ΥΓΕΙΑ
Λίπος στην κοιλιά & στρες: Οι βιολογικοί μηχανισμοί που το προκαλούν και πώς θα το αποτρέψετε
Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν γιατί το στρες και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους
Οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και άλλες παγκόσμιες κρίσεις, έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα άγχους.
Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν γιατί το στρες και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να γίνει πηγή στρες και στιγματισμού που τροφοδοτεί περαιτέρω την αύξηση του βάρους.
Αν και δεν μπορούμε να εξαλείψουμε κάθε πηγή άγχους από τη ζωή μας, μπορούμε να ελέγξουμε -σε κάποιο βαθμό- τον αντίκτυπο που έχει στο σώμα μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστείτε από το στρες και να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να αποτρέψετε την αύξηση βάρους που προκαλείται από το στρες.
Πώς το άγχος αυξάνει το λίπος στην κοιλιά
Το σώμα μας εξελίχτηκε για να εκκρίνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη όταν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Η κορτιζόλη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βραχυπρόθεσμα, η κορτιζόλη προστατεύει από άμεσες απειλές θέτοντας το σώμα σε κατάσταση «μάχης ή φυγής». Αλλά όταν η δουλειά, τα οικονομικά και άλλοι παράγοντες αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους σε τακτική βάση, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αύξηση της κορτιζόλης.
Μια παρενέργεια της κορτιζόλης είναι ότι ευνοεί την αύξηση του σωματικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Το σπλαχνικό λίπος είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό είδος λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Εάν έχετε μονίμως άγχος, το σώμα σας στέλνει σήμα για συσσώρευση λίπους, λέει η A. Janet Tomiyama, επικεφαλής του Εργαστηρίου Διατροφής, Στρες και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
«Ακόμα κι αν δεν αλλάζετε τίποτα στη διατροφή σας, το γεγονός ότι είστε αγχώδεις ευνοεί τη συσσώρευση λίπους», λέει η Tomiyama, η οποία έχει μελετήσει τους μηχανισμούς πίσω από το άγχος και την παχυσαρκία.
Γιατί ένας αγχωμένος εγκέφαλος σας ωθεί να τρώτε περισσότερο
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συνθετικών εκδόσεων κορτιζόλης στους ανθρώπους, τους αναγκάζει να τρώνε σημαντικά περισσότερες θερμίδες από τους ανθρώπους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η κορτιζόλη μειώνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στη λεπτίνη, γνωστή και ως ορμόνη κορεσμού, η οποία ρυθμίζει την όρεξη και μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι.
Μελέτη σε εργαζόμενους σε πολυκαταστήματα, έδειξε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες όταν είχαν απαιτητικές βάρδιες και έπρεπε να εργαστούν πολύ, συγκριτικά με τις περιόδους που είχαν μικρότερο φόρτο εργασίας.
Ακόμη και το άγχος που προκαλούν δραστηριότητες που απολαμβάνουμε, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Οι ερευνητές παρακολούθησαν οπαδούς ποδοσφαίρου σε διάφορες πόλεις. Διαπίστωσαν ότι οι οπαδοί των οποίων οι ομάδες έχαναν στους αγώνες, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά την επόμενη μέρα. Οι οπαδοί των ομάδων που κέρδιζαν, έτρωγαν λιγότερο φαγητό και κορεσμένα λιπαρά την επόμενη μέρα.
Η σοκολάτα, τα γλυκά, τα παγωτά και άλλες τροφές που μας «παρηγορούν», μειώνουν το στρες εν μέρει μέσω της επίδρασής τους στον εγκέφαλο, καθώς ενεργοποιούν περιοχές ανταμοιβής όπως ο επικλινής πυρήνας, κατακλύζοντάς τις με ντοπαμίνη, την ορμόνη που προκαλεί ευχαρίστηση, και άλλους νευροδιαβιβαστές.
Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay