ΥΓΕΙΑ

Επιστολή Συλλόγου ΥΔΡΙΑ προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την Υγεία στην Κρήτη

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

Γιατρός
Photo Credits: @pixabay

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποστέλλει ο Σύλλογος ΥΔΡΙΑ αναφορικά με την κατάσταση του Υπουργείου Υγείας ζητώντας, μεταξύ άλλων, από εκείνον λύση στο πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο νησί. 

Αναλυτικά η επιστολή

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση προς
τον αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη τον υπ. Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Παρακολουθώντας τον αγώνα που κάνετε εντός και εκτός Ελληνικής επικρατείας, προσπαθώντας να βρείτε λύσεις για θέματα και προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολίτικης και λύσεις στην λειτουργιά των υπουργείων, θα θέλαμε να δείτε άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Το ζητάμε γιατί είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που συμβαίνει στο ένα και μοναδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε όλη την Νότια Ελλάδα, που πέρα από την Κρήτη καλύπτει και όλα τα υπόλοιπα νησιά. Το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο υπολειτουργούν σε πολλά σημεία αιχμής λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Επειδή υγεία χωρίς ψυχική υγεία δεν γίνεται, η μοναδική ψυχιατρική και παιδοψυχιατρική κλινική σε όλη την νότια Ελλάδα υπολειτουργεί. Το μόνο που παρακολουθούμε είναι ένα γελοίο πήγαινε- έλα και εντέλεσθε των διοικητών που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η αιτία είναι οι υπεύθυνοι των διοικήσεων, όχι όλοι αλλά οι άμεσα υπεύθυνοι. Αυτοί φταίνε που αποχώρισαν δύο γιατροί λόγω συμπεριφοράς των ίδιων των διοικούντων, αλλά αυτοί πετάνε την σκούφια τους με φτηνές δικαιολογίες.
Δεν είναι δυνατό κ. Πρωθυπουργέ να μιλάμε για υγεία, όταν περίπου το 70% των ελλήνων δεινοπαθούν και στενάζουν ώστε να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση για τις ιατρικές ανάγκες των ίδιων και των παιδιών τους, περιμένοντας για ραντεβού μήνες. Έχουν βέβαια πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης στον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπου η απλή επίσκεψη κοστίζει πλέον ΔΥΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ. Πως γίνεται να στηθούν οικογένειες με παιδιά, όταν για όλα τα χρειαζούμενα καλύπτονται μόνο τα απαραίτητα μόλις μετά βίας, και μετά μιλάμε για υπογεννητικότητα.
Τροφή, ένδυση, ιατρική παρακολούθηση, ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα κτλ… Για να καλυφθούν από πού; Όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς, μόλις που φτάνουν, αν φτάνουν, με το ζόρι τα απαραίτητα.
Ξέρετε κ. Πρωθυπουργέ πώς να καλυφθούν οι θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ; Να κάνετε αυτό που σωστά κάνατε στις ένοπλες δυνάμεις: να αυξήσετε γενναία τους χαμηλούς μισθούς των ιατρών στο ΕΣΥ. Μόνο έτσι θα οπλιστεί ξανά το σύστημα υγείας στη χώρα μας.
Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι να κοπούν οι αυξήσεις σε όλα, από την τροφή και την ενέργεια μέχρι την υγεία. Ο όρκος του Ιπποκράτη ισχύει ακόμα για λίγους που ακόμα έχουν φιλότιμο, ανθρώπινα αισθήματα, ποιότητα ψυχής και καλοσύνης, «τσίπα», όπως έλεγαν οι παλιοί. Αυτοί που
σκέπτονται τον συνάνθρωπο, γιατί ας μην κρυβόμαστε κ. Πρωθυπουργέ, πράγμα που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Εμείς σαν Σύλλογος θα βραβεύσουμε γιατρούς με τέτοια συμπεριφορά, βγάζοντας τα ονόματα τους δημόσια.
Απογοητεύομαι, όταν μετά από αγώνα 6 δεκαετιών μαζί με όλους της ηλικίας μου, να αφήσουμε μια τέτοια Ελλάδα στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Διαπιστώνουμε συνεχώς ότι τα αρπακτικά αυξάνονται και χώνουν όλο και βαθιά το χέρι στις τσέπες μας. Όσο για τις συντάξεις, αυτές δεν φτάνουν ούτε για το 20ήμερο και όταν υπάρχει και το ρεύμα τότε αρχίζει ο θρήνος.
Όσο για αυτά που συμβαίνουν στην πολεοδομία της Ρόδου, αυτά είναι γάγγραινα δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Δεν σας κάνει εντύπωση πως κάποιοι υπάλληλοι του δημοσίου βρέθηκαν με ξενοδοχεία και πολυκατοικίες;
Όμως ως εδώ κ. Πρωθυπουργέ. Μαζέψτε τους καθώς έχετε και τον τρόπο και τα μέσα και εμείς θα επικροτήσουμε και θα σας βοηθήσουμε. Εσείς να κάνετε αυτά που πρέπει για την χώρα και μέσα και έξω από αυτήν. Τελειώνοντας κ. Πρωθυπουργέ, μην ξεχνάτε το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Ας ξυπνήσει επιτέλους ο μηχανισμός αποκατάστασης. Ντροπή από μήνα σε χρόνια και πάει λέγοντας.


Ψιστάκης Γιώργος Ιδρυτής και Πρόεδρος
Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ «ΥΔΡΙΑ»
Πιτσικάκης Εμμανουήλ Γενικός Γραμματέας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση