Μείωση υδατανθράκων: Απώλεια βάρους με μακροχρόνιο τίμημα

Ο επιστήμονας αναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε μελέτη του European Society of Cardiology σύμφωνα με την οποία μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες επιφέρει μείωση του βάρους αλλά η μέχρι πρότινος επικρατούσα γνώμη ότι παράλληλα μειώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνονται οι αιματολογικοί δείκτες αφορούν μόνο σε μια βραχυχρόνια περίοδο

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου, εξηγεί στην εκπομπή “Υγεία Πάνω από Όλα” και στη Φωτεινή Γεωργίου τους λόγους για τους οποίους η μείωση πρόσληψης υδατανθράκων στην καθημερινή μας δίαιτα συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθίσταται όμως επιβαρυντική για την υγεία μας μακροπρόθεσμα. 

Ο επιστήμονας αναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε μελέτη του European Society of Cardiology σύμφωνα με την οποία μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες επιφέρει μείωση του βάρους αλλά η μέχρι πρότινος επικρατούσα γνώμη ότι παράλληλα μειώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνονται οι αιματολογικοί δείκτες αφορούν μόνο σε μια βραχυχρόνια περίοδο. Μακροχρόνια φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση του βαθμού θνησιμότητας κυρίως μάλιστα από καρδιολογικά προβλήματα!

Αναφερόμενος μάλιστα σε μια μελέτη του περιοδικού LANCET τονίζει ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από πρωτεϊνη από φυτικές πηγές όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Υπενθυμίζει ότι διατηρείται η επιστημονική οδηγία για ανάγκη πρόσληψης υδατανθράκων σε ποσοστό 50% του συνόλου των καθημερινών μας θερμίδων, με την υποσημείωση ότι το 50-70% αυτού συστήνεται να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά αλλά και ψωμί ολικής άλεσης), γεγονός που διασφαλίζει την κάλυψη των επιμέρους διατροφικών αναγκών του οργανισμού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ