ΥΓΕΙΑ
Γιατί η ζάχαρη μάς προκαλεί δίψα;
Την απάντηση ανέλαβε να δώσει στο Health.com η Dr. Caroline Apovian, καθηγήτρια στο τμήμα ενδοκρινολογίας, διαβήτη και διατροφής του Boston University School of Medicine
SHARE:
Μετά από ένα γλυκό το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε συνήθως, είναι να πιούμε κάτι. Από ένα ποτήρι νερό, μέχρι ένα χυμό ή ένα αναψυκτικό. Και αυτή η ανάγκη δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού όλα ξεκινούν από τη ζάχαρη.
Την απάντηση ανέλαβε να δώσει στο Health.com η Dr. Caroline Apovian, καθηγήτρια στο τμήμα ενδοκρινολογίας, διαβήτη και διατροφής του Boston University School of Medicine. Σύμφωνα με την ίδια, για όλα ευθύνεται η άνοδος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
“Όταν τρώτε ζάχαρη αυτή πηγαίνει πρώτα στο στομάχι και στη συνέχεια στο αίμα σας”. Μόλις τα σωματίδια σακχάρου φτάσουν στο αίμα, νερό μετακινείται από τα κύτταρα στο αίμα για να αποκαταστήσει την ισορροπία του. Καθώς τα κύτταρα χάνουν νερό λοιπόν, στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζονται ενυδάτωση. Το αποτέλεσμα; Διψάτε!
“Αυτή η αλυσίδα γεγονότων συμβαίνει πολύ γρήγορα”, σημειώνει η Dr. Apovian, προσθέτοντας ότι “καθώς η γλυκόζη απορροφάται, ίσως αισθάνεστε διψασμένοι για 5 με 10 λεπτά”. Σπεύδει να επισημάνει δε, ότι η δίψα που αισθανόμαστε αμέσως μετά το φαγητό είναι πιθανό να προκαλείται από την ίδια τη διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού και όχι από αλλαγή στο σάκχαρο στο αίμα.
Ο καλύτερος τρόπος για να σβήσετε αυτή τη δίψα πάλι, είναι ξεκάθαρα το νερό, τονίζει η Dr. Apovian και όχι κάποιο επίσης γλυκό ρόφημα, όπως ένα ποτήρι λεμονάδα ή ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα, καθώς όπως εξηγεί το να πιεις ένα γλυκό ρόφημα μετά από ένα γλύκισμα δεν κάνει καθόλου καλό, ενώ σας φορτώνει και με επιπλέον θερμίδες.