ΥΓΕΙΑ
Κομμωτήρια: «Εξαφανίζονται» τα περιοδικά, βαφή μαλλιών στο... πεζοδρόμιο!
Τι πρέπει να προσέχουμε επίσης σε νοσοκομεία, κέντρα αισθητικής-Τι γίνεται με τη δοκιμή ρούχων
SHARE:
Από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των κουρείων και των κομμωτηρίων, ενώ η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες.
Όμως αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή σε σχέση με όσα ξέραμε για τα κομμωτήρια. Κι αυτό γιατί πλέον από τον χώρο αναμονής θα πρέπει να... εξαφανιστούν τα περιοδικά, ενώ όσο οι γυναίκες περιμένουν να… πιάσει η βαφή θα κάθονται σε εξωτερικό χώρο.
Μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα, γι αυτό είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά ώστε να υπάρχει αλλαγή αέρα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη δεν χρησιμοποιούμε από μόνοι μας σεσουάρ, διότι είναι κλειστά και μέσα γίνεται περιστροφή αέρα.
Οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι στο κομμωτήριο θα πρέπει να φοράνε γάντια που θα αλλάζουν ανά πελάτη. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας.
Η κ. Παγώνη μάλιστα προτείνει, να αφήσουμε να περάσει λίγο διάστημα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και μετά να κλείσουμε το ραντεβού μας.
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας
-Απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρα.
– Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο με ραντεβού, μέσω τηλεφώνου
– Oι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπληρώνουν κατάλογο με ραντεβού και θα τον δείχνουν στα ελεγκτικά όργανα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.
– Υποχρεωτική η χρήση γαντιών μιας χρήσης για εργαζόμενους σε κέντρα αισθητικής.
– Απελευθερώνεται το ωράριο εργασίας από 7 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ και το Σάββατο 7 το πρωί με 9 το βράδυ.
– Ισχύουν οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή για καταστήματα μέχρι 20 τετραγωνικά θα μπορούν να βρίσκονται εντός 4 άτομα. Αν το κατάστημα είναι 100 τετραγωνικά θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 12 άτομα.
Νοσοκομεία
Από Δευτέρα ξεκινάνε στα νοσοκομεία τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία και όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ήταν κάτι που οι γιατροί το ζητούσαν, διότι, «τα χρόνια περιστατικά μπορεί να γίνουν επείγοντα κάποια στιγμή, αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Δεν μπορεί να γίνεται ιατρική από το τηλέφωνο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει ότι υπάρχει λίστα τακτικών χειρουργείων μετά από δύο μήνες αναβολής και μέχρι τέλος Ιουλίου όλα αυτά πρέπει να έχουν προχωρήσει.
Η συμμόρφωση στα νοσοκομεία είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα μέτρα προστασίας είχαν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Υπογραμμίζει ότι και μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς θα φοράνε μάσκα και θα τηρούνται οι αποστάσεις. Σχετικά με τα γάντια αναφέρει ότι αν ο ασθενής έχει το περιθώριο να τα αλλάζει βεβαίως και να φοράει, αν όμως δεν έχει αυτό το περιθώριο, τότε καλύτερα να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.
Κέντρα αισθητικής
Οι αποστάσεις είναι ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει παντού, στη νέα καθημερινότητά μας. Και στα κέντρα αισθητικής θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, πελάτες και εργαζόμενοι να φοράνε οπωσδήποτε μάσκα. Η κ. Παγώνη προτείνει μάλιστα να μπουν διαχωριστικά και θεωρεί δεδομένη την απολύμανση των κεφαλών των μηχανημάτων μετά από κάθε πελάτη.
Μικρά μαγαζιά: Αποφεύγουμε δοκιμή ρούχων που περνούν από το κεφάλι
Η απόσταση και η χρήση μάσκας τηρούνται και στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν από Δευτέρα. Ένα με δύο άτομα μέσα στο κατάστημα με μάσκα, βγαίνει ένας και μπαίνει ο επόμενος, λέει η κ. Παγώνη.
Σχετικά με τη δοκιμή ρούχων αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ό,τι περνάει από το κεφάλι καλό είναι να μην το δοκιμάζουμε και όσο για τα υπόλοιπα να αποφεύγουμε τις πολλές δοκιμές και όταν πάμε σπίτι τα πλένουμε και κάνουμε μπάνιο.