Επάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια ... ελλείψεις στα παιδιατρικά

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ελλείψεις και σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων

Περισσότεροι κατά 15-20% είναι κάθε χρόνο, εκείνοι που εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Ήδη κόσμος έχει αρχίσει να πηγαίνει στα φαρμακεία, να ρωτά και ζητά διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών ν.Ηρακλείου, Γιάννη Τσικανδηλάκη, στα φαρμακεία υπάρχει επάρκεια του αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο φέτος είναι ένα, ενώ ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει κατά τα τέλη του μήνα. 

Ελλείψεις όμως καταγράφονται στα παιδιατρικά εμβόλια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών, η αιτία εντοπίζεται στο γεγονός ότι είναι λίγες οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια αυτά και προφανώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες και η ζήτηση. 

Η σύσταση προς τους γονείς είναι να αναζητούν νωρίτερα τα εμβόλια για τα παιδιά τους, τα οποία άλλωστε είναι συγκεκριμένο το διάστημα κατά το οποίο γίνονται από τον παιδίατρο, ώστε να τα έχουν στα χέρια τους εγκαίρως.

Το πρόβλημα που δεν προβλέπεται να λυθεί, ωστόσο, είναι οι ελλείψεις πρωτότυπων φαρμάκων, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα. "Το πρόβλημα αυτό δε θα λυθεί, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης, ο κ.Τσικανδηλάκης, τονίζοντας ότι "δεν είναι παράνομο, είναι όμως παράτυπο"

Ελλείψεις καταγράφονται αυτή την περίοδο σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, καρδιολογικά, αντινεοπλασματικά, για αναπνευστικά προβλήματα και ινσουλίνη. "Είναι φάρμακα που στην εγχώρια αγορά έχουν χαμηλές τιμές, γι'αυτό και εξάγονται" - σχολίασε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών του Ηρακλείου.

Το πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση; Οι φαρμακοποιοί "μοιράζουν" τα φάρμακα κάθε συσκευασίας, καλύπτοντας τους ασθενείς για ένα διάστημα, προκειμένου κανένας να μη μείνει χωρίς την αγωγή του, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επισκεφθεί ξανά το φαρμακείο, για το υπόλοιπο της συνταγής.

Η οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των φαρμακοποιών. Σύμφωνα με το Γ.Τσικανδηλάκη, από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, σε επίπεδο χώρας έχουν βάλει λουκέτο περίπου 1.500 φαρμακεία, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι (3-4 στο Ηράκλειο) που εγκαταλείπουν το επάγγελμα, επιλέγοντας άλλη καριέρα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που "δίνουν" θετικό πρόσημο της τάξης του 2,8% στα νέα φαρμακεία στην Κρήτη, δε δίνουν σαφή εικόνα. "Έχουν κλείσει πολλά φαρμακεία στην πόλη του Ηρακλείου, τα οποία δε θα ανοίξουν ξανά, λόγω πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων που τίθενται. Την ίδια ώρα φαρμακοποιοί ανοίγουν φαρμακεία σε χωριά με 200 και 300 κατοίκους" - τονίζει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών, τηρώντας στάση αναμονής για το πως θα εξελιχθούν ως επιχειρήσεις.

"Από την εποχή του Λοβέρδου ακούγαμε ότι έχουμε πολλά φαρμακεία. Ναι, έχουμε πολλά φαρμακεία, όχι όμως και φαρμακοποιούς" - εξηγεί ο κ.Τσικανδηλάκης, επισημαίνοντας ότι λόγω των νέων οικονομικών συνθηκών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το μέλλον για τον κλάδο βρίσκεται στη σύσταση εταιρειών, σε συμπράξεις και συνενώσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ