ΕΕ: Ανάπτυξη γενικού σχεδίου για ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο στην αλυσίδα τροφίμων

Τι προαναγγέλλει ο επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις

Την «ανάπτυξη γενικού σχεδίου για την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο στην αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ» προαναγγέλλει ο επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, στο σχέδιο θα προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, «τα βασικά εργαλεία και οι δίαυλοι που πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο, και θα καθορίζονται κατάλληλοι μηχανισμοί για την ενίσχυση της συνοχής της ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο και για τη διασφάλιση της διεξαγωγής ανοικτού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

Κατά την Κομισιόν, το γενικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή εντός δύο ετών από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού αριθ. 2018/008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η αναθεώρηση του οποίου ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει τις «ανησυχίες των πολιτών για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων» που «τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά», καθώς «η έλλειψη διαφάνειας και η μη δημοσιοποίηση των επιστημονικών στοιχείων έχουν δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρμόδιες αρχές».

Επίσης, ζητούσε να πληροφορηθεί «μέσω ποιων μηχανισμών θα ενημερώνονται οι πολίτες για πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα και πώς θα συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης αυτών των κινδύνων, καθώς και μέσω ποιας διαδικασίας θα δημοσιεύονται όλα τα επιστημονικά στοιχεία στο ευρύ κοινό και ύστερα από ποιο χρονικό διάστημα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ