ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Θεραπεία αντισωμάτων από... λάμα
Το σκεπτικό της θεραπείας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Structural and Molecular Biology, βασίζεται στη «μηχανική» των αντισωμάτων των λάμα
SHARE:
Ενώ η Φίφι το λάμα μασουλούσε το γεύμα της σε ένα βοσκότοπο στο Ρέντινγκ, στη νότια Αγγλία, το ανοσοποιητικό της σύστημα έπαιζε κομβικό ρόλο σε μια σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία του κορωνοϊού.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ρόζαλιντ Φράνκλιν χρησιμοποίησαν τα εξελιγμένα αντισώματα της Φίφι για να δημιουργήσουν μια θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, με άμυνα στον κορωνοϊό.
Αυτό το «κοκτέιλ αντισωμάτων» που εξειδικεύται στον κορωνοϊό και έχει ως βάση το λάμα θα μπορούσε να περάσει μέσα σε λίγους μήνες στη φάση των κλινικών δοκιμών.
Το σκεπτικό της θεραπείας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Structural and Molecular Biology, βασίζεται στη «μηχανική» των αντισωμάτων των λάμα. Τα συμπαθητικά ζώα διαθέτουν σχετικά μικρά και πολύ πιο απλά στη δομή αντισώματα, συγκριτικά με τα ανθρώπινα. Αυτό το μέγεθος και αυτή η δομή που διαθέτουν μπορούν εύκολα να παραχθούν στο εργαστήριο.
Ξεκλειδώνοντας τον κορωνοϊό
Η τεχνική μοιάζει με το κόψιμο ενός κλειδιού που ταιριάζει στο κλειδί του κορωνοϊού, σχολιάζει ο James Naismith, διευθυντής του Ινστιτούτου, και ο οποίος ηγείται της έρευνας.
«Με τα αντισώματα των λάμα, αποκτούμε τα κλειδιά που δεν ταιριάζουν ακριβώς. Θα μπουν στην κλειδαριά, αλλά δεν θα γυρίσουν» συνεχίζει. «Παίρνουμε λοιπόν αυτό το κλειδί και χρησιμοποιώντας τη μοριακή βιολογία το γυαλίζουμε μέχρι να κόψουμε ένα κλειδί που ταιριάζει» εξηγεί.
Τα αντισώματα είναι μέρος του ευπροσάρμοστου ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για μόρια που ουσιαστικά μεταμορφώνονται ως απάντηση σε μια εισβολή από ιό ή βακτήριο.
«Έπειτα αν μολυνθείτε ξανά» εξηγεί ο καθηγητής Naismith «το σώμα σας ψάχνει για σωματίδια του ιού με αντισώματα κολλημένα πάνω τους για να τα καταστρέψει».
Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας ουσιαστικά ενισχύει το ανοσοποιητικό ενός ασθενούς ατόμου με αντισώματα που έχουν ήδη προσαρμοστεί στον ιό.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το πλούσιο σε αντισώματα αίμα, που λαμβάνεται από άτομα που έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τον κορωνοϊό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Αυτό που διαφέρει στη συγκεκριμένη θεραπεία που χρησιμοποιεί τα αντισώματα των λάμα, είναι ότι οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν κατά παραγγελία αυτά τα αντισώματα.
«Στο εργαστήριο μπορούμε να φτιάξουμε μικρά ανασχηματισμένα τμήματα των αντισωμάτων (nanobody) από λάμα τα οποία σκοτώνουν τον ιό αποτελεσματικά- καλύτερα από ό,τι άλλο έχω δει» υποστηρίζει ο καθηγητής.
Τα αναδομημένα τμήματα των αντισωμάτων των λάμα μπορούν να το κάνουν αυτό δεσμεύοντας ή και κλειδώνοντας αυτό που είναι γνωστό ως «πρωτεΐνη ακίδα» στο εξωτερικό της κάψουλας του ιού. Και η απενεργοποίηση αυτής της ακίδας τον εμποδίζει να έχει πρόσβαση στα ανθρώπινα κύτταρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC