Όσοι αποφεύγουν την καφεΐνη από επιλογή ή για λόγους υγείας πιστεύουν ότι ο ντεκαφεϊνέ φαίνεται να είναι μια ακίνδυνη επιλογή.
Ωστόσο, ορισμένες ομάδες υπεράσπισης της υγείας που υποστηρίζουν το αντίθετο, ζητούν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να απαγορεύσει μια βασική χημική ουσία που εμπλέκεται στη διαδικασία της απομάκρυνσης της καφεΐνης λόγω ανησυχιών για τον καρκίνο.
Η χημική αυτή ουσία, όπως αναφέρει το CΝΝi είναι το χλωριούχο μεθυλένιο, ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται σε ορισμένες βιομηχανικές διαδικασίες, «συμπεριλαμβανομένης της απογύμνωσης χρωμάτων, της παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων, της παρασκευής προϊόντων αφαίρεσης χρωμάτων και του καθαρισμού και της απολίπανσης μετάλλων», σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Καρκινογόνο
Το χλωριούχο μεθυλένιο είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι καρκινογόνο, και έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε η Δρ Μαρία Ντόα, ανώτερη διευθύντρια χημικής πολιτικής για το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, μία από τις πέντε ομάδες και άτομα που βρίσκονται πίσω από δύο αναφορές για πρόσθετα τροφίμων και χρωστικών που στάλθηκαν στον FDA τον Νοέμβριο.
«Εκτός από καρκινογόνο, το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να προκαλέσει και άλλες βλάβες στην υγεία, όπως ηπατική τοξικότητα και σε υψηλότερες εκθέσεις νευρολογικές επιδράσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο», πρόσθεσε η Ντόα. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν την εξωτερική οξεία έκθεση σε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας ή την κατάποση της χημικής ουσίας από μόνη της, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Απαγόρευση παντού πλην... τροφίμων
Η τοξικότητα της χημικής ουσίας οδήγησε την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) να απαγορεύσει την πώλησή της ως απογυμνωτικό χρωμάτων το 2019. Tο 2023 η υπηρεσία πρότεινε την απαγόρευση της πώλησής της για άλλες καταναλωτικές χρήσεις και πολλές βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις, δήλωσε η Ντόα.
Αλλά οι χρήσεις τροφίμων που ρυθμίζονται από τον FDA βάσει του ομοσπονδιακού νόμου για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά παραμένουν.
Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και οι άλλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι, επιτρέποντας το χλωριούχο μεθυλένιο στα τρόφιμα, ο FDA «αγνοεί» μια προσθήκη 66 ετών στον ομοσπονδιακό νόμο που ονομάζεται ρήτρα Delaney, η οποία απαιτεί από τον FDA να απαγορεύει τα πρόσθετα τροφίμων που αποδεδειγμένα προκαλούν ή προκαλούν καρκίνο όταν προσλαμβάνονται από ανθρώπους ή ζώα.
«Συνεπώς, αυτές οι χημικές ουσίες κατηγορηματικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς», δήλωσε η Ντόα.
Ο FDA δήλωσε ότι επί του παρόντος εξετάζει τις αιτήσεις, αλλά δεν τις σχολιάζει όσο βρίσκονται υπό εξέταση, δήλωσε εκπρόσωπος του FDA σε δήλωσή του.
Τι γνωρίζουμε για το χλωριούχο μεθυλένιο
Ο FDA έχει έναν κανονισμό που επιτρέπει τη χρήση χλωριούχου μεθυλενίου ως διαλύτη για την απομάκρυνση της καφεΐνης του καφέ, ο οποίος ορίζει ότι «τα υπολείμματα χλωριούχου μεθυλενίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο (0,001%) στον καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη και στο διαλυτό εκχύλισμα καφέ χωρίς καφεΐνη (στιγμιαίος καφές)».
«Ενώ το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να εμπλέκεται έμμεσα στην επεξεργασία τροφίμων, όπως στην απομάκρυνση της καφεΐνης από τους κόκκων καφέ, τα όρια υπολειμμάτων έχουν καθοριστεί για να περιορίσουν την έκθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του FDA μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει υπολείμματα χλωριούχου μεθυλενίου πάνω από τα καθορισμένα όρια δεν επιτρέπεται να πωλείται ή να καταναλώνεται».
Αλλά η τελευταία απόφαση του FDA σχετικά με τη χρήση της χημικής ουσίας για τον καφέ «είναι δεκαετιών και σαφώς ξεπερασμένη», δήλωσε η Ντόα.
«Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα του χλωριούχου μεθυλενίου και τα επίπεδα στα οποία προκαλεί αυτή την τοξικότητα», πρόσθεσε. «Αυτές οι πληροφορίες, καθώς και πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το πόσο καφέ πίνουμε - σκεφτείτε μόνο τα διαφορετικά μεγέθη που διατίθενται πλέον στις καφετέριες - αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη μιας τρέχουσας εικόνας σχετικά με το πόσο κίνδυνο μπορεί να παρουσιάσει το υπολειμματικό χλωριούχο μεθυλένιο».
Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μερίδες ποτών ή τροφίμων μεγαλύτερες από τα μικρότερα τυποποιημένα μεγέθη που υπήρχαν πριν από δεκαετίες, δήλωσε η Μονίκ Ρίτσαρντ, διαιτολόγος-διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια ιδιωτικού ιατρείου στο Τενεσί. Ενώ ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ ήταν κάποτε πέντε ή οκτώ ουγγιές, ήτοι 142 και 227 αντίστοιχα η ίδια σημείωσε ότι το μικρότερο μέγεθος στην τοπική καφετέρια σήμερα είναι πιθανότατα 12 ουγγιές ήτοι 340 γραμμάρια.
«Δυσατυχώς δεν υπάρχουν ακόμη πολλές σαφείς ή πειστικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η κατάποση υπολειμματικών επιπέδων στον καφέ συγκεκριμένα θα προκαλέσει καρκίνο ή άλλα προβλήματα», τόνισε.
Ωστόσο, «σίγουρα θέλουμε να είμαστε προφανώς προληπτικοί και να γνωρίζουμε κάποια από αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε. «Είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσα πολλά πράγματα τώρα που οτιδήποτε μπορούμε να ελέγξουμε ή να κάνουμε ερωτήσεις και να μειώσουμε αυτή την έκθεση που μπορεί να είναι επιβλαβής, θα είναι επωφελές» κατέληξε.
Πηγή: cnn.gr