Εκτός κινδύνου τρία άτομα με γρίπη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ο 78χρονος άντρας βγήκε από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε στην παθολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενώ ο 60χρονος Ηρακλειώτης νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται τρία από τα τέσσερα άτομα που εισήχθησαν το προηγούμενο διάστημα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης τύπου Η3Ν2. 

Πρόκειται για έναν 65χρονο Ρεθυμνιώτη, έναν 78χρονο από το Ηράκλειο και έναν 60χρονο από το Ηράκλειο, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, λόγω επιπλοκών της γρίπης, ωστόσο ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στην αγωγή που τους χορηγήθηκε με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός κινδύνου και να νοσηλεύονται πλέον στις κλινικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, ο 78χρονος άντρας βγήκε από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε στην παθολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενώ ο 60χρονος Ηρακλειώτης νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Επιπλέον, ο 65χρονος από το Ρέθυμνο  νοσηλεύεται στην Νεφρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς πάσχει από χρόνια νεφροπάθεια.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο 60ΧΡΟΝΟΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΘ

Διασωληνωμένος, παραμένει στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, ο 60χρονος Ρεθυμνιώτης, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σοβαρή, ωστόσο παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης καθώς ανταποκρίνεται σταδιακά στην αγωγή που του έχει χορηγηθεί.

 ΕΞΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ Η3Ν2 ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Υπενθυμίζεται πως στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχουν εισαχθεί συνολικά έξι περιστατικά μέχρι σήμερα, με επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης τύπου Η3Ν2 εκ των οποίων οι δύο, ένας 86χρονος Ιταλός που μεταφέρθηκε από κρουαζιερόπλοιο στο Ηράκλειο αρχικά στο ΠΑΓΝΗ και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς και μια 78χρονη από το Ηράκλειο κατέληξαν λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης το κοινό χαρακτηριστικό του τύπου Η3Ν2, όπως διαπιστώνεται από τη μέχρι σήμερα εικόνα, προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό άτομα άνω των 60 ετών, η υγεία των οποίων είναι ήδη επιβεβαρυμμένη λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας. Πάντως, και οι έξι ασθενείς, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάκης, δεν είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

 26 ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση (16-22 Ιανουαρίου), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές.

Οι 21 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 5 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 26 που πέθαναν, μόνο το 23% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη. Από τα 25 (96,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, σε ένα 1 (3,8%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 18 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Τα 25 (96,2%) από τα 26 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (20%).

Συνολικά έχουν καταγραφεί 144 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και μόνο το 21% του συνόλου των ασθενών αυτών είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Κατά την εβδομάδα (16-22 Ιανουαρίου ) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 310 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα όλα από νοσοκομεία. Τα 164 (52,9%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 156 (95,1%) ήταν τύπου Α και τα 8 (4,9%) ήταν τύπου Β. Τα 132 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα (100%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) .

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ