Χορτοφαγία: Η υγιεινή διατροφή που, όμως, κρύβει παγίδες

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με έρευνα, του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α

Η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, αλλά μπορεί και να απειλήσει την υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα, του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α. ο μέσος όρος ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική στο πλαίσιο της έρευνας και υπό επίβλεψη έχασε περίπου 5 κιλά μέσα σε 44 εβδομάδες. Στα αρνητικά, αναφέρεται το αίσθημα προσωρινού φουσκώματος που αισθάνονται πολλοί νέοι χορτοφάγοι, λόγω της αύξησης οσπρίων και φυτικών ινών γενικότερα.

 

Όμορφη επιδερμίδα

Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.

 
 

Ασπίδα προστασίας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ενώ βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

 

Υπάρχουν, όμως και τα αρνητικά…

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν τρώνε κρέας, είναι η έλλειψη ψευδαργύρου  η οποία μπορεί να προκαλέσει αδύναμο ανοσοποιητικό, φθορά της μνήμης, της όρασης και της γευστικής ικανότητας, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις, απώλεια μαλλιών και εξανθήματα.

Επίσης οι χορτοφάγοι μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψη βιταμίνης Β12, ασβεστίου και σιδήρου. Να σημειωθεί εδώ ότι η βιταμίνη αυτή, που περιέχεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά, είναι σημαντική για την υγεία του νευρικού συστήματος.

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι η μετάβαση σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σας προκαλέσει κούραση ή εξάρσεις ακμής.

Η αποχή από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, μπορεί επίσης να προκαλέσει έλλειψη σημαντικών βιταμινών όπως η Β12, αλλά και πρωτεϊνών.

Ειδικά η έλλειψη Β12, η ​​οποία βρίσκεται στο γάλα και τα αυγά, μπορεί να προκαλέσει σωματική και πνευματική κόπωση και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία.

Η βιταμίνη D είναι ακόμη μία θρεπτική ουσία που βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα λιπαρά ψάρια, και όσοι ακολουθούν vegan δίαιτες είναι πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των οστών και πόνο.

Η έλλειψη πρωτεΐνης, την οποία λαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των παιδιών και να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής.

 

 

 

 

Φωτογραφία από Jill Wellington από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ