ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ελπίδες από τα νέα φάρμακα – Πώς και σε ποιους θα χορηγούνται

Ξεκινά η χορήγηση του σκευάσματος της Merck. Πότε έρχεται στην Ελλάδα το χάπι της Pfizer. Με ποια κριτήρια θα συνταγογραφούνται στους ασθενείς.

Κορωνοϊός: Ελπίδες από τα νέα φάρμακα – Πώς και σε ποιους θα χορηγούνται

Πάνω από περίπου 30.000 θεραπείες με αντιικά χάπια κατά του κορωνοϊού ετοιμάζεται να ρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στη μάχη με την πανδημία το επόμενο διάστημα.

Αρχικά με το αντιικό χάπι Μolnupiravir της Merck και σε δεύτερη φάση με το χάπι Paxlovid της Pfizer. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό όπλο κατά του κορωνοϊού που βάζει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, το οποίο προστατεύει πολίτες που νοσούν και μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο αρκεί να χορηγηθεί τις πρώτες πέντε ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί θετικός.

Η διαδικασία θα είναι απλή. Αν και αρχικός στόχος ήταν η πλατφόρμα για τα αιτήματα των ιατρών να ανοίξει ακόμα και την περασμένη Παρασκευή, το σύστημα τελικά θα ξεκινήσει να λειτουργεί τα επόμενα 24ωρα, αφού ξεπεραστούν πρώτα κάποια τεχνικά εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη συνταγογράφηση των δισκίων στην ΗΔΙΚΑ.

Όσον αφορά το ποιος θα δίνει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των χαπιών, προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα.

  • Την εισήγηση θα την κάνει ο θεράπων ιατρός που θα εξετάζει τον ασθενή και θα αξιολογεί τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει σοβαρά.
  • Στην περίπτωση που κρίνεται πως πρέπει να χορηγηθούν τα δισκία στον ασθενή, ο ιατρός θα κάνει αίτημα σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, αυτή που υπήρχε για τα μονοκλωνικά.
  • Την τελική έγκριση, όμως, στο αίτημα για τη χορήγηση χαπιών κατά του κορονοϊού θα τη δίνει πενταμελής επιτροπή, που θα απαρτίζεται από μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών και αυτής των εμπειρογνωμόνων.
  • Η απόφαση θα είναι άμεση, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Μετά την έγκριση, ο ιατρός θα συνταγογραφεί τα δισκία στην πλατφόρμα.
  • Ο ασθενής θα παραλαμβάνει τα δισκία είτε από τα κατά τόπους φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προμηθευτεί 5.000 θεραπείες της Merck, που έχει λάβει προέγκριση από τον ευρωπαϊκό φαρμακευτικό οργανισμό, αλλά το τελικό «πράσινο φως» αναμένεται να ανάψει μέσα στον Φεβρουάριο.

Κορωνοϊός: Ποια φάρμακα ερευνούν οι επιστήμονες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Γι’ αυτή την πρώτη παρτίδα των 5.000 θεραπειών υπάρχει η πρόβλεψη ότι και οι ασθενείς θα συνυπογράφουν πως αποδέχονται τη συγκεκριμένη θεραπεία με τα δισκία, μετά από εισήγηση των ιατρών.

Στις επόμενες παρτίδες του Μolnupiravir, που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσουν τις 23.000 με 25.000, δεν θα χρειάζεται η έγκριση του ασθενούς, αφού θα έχει δοθεί στο μεταξύ η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το Paxlovid

Όσον αφορά το χάπι της Pfizer, το Paxlovid, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη τις διαπραγματεύσεις για την προμήθειά του, ώστε να μπορεί να το διαθέσει άμεσα.

Η Pfizer αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση για το χάπι της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα τέλη Ιανουαρίου, αν και ενδέχεται να υπάρξει μια καθυστέρηση και να δοθεί το «πράσινο φως» στις αρχές Μαρτίου.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που διαπραγματεύονται ήδη με την Pfizer και τα πρώτα δισκία αναμένονται στην Αθήνα ακόμα και το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο - Αγώνας δρόμου από τους επιστήμονες - Onmed.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πρώτη παρτίδα θα αφορά τουλάχιστον 3.000 με 4.000 ολοκληρωμένες θεραπείες. Πρόκειται για ένα σκεύασμα, μάλιστα, που -σύμφωνα με τις μελέτες- όχι μόνο καλύπτει τη μετάλλαξη «Ομικρον» και όποιες άλλες μεταλλάξεις μπορεί να προκύψουν στον μέλλον, αλλά είναι αποτελεσματικό και ως προς την πρόληψη της νοσηλείας.

Συγκεκριμένα, στις κλινικές δοκιμές της Pfizer το Paxlovid ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Σε ποιους χορηγείται

Η κάθε θεραπεία, τόσο του Μolnupiravir όσο και του Paxlovid, περιλαμβάνει δύο χάπια την ημέρα για τουλάχιστον πέντε ημέρες και εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και, συνεπώς, την εξέλιξη της νόσου.

Άρα, οποίος λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία θα χρειαστεί συνολικά 10 δισκία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν παραμένει το πιο ισχυρό αντίδοτο απέναντι στον κορονοϊό και στη μετάλλαξη «Ομικρον».

Άλλωστε, τα χάπια χρησιμοποιούνται όταν κάποιος νοσήσει, ενώ το εμβόλιο αποτελεί ασπίδα για να μην κολλήσει κάποιος κορονοϊό. Ακόμα και αν νοσήσει, όμως, το πιθανότερο είναι να το περάσει ήπια.

Πηγή:real.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση