ΚΡΗΤΗ
Από την Κρήτη στις ΗΠΑ: Πώς είναι η ζωή για έναν Ηρακλειώτη στη Μινεσότα
Ο «Φάκελος Μετανάστευση» πήγε πιο μακριά!
Έχουμε ήδη μιλήσει για την μετανάστευση, κι έχουμε γνωρίζει δυο κυρίες που αποφάσισαν, η κάθε μια για δικό της λόγο να μεταναστεύσει σε χώρα της Ευρώπης. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που παίρνουν το θάρρος να αλλάξουν όχι μόνο χώρα, αλλά και ήπειρο, να κάνουν ένα ταξίδι με απόσταση περισσότερη από 9 ώρες! Μιλάμε για εκείνους που έχουν ως χώρα προορισμού τις ΗΠΑ!
Πολλοί κυνήγησαν το American Dream, ένα όνειρο που μέχρι τις δεκαετία του 90 ήταν και σχετικά εφικτό, όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν τα επόμενα χρόνια, με τις ΗΠΑ να αποτελούν πλέον προορισμό με διφορούμενες απόψεις.
To Cretalive επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Κόκκινο, έναν Ηρακλειώτη πλέον μόνιμο κάτοικο της Μινεσότα, εδώ και 5 χρόνια, ο οποίος μας μίλησε για τις επαγγελματικές δυνατότητες κι ευκαιρίες που του έχουν δοθεί στις ΗΠΑ αλλά και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε. Είναι λοιπόν δύσκολο για έναν Έλληνα να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ;
Γιατί οι ΗΠΑ
Όπως μας εξηγεί κι ο Κώστας ένα από τα κριτήρια επιλογής των ΗΠΑ ως χώρα προορισμού ήταν φυσικά η επίσημη γλώσσα, τα αγγλικά, αλλά και το γεγονός πως η σύζυγός του κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης, όπως αναφέρει, η έλλειψη ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, είχε κάποια βαρύτητα στην τελική επιλογή.
Η ζωή στη Μινεσότα
-Είναι τα πράγματα όπως τα περίμενες;
«Μετά από πάνω από 5 χρόνια, μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα. Ο χειμώνας στη Μινεσότα είναι βαρύς, αλλά η ποιότητα ζωής είναι σε καλό επίπεδο και αντισταθμίζει την κατάσταση».
-Τι είναι αυτό που σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;
«Μπορώ να ομολογήσω ότι στην αρχή ήταν περίεργα, καθώς 6-7 μήνες μετά την άφιξή μου στη χώρα εμφανίστηκε και ο Covid-19. Σε συνδυασμό με τις αναταραχές στη γειτονική Μινεάπολη, το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερο. Αναγκάστηκα να αφήσω την τότε εργασία μου και, για μερικούς μήνες, η προσαρμογή ήταν δύσκολη».
-Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση; με την θετική έννοια;
«Είναι αρκετά τα αντικείμενα που μου έχουν κάνει εντύπωση. Η διαφορετικότητα του περιβάλλοντος σε αυτή τη χώρα είναι πραγματικά εντυπωσιακή: από τις μεγαλουπόλεις και τις 10.000 λίμνες της Μινεσότα, μέχρι τα πυκνά δάση του Βορρά και τις ατελείωτες πεδιάδες γεμάτες καλλιέργειες καλαμποκιού και άλλων προϊόντων.
Η πολυπολιτισμικότητα σε αυτό το μέρος είναι κάτι ιδιαίτερο. Σου δίνεται η ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ενώ οι μικρές κοινότητες που έχουν εδραιωθεί δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά. Μαζί με αυτό έρχονται και καταπληκτικές παραδοσιακές γεύσεις».
-Δουλεύεις πάνω σε κάτι που έχεις σπουδάσει; Κάνεις την ίδια δουλειά με αυτό που έκανες στην Ελλάδα;
«Ως απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Ηρακλείου, απέκτησα γνώσεις που εφαρμόζω καθημερινά στη δουλειά μου ως Ανώτερος Τεχνικός σε εταιρεία κατασκευής ιατρικών συσκευών. Στην Ελλάδα είχα ασχοληθεί με διάφορους τομείς στον τομέα της Ηλεκτρολογίας, αλλά ποτέ με κάτι τόσο εξειδικευμένο».
-Πως είναι η συμπεριφορά των ντόπιων απέναντι σου;
«Δεν έτυχε ποτέ να με αντιμετωπίσει κάποιος αρνητικά λόγω της καταγωγής μου. Όμως η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς, πάντα υπάρχουν φαινόμενα φυλετικού ρατσισμού και εθνικισμού. Την Ελλάδα, ωστόσο, όλοι τη βλέπουν ως έναν εξωτικό προορισμό και, λόγω της ιστορίας της, συνήθως δέχομαι θετική αντιμετώπιση από τους ντόπιους. Βοηθάει, επίσης, το χρώμα του δέρματος μου».
-Υπάρχουν κοινότητες ελλήνων εκεί που ζεις;
«Ναι, υπάρχει ελληνικό στοιχείο στο Σεντ Πολ και τη Μινεάπολη, με ελληνικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα. Πραγματοποιούνται, επίσης, δύο πολύ επιτυχημένα ελληνικά φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι».
-Συνολικά, πως θα περιέγραφες αυτήν την μέχρι τώρα εμπειρία;
«Θα την περιέγραφα ως αναπάντεχη. Η φυγή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες μού έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ ταχύτατα σε τομείς όπου είτε δεν είχα τη δυνατότητα είτε δεν είχα υπολογίσει ότι μπορούσα, όσο ήμουν στην Ελλάδα, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αφήσεις πίσω την οικογένεια, τους φίλους και κάθε τι οικείο, εάν έχεις τη θέληση, σου παρέχεται μια διαφορετική ποιότητα ζωής και μια σταθερότητα που δυστυχώς δεν βρίσκεις τόσο εύκολα στην Ελλάδα.
Γραφειοκρατεία και Τραμπ
-Ήταν δύσκολο γραφειοκρατικά για εσένα να μείνεις και να δουλέψεις εκεί;
«Η διαδικασία ήταν αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. Πολλαπλές φόρμες να συμπληρωθούν και μεγάλη αναμονή για έκδοση Βίζας, σχεδόν 1.5 έτος. Και σε όλη αυτή την χρονική περίοδο κανένας δεν μπορούσε να μου εγγυηθεί πως όλα θα είχαν θετική εξέλιξη. Ακόμη και μετά την είσοδο μου στις ΗΠΑ, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 6 μήνες εως ότου λάβω την άδεια εργασίας μου. Να αναφέρω όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο για κάποιον ο οποίος εισέρχεται στη χώρα με εργασιακή Βίζα. Όταν άρχισα να ψάχνω για εργασία, προσωπικά πάντα, ήταν σχετικά εύκολο να βρω ευκαιρίες. Οι επιχειρήσεις τεχνολογικού τομέα είναι αρκετά ανεπτυγμένες στη Μινεσότα και μπόρεσα άμεσα να να βρω κάτι που να ταιριάζει στις ικανότητες και το ενδιαφέρον μου».
-Θεωρείς , φυσικά δική σου άποψη ως έλληνας πολίτης που ζει στις ΗΠΑ πλέον, πως θα δυσκολέψει ή θα διευκολύνει ή εάν θα αλλάξει κάτι γενικότερα η εκλογή του Τραμπ; Όσον αφορά της επαγγελματική μετανάστευση
«Όσον αφορά την επαγγελματική μετανάστευση θεωρώ ότι τα κριτήρια αξιολόγησης για έκδοση Βίζας και Υπηκοότητας θα στενέψουν για κάποιους. Καθώς υπάρχει η ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα του Τραμπ ενάντια σε χώρες με Ισλαμικό προσανατολισμό και σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά για άτομα προερχόμενα από την Ευρώπη, τον Καναδά ή άλλες χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι λευκοί».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη