ΥΓΕΙΑ
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Εξέταση αίματος τον ανιχνεύει με ακρίβεια
Ήταν επίσης ακριβής κατά 90% στον αποκλεισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ υγιών ανθρώπων, δήλωσαν οι ερευνητές.
![Καρκίνος του παχέος εντέρου: Εξέταση αίματος τον ανιχνεύει με ακρίβεια](/sites/default/files/styles/tw_leading_hero_375x211/public/2024-01/karkinos-enterou.jpg?itok=uFrwS96l)
Η εξέταση αίματος ήταν ακριβής κατά 81% στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που έχουν τη νόσο, ανέφεραν οι ερευνητές στο Συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας για τους γαστρεντερικούς καρκίνους που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.
Ήταν επίσης ακριβής κατά 90% στον αποκλεισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ υγιών ανθρώπων, δήλωσαν οι ερευνητές.
Μια τέτοια εξέταση αίματος θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των ποσοστών προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής δρ Aasma Shaukat, γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU.
Επί του παρόντος, περίπου το 22% των ανθρώπων που είναι επιλέξιμοι για έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν τον έχουν κάνει ποτέ, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις τους. Σε ορισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, μάλιστα, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 40%.
Σήμερα, η εξέταση που θεωρείται ότι αποτελεί το «χρυσό πρότυπο» για τον έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, αλλά οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε μια δυσάρεστη προετοιμασία του εντέρου και στη συνέχεια σε μέθη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Οι εξετάσεις για την παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές.
Καρκίνος του παχέος εντέρου και αιματολογική εξέταση: Τι έδειξε η μελέτη
Για τη μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν την πειραματική εξέταση αίματος σε περισσότερα από 40.000 άτομα ηλικίας 45 έως 85 ετών σε 200 περιοχές των ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν αίμα και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα για να δουν πόσο καλά αποδίδει η εξέταση αίματος σε σύγκριση με την κολονοσκόπηση. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια τέτοια εξέταση αίματος θα μπορούσε να αποτελέσει μια βολική και αποτελεσματική εναλλακτική για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.