Τα EFA –που περιλαμβάνουν τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά οξέα– είναι σημαντικοί διατροφικοί παράγοντες για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου.
Το δοκοσα-εξανοϊκό οξύ (DHA), ένα Ω3 λιπαρό οξύ, είναι το βασικό δομικό συστατικό του εγκεφαλικού ιστού. Βρίσκεται στα νευρικά κύτταρα που ευθύνονται για την αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων στον εγκέφαλο.
Οι κύριες πηγές του DHA είναι ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί,
η σαρδέλα και η πέστροφα, καθώς και το αβγό και ο λιναρόσπορος.
Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών DHA τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ενώ η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και ανησυχία.