσιμες συμβουλές, ώστε ο (πολύς) χρόνος που περνούν πλέον οι γονείς με τα παιδιά τους, να είναι ευεργετικός. Και η καθημερινή και συνεχής συναναστροφή τους να είναι δημιουργική, χωρίς ίχνος φθοροποιούς επίδρασης για μικρούς και μεγάλους.

Βήμα πρώτο: Η οργάνωση ενός... οικογενειακού συμβουλίου. “Οι γονείς έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία, για το τι θα κάνουμε στο σπίτι. Θα πρέπει να ειπωθεί στα παιδιά μας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση.

Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται πιο εύκολα, όταν τους μιλάμε... σταράτα! Ενισχύεται το αίσθημα της ατομικής τους ευθύνης. Μπαίνουν σε έναν άλλο ρόλο τότε και αισθάνονται πιο υπεύθυνα”.

Βήμα δεύτερο: Η εναλλαγή των ρόλων. Οι γονείς κερδίζουν... τα παιδιά τους, μιλώντας τους με σαφήνεια, κι έρχονται πιο εύκολα και στη δική τους θέση, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητές τους (όπως το παιχνίδι).

Οι πρωινές ώρες στο σπίτι, σύμφωνα με την κ. Σουμάκη, μπορούν να είναι μαθησιακού αλλά και πολιτιστικού περιεχομένου. Να ακολουθείται, έστω και τροποποιημένο, το πρότερο πρόγραμμα του σχολείου, προσαρμοσμένο στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού, στο οποίο (πρόγραμμα) εκτός από τη γνώση θα προστίθεται και κάποια λ.χ θεατρική παράσταση, μέσω διαφόρων διαδικτυακών εφαρμογών.

Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τους, γιατί αυτές τις μέρες δεν μπορούν να δουν τον παππού και τη γιαγιά – γιατί τα παιδιά αισθάνονται ενοχή όταν εγκαταλείπουν κάποιον απότομα” λέει επίσης η κ. Σουμάκη.

Οι δύο πλευρές ωστόσο μπορούν να έρθουν σε μία (εξ αποστάσεως) επαφή, με τη βοήθεια κάποιων επικοινωνιακών και δημιουργικών τρικ, όπως μιας ζωγραφιάς ή μιας τηλεφωνικής κλήσης στην οποία ο παππούς ή η γιαγιά θα αφηγηθούν στο εγγόνι τους μία αντίστοιχη δύσκολοι στιγμή που πέρασαν οι ίδιοι στο παρελθόν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ