ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: «Tο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο ως το φθινόπωρο»
Αγώνας δρόμου σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία και Γερμανία
SHARE:
To εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον μεγαλομέτοχο της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας CureVac, Ντίτμαρ Χοπ.
Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία ξεκίνησαν την πειραματική χορήγηση ενός φαρμάκου για την ρευματοειδή αρθρίτιδα στους ασθενείς με κορωνοϊό.
Το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το εμβόλιο «εξαρτάται από το Ινστιτούτο "Πάουλ Έρλιχ" (τον γερμανικό φορέα για τα εμβόλια). Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κορονοϊού», δήλωσε ο κ. Χοπ στο αθλητικό πόρταλ «Sport1».
Οταν κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τις πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει επιχειρήσει να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο είτε την ίδια την εταιρία είτε κάποιους από τους επιστήμονές της είτε ακόμη και να έχει προτείνει την αποκλειστική διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, ο κ. Χοπ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν συνομιλεί με τον Νόναλντ Τραμπ: «Επικοινώνησε με την εταιρία μου και εκείνοι ζήτησαν την άποψή μου. Αν καταφέρουμε να παρασκευάσουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να φθάσει παντού και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε μια περιοχή», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου, αναφέρει ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.
Προσθέτει πως το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2.
Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.
Ιταλία: Πειραματική χορήγηση φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Την ίδια ώρα, γιατροί στην Ιταλία, ξεκίνησαν την πειραματική χορήγηση ενός φαρμάκου για την ρευματοειδή αρθρίτιδα στους ασθενείς με τον κορωνοϊό. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκδηλώνεται στην Ιταλία, σε ό,τι αφορά την πειραματική χρήση ενός φαρμάκου που συνήθως χορηγείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά τις ημέρες αυτές υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει την κατάσταση ασθενών με σοβαρή μορφή πνευμονίας, λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, στην Νάπολη βελτιώθηκε η κατάσταση πέντε ασθενών σε σύνολο δέκα, και οκτώ σε σύνολο έντεκα στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Στην πόλη Λενιάνο, δε, της περιφέρειας της Λομβαρδίας, οι γιατροί δήλωσαν στην δημόσια τηλεόραση Rai ότι δεκατέσσερις ασθενείς, σε πειραματική χορήγηση με 16 άτομα, τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι πιο περιορισμένα.
«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους και για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσει μια ευρύτερη πειραματικά φάση σε όλη την χώρα», δηλώνουν γιατροί του ινστιτούτου επιστημονικής έρευνας Πασκάλε της Νάπολης.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δίνει απαντήσεις σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει:
«Ρωτάτε συνέχεια για τα εμβόλια. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πλατφόρμες εμβολίων επιταχύνουν πολύ την δημιουργία εμβολίων και μάλιστα πολλές και μικρές βιοτεχνολογικές εταιρείες νέων ερευνητών έχουν μπει στην κούρσα στην Αμερική κυρίως άλλα και Ευρώπη. Σήμερα άρχισε η πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους στην Αμερική. Τα εμβόλια θα βγουν περίπου ταυτόχρονα σε 10-12 μήνες το ταχύτερο από σήμερα. Θα απευθύνονται όμως σε ηλικιωμένους και άτομα που δουλεύουν στο σύστημα υγείας που κινδυνεύουν κάθε μέρα τη ζωή τους. Οι άλλοι μετά σε λίγους μήνες. Δεν θα υπάρχει εμβόλιο για όλους αμέσως».