ΥΓΕΙΑ
Χοληστερόλη: Πώς να τη μειώσετε φυσικά χωρίς φάρμακα
Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS συνιστά να ενσωματώσετε συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή σας
Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, αλλά οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διαχείριση των επιπέδων της.
Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS συνιστά να ενσωματώσετε συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή σας για να συμβάλετε στη μείωση της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο. Η προσθήκη αυτών των πέντε τροφών στη διατροφή σας μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων της λιπαρής ουσίας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς.
Ο συνδυασμός αυτών των διατροφικών αλλαγών με την τακτική σωματική δραστηριότητα, τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειές σας να διατηρήσετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης.
Η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών του NHS για μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας αλλά και θα προάγετε τη μακροπρόθεσμη ευημερία.
5 τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης
- Λιπαρά ψάρια
- Φρούτα και λαχανικά
- Όσπρια
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ξηροί καρποί και σπόροι
1. Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της «κακής»-LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας),.
Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στην αύξηση της «καλής»-HDL (λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας) χοληστερόλης, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από την κυκλοφορία του αίματος. Η συμπερίληψη λιπαρών ψαριών στη διατροφή σας δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.
2. Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τα εσπεριδοειδή.
Τα λαχανικά όπως οι μπάμιες, η μελιτζάνα, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Στοχεύστε σε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη τους για τη μείωση της λιπαρής ουσίας.
3. Όσπρια
Όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και τα μπιζέλια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και διαλυτών φυτικών ινών. Η τακτική κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης παρεμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα.
Η ενσωμάτωση οσπρίων στα γεύματά σας μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων.
4. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών, ιδιαίτερα διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες συνδέονται με τα σωματίδια της λιπαρής ουσίας και βοηθούν στην απομάκρυνσή τους από το σώμα. Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης.
5. Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των καρυδιών, των λιναρόσπορων και των σπόρων chia, είναι γεμάτοι με υγιή ακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες. Αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για να μειώσουν τα επίπεδα λιπαρής ουσίας.
Η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών ή σπόρων καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της λιπαρής ουσίας και στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων, καθώς οι ξηροί καρποί είναι πυκνοί σε θερμίδες.
Πηγή: oloygeia.gr