"2.500 δέντρα φυτεύτηκαν στο Ηράκλειο" - Η απάντηση του δήμου στη μήνυση για τις κοπές δέντρων (video)

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

"Πολλά δέντρα από όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα έχουν ήδη πέσει μόνα τους", τονίζει η Δημοτική Αρχή

Με βασικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών η δημοτική Αρχή προχωρά νόμιμα τις διαδικασίες για τις κοπές δέντρων που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα είτε από την Διεπιστημονική Επιτροπή είτε από την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Νίκος Γιαλιτάκης.

Σήμερα έλαβε στα χέρια του και επίσημα, από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, τη μήνυση που υπεβλήθη κατά του Δημάρχου, κ. Αλέξη Καλοκαιρινού, κατά του ιδίου και λοιπού προσωπικού του Δήμου, καθώς και της πολιτικής μηχανικού της πολεοδομίας του Δήμου, κ Δήμητρας Κενδριστάκη.

Η μήνυση υπεβλήθη χθες από 19 πολίτες του Ηρακλείου για τις παράνομες κοπές δέντρων, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου των πολιτών κ Αθανασίας Παπαδημητρίου.

«Οι κοπές των δέντρων γίνονται σε απόλυτη εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου καθώς τόσο η Διεπιστημονική Επιτροπή όσο και οι Γεωπόνοι της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου -κατόπιν αυτοψιών και μετρήσεων που γίνονται όσον αφορά την επικινδυνότητα των δέντρων- είχαν κρίνει ότι πρέπει αυτά τα δέντρα να απομακρυνθούν για την ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι ο δήμος προστατεύει τους συμπολίτες από δέντρα τα οποία έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους, παρουσιάζουν ασθένειες και αστάθεια και πρέπει να απομακρυνθούν. Έστειλε παράλληλα το μήνυμα προς τους πολίτες οι οποίοι εγκαλούν τον δήμο ότι έχουν πολλά στοιχεία προς υπεράσπισης τους τα οποία προφανώς θα προσκομίσουν στη Δικαιοσύνη.

Χιλιάδες δέντρα έχουν φυτευτεί από το 2019

Περισσότερα από 2.500 νέα δέντρα έχουν φυτευτεί σε όλη την πόλη από το 2019 έως και σήμερα, σ’ έναν τεράστιο κατάλογο που αφορά το Ηράκλειο ενώ συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του πρασίνου, ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

«Όταν λοιπόν μερικές δεκάδες δέντρα έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους και έχουν παρουσιάσει ορατές ασθένειες και επικινδυνότητες νομίζω ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να υπάρχει τέτοια εμπλοκή της υπηρεσίας μας» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι 40 δέντρα έχουν κριθεί άκρως επικίνδυνα και από την Διεπιστημονική Επιτροπή και από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, πολλά εξ αυτών -που προστατεύονταν με ασφαλιστικά μέτρα- έχουν ήδη πέσει.

Πρόκειται για δέντρα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του αστικού ιστού όπως στο Μασταμπά, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο παλαιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και μέσα σε σχολικές μονάδες. «Κανείς δεν μπορεί να εγκαλέσει την δημοτική Αρχή για πλημμελή ή τιμωρητική διάθεση απέναντι στο πράσινο της πόλης. Αντιθέτως είναι αταλάντευτη η συνολική μας προτεραιότητα για τη συνεχή ανάπτυξη και ποσοτικά και ποιοτικά του πρασίνου της πόλης» κατέληξε.

Δείτε επίσης:

Η μήνυση στη Λότζια για τα δέντρα και η απάντηση

Έκοψαν δέντρο στην λεωφόρο Δημοκρατίας - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ