Έλλειψη βιταμίνης “D” στους Κρητικούς

Eρευνα επιβεβαιώνει το “μεσογειακό παράδοξο”

Περίπου το 78% των Χανιωτών παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018, έρχονται να επιβεβαιώσουν το λεγόμενο “μεσογειακό παράδοξο” σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, παρά την υψηλή ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη του “ηλίου”.

H μελέτη πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Κλινικής “Iasis” – Γαβριλάκη και χρησιμοποιήθηκε δείγμα 3.618 ανδρών και γυναικών, άνω των 16 ετών, από μια δεξαμενή συνολικά 5.000 ασθενών. Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διεξήγαγαν οι γιατροί Μ. Φραγκάκης, Σ. Βιττωράκης, Αντ. Παπαδάκη, Α. Καζή, Στ. Νιφοράτου – Δασκαλάκη, Ηλ. Γαβριλάκης και Μ. Παπαδάκης, παρουσιάστηκαν στο 19ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο που ξεκίνησε την Παρασκευή στα Χανιά και διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Η έρευνα επιβεβαίωσε το λεγόμενο “μεσογειακό παράδοξο” δηλαδή ότι στις χώρες της Μεσογείου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, που έχουμε πολύ υψηλή ηλιοφάνεια, έχουμε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D», σημείωσε ο Μανώλης Φραγκάκης από την ερευνητική ομάδα.
Ειδικότερα η έρευνα κατέδειξε ότι ένα ποσοστό 77,9% των ανθρώπων στον Νομό Χανίων παρουσιάζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Το ποσοστό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα υψηλά, ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι υψηλότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου έχουν διεξαχθεί αντίστοιχες έρευνες.

Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του φαινομένου ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε πως τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά: «Πρώτον, παίζει ρόλο το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας, καθώς μεταξύ 34 και 41 μοιρών, δεν βοηθάει ώστε να έχουμε μεγάλη απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας γιατί δεν πέφτουν κάθετα οι ακτίνες του ηλίου. Δεύτερον, δεν βοηθάει το σκουρόχρωμο δέρμα που έχουμε, τρίτον είναι πιθανόν να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση και τέταρτον σε σύγκριση με τους λαούς της Ευρώπης που έχουν πιο υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, έχουμε διαφορετική διατροφή».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε ότι οι βορειοευρωπαίοι καταναλώνουν τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός), που δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη D, ενώ αντίθετα από τη διατροφή των Ελλήνων αυτά λείπουν. Τόνισε, πάντως, ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζονται και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει πολλές ώρες μέσα σε ένα γραφείο ή στο σπίτι χωρίς να τον βλέπει ο ήλιος και χωρίς να έχει επαφή με τη φύση.

Καταλήγοντας ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η πρόσληψη της βιταμίνης μέσω τροφών που την περιέχουν (π.χ. σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, κρόκος αυγού ή και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες) αλλά και μέσα από την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της μονάδας μαστού στο ΠΑΓΝΗ Γιάννης Ασκοξυλάκης η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας έχει προχωρήσει διαγνωστικά και θεραπευτικά με τη βοήθεια της σύγχρονης βιο-τεχνολογίας. «Μπορούμε πλέον πλην ελαχίστων περιπτώσεων να λέμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια χρόνια νόσος», τόνισε ο κ. Ασκοξυλάκης. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για διαρκεί έλεγχο του πληθυσμού: «Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται πολύ καλά. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι οι γυναίκες κάποιας ηλικίας να ελέγχονται και να εξετάζονται από έναν γιατρό. Κι αυτό διότι δυστυχώς η απάντηση ότι οι εξετάσεις είναι “καθαρές” δεν ισχύει. Ένα ποσοστό 10% του καρκίνου του μαστού δεν φαίνεται ούτε στη μαστογραφία, ούτε στο υπερηχογράφημα, ούτε στη μαγνητική. Γίνεται αντιληπτός μόνο με την ψηλάφηση, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αυτοεξέταση που πρέπει να διδάσκονται οι γυναίκες αλλά και η εξέταση από έναν γιατρό».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ