ΥΓΕΙΑ
Καθαριότητα: Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές και υγιεινό
Ορισμένα από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να καθαρίσουμε το σπίτι μας, αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον για εμάς και τους αγαπημένους μας. Αλλά ορισμένα από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Ωστόσο, έρευνα του Environmental Working Group, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασχολείται με την ασφάλεια των προϊόντων, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 2.000 καθαριστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά μπορεί να περιέχουν ουσίες που συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χημικά εγκαύματα και καρκινογένεση.
Όμως, πολλές φορές είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να διακρίνει τι ακριβώς είναι ασφαλές και τι όχι όταν ψωνίζει.
Ο καλός καθαρισμός του σπιτιού μας είναι σημαντικός για την πρόληψη των ασθενειών, λέει ο Brian Sansoni, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνίας, προβολής και μελών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καθαρισμού.
«Η σωστή χρήση των προϊόντων καθαρισμού συμβάλλει στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα ζωής στα σπίτια, τα γραφεία, τα σχολεία, τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, τα εστιατόρια και σε όλες τις κοινότητές μας κάθε μέρα που περνά», προσθέτει. «Όλοι όσοι έχουν περάσει την πανδημία του κορονοϊού ή περίοδο γρίπης το αντιλαμβάνονται», συμπληρώνει.
Καθαριστικά προϊόντα: Πώς να κάνετε ασφαλέστερες επιλογές
Χημικές ουσίες στα καθαριστικά
Τα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις, ή VOCs, οι οποίες περιλαμβάνουν εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ουσίες, λέει η δρ Natalie Johnson, αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M.
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι αέρια που μπορούν να εκλύονται από προϊόντα σε στερεά ή υγρή μορφή. Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού και βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο αντίκτυπος αυτών των χημικών ουσιών εξαρτάται από το πόσο συχνά εκτίθεστε σε αυτές και σε ποιο βαθμό, ενώ η συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων είναι συχνά πολύ υψηλότερη σε εσωτερικούς χώρους.
Δεν είναι μόνο το τι χρησιμοποιείτε. Είναι και το πώς το χρησιμοποιείτε
Ορισμένοι, ωστόσο, από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση καθαριστικών στο σπίτι προέρχονται από τη μη ορθή χρήση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάμειξη χλωρίνης με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, η οποία μπορεί να βρεθεί για παράδειγμα σε καθαριστικά πλακιδίων ή για όλες τις χρήσεις.
Η ανάμειξη απολυμαντικών μπορεί επίσης να προκαλέσει επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες ή τις κατευθύνσεις που δίνονται στην ετικέτα κάθε προϊόντος.
Η συχνότητα χρήσης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο. Όπως επίσης και η δοσολογία.
Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως οι εγκυμονούσες, όσοι έχουν άσθμα και τα παιδιά.
Ξεκινάμε από μικρές αλλαγές
Το να πάτε, όμως, σπίτι και να αδειάσετε το ντουλάπι με τα προϊόντα καθαρισμού δεν θα λύσει το πρόβλημα, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση σε χημικά.
Μικρές αλλαγές, όμως, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και είναι καλό να κάνετε ένα βήμα τη φορά. Έτσι κι αλλιώς, το να πετάξετε όλα τα καθαριστικά που έχετε και να ξεκινήσετε από την αρχή δεν θα ήταν καλό για το περιβάλλον.
Προσπαθήστε αντ’ αυτού να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές, αντικαθιστώντας τα καθαριστικά στο ντουλάπι σας με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή προϊόντα.
Μπορείτε επίσης να κάνετε πάρα πολλές δουλειές με πράγματα που έχετε ήδη στην κουζίνα σας, όπως το ξύδι, η μαγειρική σόδα και ο χυμός λεμονιού.
Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι να… καθαρίζετε περισσότερο!
Συνεχίστε να σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα και να ξεσκονίζετε, λένε οι ειδικοί. Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες… δεν μένουν στα προϊόντα, αλλά ανακατεύονται με τη σκόνη που υπάρχει και δημιουργείται στο σπίτι μας.
Και όταν ανακατεύονται με τη σκόνη και στη συνέχεια εμείς είτε αναδεύουμε αυτή τη σκόνη είτε την εισπνέουμε, είτε είναι στα χέρια μας και ξεχνάμε να τα πλύνουμε πριν από το φαγητό, τότε ερχόμαστε σε επαφή με αυτές μέσω της σκόνης.
Η λύση είναι, λοιπόν, να σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και να ξεσκονίζετε τις επιφάνειες με υγρό πανί, για να μειώνετε τα ίχνη αυτών των προϊόντων που αναπνέετε.