ΥΓΕΙΑ
Ποια υγιεινά τρόφιμα έχουν «κρυφά» κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα
Δεν είναι μόνο τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, αλλά και άλλες τροφές που θεωρούνται υγιεινές.
Υπάρχουν κάποια «ύπουλα» τρόφιμα, τα οποία αν και είναι φαινομενικά υγιεινά, περιέχουν έστω και λίγα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα και πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας.
Αυτά τα τρόφιμα βάζουν «κρυφά» στο σώμα μας κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα ακόμη και στις πιο αυστηρές δίαιτες, δείχνει μια νέα μελέτη.
Τα περισσότερα κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα προέρχονται από αναψυκτικά, τυρί, πίτσα, παγωτό, κέικ και πίτες.
Αλλά ακόμη και τα υποτιθέμενα υγιεινά τρόφιμα, όπως το στήθος κοτόπουλου και τα θαλασσινά ή τα καρυκεύματα. όπως οι σάλτσες για σαλάτες και η κέτσαπ, περιέχουν κρυφές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.
Τέτοιες δημοφιλείς και γενικά υγιεινές τροφές καθιστούν δύσκολο για τους ανθρώπους να περιορίσουν το λίπος και τη ζάχαρη στο συνιστώμενο 10% των ημερήσιων θερμίδων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ποια τρόφιμα έχουν «κρυφά» κορεσμένα λιπαρά
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοτόπουλο, το οποίο προωθείται ως πιο υγιεινή επιλογή, αλλά εξακολουθεί να έχει λίγο κορεσμένο λίπος, προσθέτοντας σιγά-σιγά και «ύπουλα» κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα διατροφής σε περισσότερους από 36.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, μεταξύ 2005 και 2018.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούσαν τουλάχιστον το 12% των θερμίδων της ημέρας, κατά μέσο όρο, ενώ τα πρόσθετα σάκχαρα αποτελούσαν το 14% έως 16% των ημερήσιων θερμίδων.
Οι κορυφαίες πηγές κορεσμένων λιπαρών ήταν το τυρί, η πίτσα, το παγωτό και τα αυγά. Οι κορυφαίες πηγές πρόσθετης ζάχαρης ήταν τα αναψυκτικά, το τσάι, τα ποτά φρούτων και τα κέικ και οι πίτες.
Οι λιγότερο προφανείς πηγές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά περιελάμβαναν αλλαντικά, τηγανητές πατάτες και το πλήρες γάλα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές συστήνουν στους καταναλωτές να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα καταναλώσουν, ώστε να υπολογίσουν και να περιορίσουν την πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης στο συνιστώμενο 10% των ημερήσιων θερμίδων.