Κρήτη: Ρεκόρ παχυσαρκίας και εμφραγμάτων - Ποια είναι η αιτία

Newsroom
Newsroom

Τον ρόλο της μεσογειακής και τη κρητικής διατροφής επιχείρησε να αναδείξει το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου του Yale για τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τους ειδικούς απασχόλησε το θέμα της διάδοσης της κρητικής διατροφής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, προέκυψε και κάτι παράδοξο. Ότι θα πρέπει και στο νησί της Κρήτης να προωθηθεί η κρητική διατροφή, καθώς όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τους δείκτες υγείας των κατοίκων, οι κρητικοί έχουν στραφεί προς το δυτικό, ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής και έχουν απαρνηθεί την παράδοσή τους.

«Δυστυχώς η Κρήτη έχει ξεφύγει από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία συμβάλλει την μακροζωία. Σήμερα, το νησί έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφραγμάτων σε όλη την Ελλάδα, την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και τη χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο η Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παραδοσιακά τρόφιμα είναι σπάνια στο καθημερινό τραπέζι των περισσότερων κατοίκων της Κρήτης.

Ως εκ τούτου, σχολιάζει η κυρία Τριχοπούλου, «είναι σημαντική η ατομική ευθύνη, δηλαδή του καθένα να επιλέγει τα συστατικά και τον τρόπο μαγειρέματος που έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλα οφέλη στην υγεία. Επίσης, το κράτος και οι θεσμοί, θα πρέπει να φροντίσουν να προωθηθούν οι θησαυροί της Γης και της θάλασσας, που είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο για τα οφέλη τους στην υγεία».

Η ίδια εξηγεί ότι εδώ και 30 χρόνια οι επιστήμονες καταγράφουν και μελετούν στο Πανεπιστήμιο με πολύ μεθοδικό τρόπο τα παραδοσιακά τρόφιμα.

«Αναλύσαμε τα κρητικά χορτοπιτάκια και είδαμε ότι έχουν 10 φορές περισσότερες ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες από άλλα διάσημα τρόφιμα και ροφήματα, όπως είναι το πράσινο τσάι και το κρασί. Συνολικά έχουμε αναλύσει 200 παραδοσιακά τρόφιμα και είδαμε ότι μπορεί να έχουν περισσότερες από 1.024 διατροφικές αιτιάσεις», συμπληρώνει η ίδια.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει ως δήμος τις προσπάθειες, τόσο για να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας να στραφούν και πάλι στην κρητική διατροφή, όσο και για να τη διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαία η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Πανεπιστημίου του Yale για τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Γιώργος Σισαμάκης, αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού–Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Ηρακλείου της Κρήτης.

Όπως λέει ο ίδιος, το συνέδριο αποτελεί μία από τις δράσεις που γίνονται για την υπενθύμιση και την εκ νέου ανάδειξη του μοντέλου και του πρότυπου της κρητικής διατροφής που ήταν ισχυρή τη δεκαετία του 1960.

«Προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μία ημέρα στην άλλη, αφού ο δυτικό τρόπος διατροφής, με τα φαστ φουντ και τις πρώτες ύλες από το εξωτερικό έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών της Κρήτης. Θέλει συστηματικές πρωτοβουλίες και πράξεις και μία από τις βασικές παραμέτρους είναι να ξεκινήσουμε από τα παιδιά, ώστε να εκπαιδευτούν σε ένα πιο υγιεινό και τοπικού χαρακτήρα πρότυπο διατροφής», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, με το συγκεκριμένο συνέδριο ο δήμος Ηρακλείου στοχεύει, μεταξύ άλλων, να υπενθυμίσει σε όλους ότι η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίζεται διεθνώς ως η δίαιτα της ευζωίας και η κρητική διατροφή είναι η βάση της, καθώς δεν σχετίζεται μόνο με το διατροφικό πρότυπο, αλλά και με τον τρόπο ζωής των πολιτών στην Κρήτη, διότι ακουμπάει στην κουλτούρα, τον πολιτισμό και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

«Με το συμπόσιο θέλουμε να φωτίσουμε τις πτυχές της κρητικής διατροφής και να γίνει ακόμα πιο ευρέως γνωστή στον κόσμο», καταλήγει ο ίδιος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ