ΚΡΗΤΗ

Φ. Παρασύρης: "Από τη μια τσέπη στην άλλη για τους καταναλωτές, χωρίς μείωση της τιμής του ρεύματος"

"Τα μέτρα του υπουργείου Ενέργειας δεν παρεμβαίνουν στην κερδοσκοπία" αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνς Κ.Τ.Ε. Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ

Φ. Παρασύρης: "Από τη μια τσέπη στην άλλη για τους καταναλωτές, χωρίς μείωση της τιμής του ρεύματος"

Για επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα του Υπουργείου Ενέργειας για την τιμή του ρεύματος, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνς Κ.Τ.Ε. Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

"Με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού και της υφυπουργού Ενέργειας δεν γίναμε σοφότεροι και σίγουρα δεν ανακουφίστηκαν οι καταναλωτές. Με μια περιγραφικού χαρακτήρα δήλωση, ο υπουργός επιβεβαίωσε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τα δομικά προβλήματα της αγοράς ενέργειας της χώρας.

Η αδυναμία μιας ισχυρής παρουσίας μέσω των διασυνδέσεων με τα Βαλκάνια και τη Δ. Ευρώπη, καθιστούν την Ελλάδα «εύκολο θύμα» για τους παρόχους ενέργειας σε περιόδους αύξησης της ζήτησης. Κερδοσκοπούν, και θα κερδοσκοπούν όσο δεν «θωρακίζεται» η χώρα.

Όλα αυτά τα ξέρουμε. Δεν χρειαζόταν, εν μέσω καύσωνα, μια ακόμα επικοινωνιακού τύπου συνέντευξη.

Ο καύσωνας στην Ουκρανία και την Ουγγαρία στον οποίο απέδωσε ο υπουργός την εκτόξευση των τιμών της χονδρεμπορικής, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την κατάσταση στην οποία φτάσαμε, αλλά είναι αποτέλεσμα των λαθών και των διαχρονικών αδυναμιών τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν το έχουν καταλάβει, κυβερνούν πάνω από πέντε χρόνια και όφειλαν να έχουν ξεδιπλώσει έναν σχεδιασμό, ο οποίος θα διασφάλιζε φθηνό ρεύμα για τους Έλληνες καταναλωτές. Δεν το κάνουν γιατί δεν θέλουν να πειράξουν την ολιγαρχία της ενέργειας.

Για τα τρία, συγκεκριμένα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα ένα πρώτο σχόλιο: «από την μια τσέπη του καταναλωτή στην άλλη».

1. Για το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο, είναι οξύμωρο γιατί το μέτρο αυτό συνεπάγεται ότι θα αυξήσει την τιμή του. Δεν πρόκειται να αποκλιμακώσει τις τιμές ρεύματος ένα έκτακτο τέλος, το αντίθετο! Από την μια λοιπόν, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τσουχτερούς λογαριασμούς και από την άλλη θα επιβάλλεται έκτακτο τέλος στους παρόχους για να επιστραφούν τα ίδια ποσά στη συνέχεια. Μέτρα που παραπέμπονται στις καλένδες, μετά τον Αύγουστο, καθώς προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και χρόνο για την εφαρμογή τους. Λύσεις του ποδαριού δηλαδή και σίγουρα θα επιβεβαιωθούμε και σε αυτό.

2. Για την επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια, τονίζουμε ότι πρόκειται για ακόμα ένα εμβαλωματικό μέτρο, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, καθώς τα οριζόντια μέτρα ήδη έχουν απορριφθεί από την Ε.Ε., αλλά και για το γεγονός ότι το όριο των 500KW δεν καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών μέσα στο καλοκαίρι. Αποκαλύπτει, επίσης, και την κυβερνητική ανακολουθία, καθώς στην περίοδο πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έβαζε «τέλος» στις επιδοτήσεις.

3. Για τη θέσπιση του μόνιμού μηχανισμού ανάκτησης των κερδών, ισχύει η κλασική παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά…». Ένα μέτρο που όφειλαν να έχουν υλοποιήσει καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία έχει εκδοθεί εδώ και μήνες.

Επειδή μετά τον καύσωνα, έρχεται ο χειμώνας, καλούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να στελεχώσει, επιτέλους, επαρκώς τη ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει ουσιαστικά τον ρυθμιστικό της ρόλο, ελέγχοντας τα κόστη και ρυθμίζοντας την αγορά. Αυτή θα ήταν η μόνη, εν μέρει, αυτοματοποιημένη προστασία για τους καταναλωτές.

Ας προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποθήκευση, γιατί οι δύο διαγωνισμοί που επικαλούνται είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Ας υλοποιήσουν τα έργα των δικτύων για να αρθεί επιτέλους η απομόνωση της χώρας και βεβαίως ας λάβουν υπόψη τους ότι το χρηματιστήριο ενέργειας εντείνει το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας. Όταν στη Γερμανία το 40% της ζήτησης περνάει από τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και το υπόλοιπο καθορίζεται με σταθερά και μεγάλης διάρκειας συμβόλαια, στην Ελλάδα το 99% της αγοράς διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο με τιμές της επόμενης μέρας. Ο καθορισμός διμερών συμβάσεων (PPAs) με ενεργοβόρες βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές είναι μονόδρομος πλέον".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση