ΥΓΕΙΑ
Γιατί το παιδί έχει αϋπνία;
Τα σημάδια της αϋπνίας στο παιδί αλλά και οι πιθανές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται
SHARE:
Οι περισσότεροι γονείς όταν ακούν για αϋπνία στα παιδιά, μπορεί να φανταστούν ένα ανήσυχο μωρό που κλαίει, χωρίς να «θέλει» να κοιμηθεί. Αν και αυτή η εικόνα είναι ρεαλιστική ως ένα βαθμό, πολλά είναι τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως εκείνα που προσεγγίζουν ή βρίσκονται ήδη στην εφηβεία, που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και συχνά ξυπνούν στην μέση της νύχτας. Ο φτωχός βραδινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί, μειώνοντας την διάθεσή του, τα επίπεδα ενέργειάς του κατά την διάρκεια της επόμενης ημέρας, με τα προβλήματα στην συμπεριφορά του να γίνονται όλο και πιο πιθανά.
Σημάδια της παιδικής αϋπνίας
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ενήλικες και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αϋπνία, μπορεί να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, να ξυπνούν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας ή και να μην αισθάνονται ξεκούραστα το επόμενο πρωί. Εκτός από την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα της παιδικής αϋπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ευερεθιστότητα.
- Απότομες διακυμάνσεις στην διάθεση.
- Υπερκινητικότητα.
- «Πεσμένη» διάθεση.
- Επιθετικότητα.
- Μειωμένη συγκέντρωση.
- Προβλήματα μνήμης.
Αιτίες της παιδικής αϋπνίας
Η πιο συχνή αιτία που «κρύβεται» πίσω από την παιδική αϋπνία σχετίζεται με την ώρα που τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο. Τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν δηλαδή αϋπνία επειδή πηγαίνουν ιδιαίτερα αργά για ύπνο. Αυτό συνήθως οφείλεται στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά ή επειδή τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα και να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών χρειάζονται περίπου 10 έως 11 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, και οι έφηβοι χρειάζονται περίπου 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Άλλες αιτίες αϋπνίας περιλαμβάνουν:
- Κακές συνήθειες ύπνου
- Καφεΐνη
- Στρες
- Ανησυχία