ΥΓΕΙΑ
Ιταλία: Επιτυχής η πρώτη πανευρωπαϊκή μεταμόσχευση ολικής βιο-τεχνητής καρδιάς
Έγινε στο νοσοκομείο Monaldi της Νάπολης
SHARE:
Άλλο ένα σημαντικό άλμα σημείωσε η ιατρική, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο Monaldi στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ολικής βιο-τεχνητής καρδιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ασθενής που υποβλήθηκε στην ευαίσθητη εγχείρηση είναι ένας 56χρονος άνδρας που δεν ήταν επιλέξιμος για “παραδοσιακή” καρδιακή μεταμόσχευση. Η νέα καρδιά είναι τύπου Carmat Aeson, γαλλικής παραγωγής, και εγκαταστάθηκε από την ομάδα μεταμόσχευσης με επικεφαλή τον Δρ. Ciro Maiello. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην εντατική καρδιακής χειρουργικής του νοσοκομείου Monaldi και βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, αλλά οι συνθήκες του θεωρούνται σταθερές δεδομένου της κρισιμότητας της επέμβασης.
Σύμφωνα με δήλωση της καθηγήτριας Marisa De Feo, διευθύντρια του νοσοκομείου Monaldi-Ospedali dei Colli, στον Ιταλικό ιστότοπο FanPage “χάρη σε αυτήν την παρέμβαση θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της πνευμονικής λειτουργίας που απαιτείται για την έναρξη της διαδικασίας για να συμπεριληφθούν οι ασθενείς στη λίστα μεταμοσχεύσεων”.
Ο πληθυσμός που θα μπορούσε να επωφεληθεί αυτής της καινοτόμου συσκευής είναι σημαντικός. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Carmat, μια ομάδα χειρουργών καρδιάς στο Duke University στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα υπολόγισε πως ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται σε 100.000 ετησίως. Εξ αυτών, μόνο 3.000 έως 4.000 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πρόσβαση στη διαδικασία μεταμόσχευσης. Η εταιρεία καταλήγει πως “ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων 96.000 ασθενών θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από τη θεραπεία CARMAT.”
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο AFP, το Νοέμβριο του 2019, τα αποτελέσματα από τους πρώτους 11 ασθενείς στη μελέτη της καινοτόμου βιο-τεχνητής συσκευής έδειξαν ότι το 73% εξ αυτών επέζησε για έξι μήνες ύστερα από την μεταμόσχευση.
Εκπρόσωπος της Carmat δήλωσε στο AFP ότι είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια βιο-τεχνητή καρδιά χρησιμοποιήθηκε εκτός κλινικής δοκιμής. Σημειωτέον, το κόστος της επέμβασης – άνω των 150.000 ευρώ – καταβλήθηκε από το περιφερειακό σύστημα υγείας της Καμπανίας.
Το νοσοκομείο Monaldi πρωτοπορεί εδώ και πολλά χρόνια στην περίθαλψη καρδιακών νόσων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως δήλωσε στο FanPage ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, κ. Maurizio De Mauro “είμαστε υπερήφανοι που το νοσοκομείο μας επιλέχθηκε ως το πρώτο κέντρο στην Ευρώπη, μετά τη φάση του πειραματισμού, από την Carmat για την εμφύτευση αυτής της καινοτόμου συσκευής”.