ΚΡΗΤΗ

Άμεση κάλυψη των αναγκών της ΜΕΠΚ ζητούν οι νοσηλευτές της

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους οι νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών ΠΑΓΝΗ

Άμεση κάλυψη των αναγκών της ΜΕΠΚ ζητούν οι νοσηλευτές της

"Ασφαλείς συνθήκες εργασίας" τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς τους, ζητούν οι νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών ΠΑΓΝΗ.

Με επιστολή τους προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και όλους τους αρμόδιους, κρούουν "καμπανάκι" για την ομαλή λειτουργία του τμήματος ζητώντας παράλληλα "άμεση κάλυψη των αναγκών της μονάδας με το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται".

 

Η επιστολή αυτούσια

Η ΜΕΠΚ είναι εξειδικευμένη μονάδα για καρδιοπαθείς στην Κρήτη, με δυναμικότητα 9 κλινών. Προσφέρει υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τους ασθενείς της Κρήτης και των κοντινών νησιών(Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) ανεξαρτήτως των εφημεριών του ΠΑΓΝΗ.

Στην Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΠΚ) νοσηλεύονται ασθενείς με στεφανιαία νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου, ασταθή στηθάγχη), καρδιακή ανεπάρκεια καρδιολογικής αιτιολογίας, ασθενείς που έχουν επανέλθει από καρδιακή ανακοπή, ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες, ασθενείς με οξύ πνευμονικό οίδημα, καθώς και ασθενείς με καρδιακές καταστάσεις που μπορούν να διαταράξουν την αιμοδυναμική σταθερότητα του οργανισμού, όπως οξεία μυοκαρδίτιδα, οξεία περικαρδίτιδα με περικαρδιακή συλλογή και επαπειλούμενο επιπωματισμό κ.ά. Επιπλέον, νοσηλεύονται ασθενείς μετά από επεμβάσεις στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, όπως αγγειοπλαστική (PCI) και διακαθετηριακή εμφύτευση (TAVI), ασθενείς που χρήζουν επείγουσας τοποθέτησης ecmo, ασθενείς στους οποίους γίνεται ηλεκτρική ανάταξη κλπ. Στη ΜΕΠΚ νοσηλεύονται επίσης ασθενείς αμέσως μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Συχνά, αυτοί οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και απαιτούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, καθώς και συνεχή παρακολούθηση από εντατικολόγο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των προβλημάτων (έλλειψης προσωπικού, κ.λπ.) σε άλλες δομές, αλλά και της αύξησης του πληθυσμού λόγω τουρισμού, οι απαιτήσεις της κλινικής έχουν αυξηθεί περισσότερο. Παρ' όλα αυτά λαμβάνονται αποφάσεις υποστελέχωσης της μονάδας με αβάσιμες δικαιολογίες ότι είμαστε πολλοί, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο υπουργός, καθώς και η διοίκηση και η νοσηλευτική υπηρεσία.

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι με βάση τη βαρύτητα των ασθενών, την επείγουσα ιατρική και νοσηλευτική παρέμβαση, και τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, η στελέχωση της ΜΕΠΚ θα ήταν επαρκής, συμβαίνει το αντίθετο. Πριν τον SARS-CoV-2, υπήρχαν 25 νοσηλευτές και 4 βοηθοί νοσηλευτών, ενώ τώρα έχουν απομείνει 18 νοσηλευτές, 2 παρατασιακοί ειδικευόμενοι νοσηλευτές και 4 βοηθοί.

Παρόλο που η εφημερίδα της κυβέρνησης στις 11/4/2012 με αρ. φύλλου 1251 προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία της ΜΕΠΚ, με προφορική απόφαση , η ΜΕΠΚ αποχαρακτηρίστηκε από Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, προκειμένου να αιτιολογηθεί η υποτιθέμενη υπερστελέχωση του τμήματος, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι στις βάρδιες αρκούν μόνο 3 νοσηλευτές για 9 κρεβάτια, κάτι που οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των επείγουσων αναγκών των ασθενών την κατάλληλη στιγμή και στη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να προσφερθούν υπό άλλες προϋποθέσεις. Παράλληλα καλούνται οι νοσηλευτές ενίοτε, να παρέχουν νοσηλευτική κάλυψη σε διαφορετικό χώρο, π.χ.αιμοδυναμικο εργαστηρίο, αφήνοντας τους ασθενείς της ΜΕΠΚ με πλημμελή παρακολούθηση.

Είναι υποκριτικό από τη μια να καλούμαστε να προσφέρουμε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες, και από την άλλη το ίδιο το υπουργείο να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σαν αριθμούς και εμάς σαν πολυεργαλεία. Χαρακτηριστική αυτής της αντίληψης είναι η απάντηση που λάβαμε από τη διοίκηση στο αίτημά μας για επαναφορά ασφαλής στελέχωσης είναι ότι δεν προβλέπεται γιατί κριτήριο της στελέχωσης είναι μόνο ο αριθμός των ΑΣΘΕΝΩΝ και προφανώς όχι η βαρύτητα της ασθένειας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι αναγκαία παράμετρος της ασφάλειας ασθενών και προσωπικού, το ΚΕΣΥ με την Αριθμ. Αποφ.2 της 256ης Ολομ. /24.6.2016 με θέμα: «Ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας» ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ ́ελάχιστο 4 για κάθε κλίνη. Επίσης ο νομοθέτης σε 2 προεδρικά διατάγματα, στο π.δ. 235/2000 ( ΦΕΚ 199/ Α ́) «Ειδικές ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία των Ιδιωτικών Κλινικών» όπως και στην Τροποποίηση του με το π.δ. 2007(ΦΕΚ 225/Α ́) ορίζει στο άρθρο 11 ότι η στελέχωση των ΜΕΠΚ σε λοιπό μη ιατρικό προσωπικό ακολουθεί τη στελέχωση των ΜΕΘ. Κάτι που δεν ισχύει στην υπάρχουσα ΜΕΠΚ. Το ήδη υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό «εξαναγκάζεται» να εργάζεται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Εκ των παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι, για την ασφαλή κατ ́ελάχιστο στελέχωση των μονάδων συμφωνα με τους όρους που θέτει ο νομοθέτης και το ΚΕΣΥ για τις δική μας Μονάδα χρειάζονται 36 νοσηλευτές. Παρόλα αυτά, δεν τηρούνται τα ελάχιστα όρια ασφαλείας και οι συστάσεις των επιστημόνων για αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς.

● Λόγω της υποστελέχωσης, η εργατική νομοθεσία καταπατάται συστηματικά, όπως και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Παραβιάζεται κι η ελάχιστη 11ωρη ημερήσια ανάπαυση, αφού οι νοσηλευτές συχνά υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες με δύο νυχτερινά τη βδομάδα, ενώ τους χρωστούνται πολλές ημέρες άδειας του 2023 και του 2024. Παρά την ανεκτίμητη πείρα, την επάρκεια σε γνώσεις και την άοκνη εντατική δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού, οι συνθήκες εργασίας στο τμήμα είναι πλέον επισφαλείς.

● Επιπλέον, δεν υπάρχει τραυματιοφορέας που να καλύπτει αποκλειστικά τη ΜΕΠΚ, ώστε να μεταφέρονται άμεσα οι ασθενείς που χρήζουν επείγουσας απεικονιστικής εξέτασης (π.χ. αξονικής τομογραφίας) ή θεραπευτικής παρέμβασης. Δεν υπάρχει σταθερά βοηθός θαλάμου ούτε επαρκές αποκλειστικό προσωπικό καθαριότητας, κάτι που είναι απαραίτητο για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς. Επίσης, δεν υπάρχει καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων) φυσικοθεραπευτής για την ταχύτερη αποκατάσταση βαρέως πασχόντων ασθενών με πολυήμερη νοσηλεία, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η δουλειά τους στο ήδη μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Παρά τις προφορικές ενστάσεις μας και την ανακοίνωση του σωματείου, δεν δόθηκε καμία λύση. Σας γνωστοποιούμε ότι την ευθύνη για ό,τι προκύψει φέρουν η διοίκηση του νοσοκομείου, η 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Ζητάμε:

Άμεση κάλυψη των αναγκών της μονάδας με το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται.

Να σταματήσουν οι απειλές κάθε φορά που ζητάμε το αυτονόητο: ασφαλείς συνθήκες εργασίας για εμάς και τους ασθενείς μας.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση