ΥΓΕΙΑ
To εμβόλιο της Curevac μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στο ψυγείο
Η εταιρεία δηλώνει «πεπεισμένη» ότι εάν επιτύχει το υποψήφιο εμβόλιο της, θα μπορούσε να διανεμηθεί και να χορηγηθεί στα πλαίσια της συνήθους «τυπικής αποθήκευσης εμβολίων σε θερμοκρασία ψυγείου».
SHARE:
Σύμφωνα με τον Φλόριαν φον ντερ Μιούλμπε, επικεφαλής παραγωγής της φαρμακευτικής εταιρείας Curevac, η οποία έχει έδρα το Τίπινγκεν, το εμβόλιο που αναπτύσσει για τον κορωνοϊό μπορεί να αποθηκευτεί επί μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι το οποίο διευκολύνει τη συντήρησή του.
Πιο συγκεκριμένα, το δραστικό συστατικό του παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία πέντε βαθμών για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η Curevac, επικαλούμενη δική της σειρά δοκιμών. Επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί έως και 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Η εταιρεία δηλώνει «πεπεισμένη» ότι εάν επιτύχει το υποψήφιο εμβόλιο της, θα μπορούσε να διανεμηθεί και να χορηγηθεί στα πλαίσια της συνήθους «τυπικής αποθήκευσης εμβολίων σε θερμοκρασία ψυγείου». Αυτό θα μείωνε σημαντικά το κόστος εφοδιασμού σε μελλοντικούς εμβολιασμούς.
Μερικά από τα πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού που αναπτύσσονται επί του παρόντος πρέπει να αποθηκευτούν σε συνθήκες βαθείας καταταψύξεως. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και το πολλά υποσχόμενο δραστικό συστατικό της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Biontech και της αμερικανικής Pfizer. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αυτών των εταιρειών, το δραστικό τους συστατικό διατηρείται μόνο πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου. Για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους πρέπει να αποθηκευτεί στους -70 βαθμούς, γεγονός που καθιστά τον εφοδιασμό του πιο περίπλοκο, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές φαρμακαποθήκες αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων υπό τις απαιτούμενες συνθήκες βαθείας καταταψύξεως.
Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται όμως επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιριών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ