Το γερό ανοσοποιητικό «περνά» από… το έντερο!

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τη δεδομένη περίοδο όλο και περισσότερος κόσμος αναζητεί φυσικούς και οικονομικούς τρόπους να προφυλάξει όσο καλύτερα μπορεί την υγεία του από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Αντισηπτικό σαπούνι, προστατευτικές μάσκες, αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και τακτικό πλύσιμο των χεριών, είναι μόνο μερικές από τις λύσεις στις οποίες προστρέχουν οι περισσότεροι, χωρίς όμως να περιμένουν σίγουρα αποτελέσματα.

Ωστόσο, αυτό που ίσως παραβλέπουν και θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο, είναι πως στην πραγματικότητα η υγεία του οργανισμού είναι κάτι που μόνο το… έντερό μας μπορεί να ελέγξει. Ακριβώς για αυτό, είναι το λιγότερο αναγκαίο να διαμορφώσουμε μία διατροφή που θα ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, καθώς και να επενδύσουμε σε φυσικούς «συμμάχους» που διαφυλάσσοντας την υγεία του, θα προστατεύουν και το σύνολο του οργανισμού μας.

Ένας… στρατός βακτηρίων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ποσοστό του 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στην περιοχή του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οποιαδήποτε γαστρεντερική διαταραχή, να επηρεάζει άμεσα και τις επιδόσεις της άμυνας μας. Για να διατηρήσουμε, λοιπόν, την ισορροπία του εντέρου μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε σταθερά τα ποσοστά των «καλών» βακτηρίων που «κατοικούν» σε αυτό, λαμβάνοντας κάποιο κλινικά ελεγμένο συμπλήρωμα διατροφής, όπως το ALTION Winter®. Πιο συγκεκριμένα, στο έντερό μας προϋπάρχουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια, τα οποία αποτελούν την εντερική χλωρίδα και συντελούν διαδικασίες απαραίτητες για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Μία από αυτές είναι η προστασία της υγείας μας από ξένους εισβολείς, τους οποίους ο «στρατός» των λεγόμενων «καλών» βακτηρίων μπορεί και απομακρύνει ή καταστρέφει.

Ο πολυσήμαντος ρόλος των προβιοτικών

Τι συμβαίνει όμως, όταν η δυναμική των ωφέλιμων βακτηρίων είναι μικρότερη και αυτή των «κακών» υπερτερεί; Tότε οι πιθανότητες να εκδηλώσουμε κάποια ασθένεια είναι εξαιρετικά υψηλές. Ευτυχώς, στο παραπάνω πρόβλημα έρχονται να δώσουν λύση τα προβιοτικά, δηλαδή οι μη επίκτητοι ευεργετικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε διάφορες τροφές οι οποίες έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι, το γάλα, ορισμένα είδη τυριών, οι πίκλες, η μαύρη σοκολάτα και το ξινολάχανο, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. «Οικογένειες» προβιοτικών όπως είναι η Lacotbacillus και η Bifidobacterium, έχουν τη δυνατότητα να εκκρίνουν γαλακτικό οξύ, αποτρέποντας έτσι την εγκατάσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερό και διατηρώντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας σταθερή. Ταυτόχρονα, παράγουν αναγκαία για τον οργανισμό αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την επιπλέον απορρόφηση βιταμινών, αμινοξέων και μετάλλων από τον οργανισμό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ