Χυμός ανανά για καλή υγεία

H μέτρια κατανάλωση χυμού ανανά έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό

Eίναι γεμάτος βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. 

Αποτελεί μια αγαπημένη βάση για smoothies και κοκτέιλ και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για την ανακούφιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος και της φλεγμονής. 

Έχει επίσης μελετηθεί για τα οφέλη του στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη δυνατότητά του να μειώνει τον χρόνο επούλωσης.

H μέτρια κατανάλωση χυμού ανανά έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο χυμός ανανά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης από ασθένειες. Σε μελέτη που διεξήχθη στις Φιλιππίνες, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις του ανανά σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά που κατανάλωναν καθημερινά χυμό ανανά εμφάνισαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις από εκείνα που δεν έπιναν χυμό ανανά. Ο χρόνος ανάρρωσης από αυτές τις ασθένειες επίσης μειώθηκε.

Βοηθά στην πέψη
Η βρωμελίνη είναι ένα ένζυμο που περιέχεται στο στέλεχος του ανανά και στον χυμό του, η οποία βοηθά στη διάσπαση και την πέψη των πρωτεϊνών. Η βρωμελίνη σε κάψουλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το οίδημα, τους μώλωπες, τον χρόνο επούλωσης και τον πόνο μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
Η κατανάλωση ανανά και χυμού ανανά δεν παρέχει ωστόσο αρκετή βρωμελίνη για να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Οι συνήθεις διαδικασίες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή χυμού ανανά μειώνουν σημαντικά την ποσότητα βρωμελίνης που περιέχεται στον χυμό.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο
Μια εργαστηριακή μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκε φρέσκος χυμός ανανά, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο χυμός κατέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο. Πρέπει ασφαλώς να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες στον άνθρωπο πριν από οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του χυμού ανανά και του καρκίνου. Σύμφωνα με το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η βήτα-καροτίνη μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη.
Σε μια άλλη μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν βήτα-καροτένιο, βρέθηκαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προστατεύει το δέρμα
Ο χυμός ανανά περιέχει βιταμίνη C και β-καροτένιο. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο και τη ρύπανση, στη μείωση των ρυτίδων και στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.
Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στο σχηματισμό κολλαγόνου, που δίνει στο δέρμα την αντοχή και τη δομή του.

Ωφελεί τα μάτια
Η βιταμίνη C που βρίσκεται στον ανανά μπορεί να επίσης να συμβάλει στην υγεία των ματιών και στην πρόληψη του καταρράκτη. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη C μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού καταρράκτη κατά 30%. Το υγρό στο εσωτερικό του ματιού περιέχει βιταμίνη C και μια διατροφή πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρησή του και στην πρόληψη του καταρράκτη.

Διατροφική αξία
Ένα φλιτζάνι (250 γραμμάρια) χυμού ανανά χωρίς ζάχαρη παρέχει:
• 132 θερμίδες
• 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 0,3 γραμμάρια λίπους
• 32 γραμμάρια υδατανθράκων
• 0,5 γραμμάρια ινών
• 25 γραμμάρια ζάχαρης
Ένα φλιτζάνι χυμός ανανά καλύπτει το 63% των καθημερινών αναγκών του ανθρώπου για το μαγγάνιο, το 42% της συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C και το 10% ή περισσότερο της θειαμίνης, της βιταμίνης Β-6 και του φυλλικού οξέος που έχετε ανάγκη καθημερινά.
Ο ανανάς περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και βήτα- καροτίνη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ