ΥΓΕΙΑ
Έκαναν μεταμόσχευση πνευμόνων και μετά ανέβηκαν στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο!
«Η ποιότητα ζωής και το επίπεδο φυσικής κατάστασης που μπορούν να επιτευχθούν μετά από μία μεταμόσχευση πνευμόνων, είναι απίστευτα καλά»
SHARE:
Μετά τον βρετανό καρκινοπαθή που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ, δέκα ασθενείς από διάφορες χώρες, οι οποίοι είχαν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστρία, κατάφεραν στη συνέχεια -με συνοδεία ιατρικού προσωπικού- να ανέβουν στο όρος Κλιμάντζαρο στην Τανζανία της ανατολικής Αφρικής, σε υψόμετρο 5.895 μέτρων, για να αποδείξουν ότι πλέον είχαν κερδίσει μια νέα ζωή.
Η αποστολή των γιατρών και των ασθενών του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, η οποία έγινε τον Ιούνιο και παρουσιάσθηκε σε σχετική συνέντευξη, συνέλλεξε πληθώρα ιατρικών στοιχείων, που θα αναλυθούν περαιτέρω και πό τα οποία θα προκύψουν αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Οι δέκα ασθενείς ηλικίας 23 έως 63 ετών, που συνοδεύονταν από 24 γιατρούς, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές, είχαν όλοι υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων κατά τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο ένας και σε μεταμόσχευση ήπατος.
Κάθε μέρα, στη διάρκεια της ανάβασης, οι ασθενείς εξετάζονταν από το ιατρικό προσωπικό, το οποίο παράλληλα διεξήγαγε διάφορα επιστημονικά τεστ. Σε υψόμετρο 4.000 μέτρων δύο από τους ασθενείς είχαν φθάσει στα όρια της αντοχής τους και έπρεπε να επιστρέψουν πίσω, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ συνέχισαν και έφθασαν στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο, που είναι το υψηλότερο αφρικανικό βουνό.Κανένας ασθενής δεν εμφάνισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, με εξαίρεση κάποια αναμενόμενα προβλήματα όπως ναυτίας, πονοκεφάλων και αϋπνίας λόγω του μεγάλου υψομέτρου.
Την πρωτοβουλία για την ανάβαση είχε ο πνευμονολόγος Πέτερ Γιακς του Τμήματος Χειρουργικής. «Η αποστολή είναι απόδειξη ότι, ακόμη και μετά από μια σοβαρή πάθηση και μια σημαντική χειρουργική επέμβαση όπως είναι η μεταμόσχευση των πνευμόνων, είναι δυνατό να ζήσει κανείς μια δραστήρια ζωή ξανά», δήλωσε ο ίδιος.
«Η ποιότητα ζωής και το επίπεδο φυσικής κατάστασης που μπορούν να επιτευχθούν μετά από μία μεταμόσχευση πνευμόνων, είναι απίστευτα καλά», πρόσθεσε ο Βάλτερ Κλεπέτκο, επικεφαλής του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής.