ΥΓΕΙΑ
Μείωση της βλάβης στην καθημερινότητα: Ένα στοίχημα, μια στάση ζωής που μας αφορά όλους
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, συζητούν, ανταλλάσσουν προτάσεις και καταθέτουν ιδέες
Μια αξιόλογη, εποικοδομητική και εν τέλει χρήσιμη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στη δημόσια σφαίρα συμβάλλοντας στη διάδοση ενός μηνύματος που μας αφορά όλους. Στην προσπάθεια, δηλαδή, για τη μείωση της βλάβης στην καθημερινότητά μας, είτε αυτή αφορά στην υγεία μας είτε ακόμη και στο ίδιο το περιβάλλον.
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, συζητούν, ανταλλάσσουν προτάσεις και καταθέτουν ιδέες για δράσεις προκειμένου το φαινόμενο «μείωση της βλάβης» να εδραιωθεί το ταχύτερο δυνατό στις συνειδήσεις όλων μας. Μολονότι η έννοια της «βλάβης» παραπέμπει αρχικά σε ζητήματα που αφορούν στην υγεία ή τις εξαρτήσεις, όπως π.χ. ο HIV, το κάπνισμα ή το αλκοόλ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αφορά και στη βλάβη που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον.
Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, πολίτες και φορείς – ευαισθητοποιημένοι τώρα περισσότερο από ποτέ – αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και προσπαθούν να αλλάξουν συνήθειες με στόχο να μειώσουν τη βλάβη της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, στον τομέα του καπνίσματος, ολοένα και περισσότεροι καπνιστές που δεν μπορούν, δυστυχώς, διά μιας να απαλλαγούν από τη συνήθεια αυτή επιλέγουν τη χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων, εναλλακτικών προϊόντων με ή χωρίς καπνό. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι οι χρήστες των εναλλακτικών αυτών μεθόδων αυξάνονται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο.
Το παράδειγμα αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Η προσπάθεια για τη μείωση της βλάβης στο περιβάλλον έχει επηρεάσει και την αυτοκινητοβιομηχανία. Η προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα, ως ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν την κλιματική κρίση, οδήγησε στην αναζήτηση νέων τεχνολογιών που αξιοποιούνται στα σύγχρονα μοντέλα οχημάτων. Έτσι, στην περίπτωση η προσπάθεια για τη μείωση της βλάβης καταβάλλεται και από τους πολίτες, και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και από την ΕΕ που εφαρμόζει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πεδίο της ενέργειας, μια σημαντική προσπάθεια μείωσης της καθημερινής βλάβης θεωρούνται και οι ΑΠΕ έναντι του λιγνίτη, ανάλογες πρακτικές εντοπίζονται και στο real estate καθώς η σύγχρονη οικοδομική δραστηριότητα στρέφεται σε βιώσιμα «πράσινα» ακίνητα που ανεγείρονται με τη χρήση υλικών και τεχνολογιών φιλικά στο περιβάλλον.
Συνεπώς, η επιστήμη, η τεχνολογία, οι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία για τη «μείωση της βλάβης» στην καθημερινότητα. Το στοίχημα που μας προκαλεί όλους είναι η ταχύτατη συνειδητοποίηση ότι η ατομική ευθύνη αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της συλλογικής.