Η λύση στο στεγαστικό πρόβλημα - Υψηλές τιμές και απουσία 200.000 κατοικιών από την αγορά!

Newsroom
Newsroom

«Πονοκέφαλος» για χιλιάδες πολίτες που αναζητούν στέγη

Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και μαζί του έρχεται και ο «πονοκέφαλος» για χιλιάδες φοιτητές, που ήδη αναζητούν στέγη, η οποία δεν θα τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.    

Η φοιτητική στέγη θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το στεγαστικό πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη τουλάχιστον 200.000 κατοικιών, εντείνει τις συνθήκες ασφυξίας σε νοικοκυριά που είτε ψάχνουν “κεραμίδι” είτε αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις των ενοικίων εκεί όπου ήδη κατοικούν.    

Ακριβό μου σπίτι   

Τα στοιχεία του indomio για τον Ιούλιο δείχνουν ότι μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Αττική διαμορφώνεται πάνω από τις 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Επί της ουσίας, μιλάμε για τιμές που ξεκινούν από τις 2.014 ευρώ σε γειτονιές του Πειραιά και ξεπερνούν τις 4.200 ευρώ στα Νότια Προάστια.    

Ειδικά για τους νέους, τέτοιες τιμές είναι απλώς απαγορευτικές, αλλά ακόμα και για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους, ο συνδυασμός υψηλών τιμών- ακριβών δανείων- συμπιεσμένων εισοδημάτων, απομακρύνει το σενάριο της αγοράς κατοικίας.     

Η εναλλακτική του ενοικίου είναι μονόδρομος, αλλά και εδώ η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου. Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίου διαμορφώνεται, πλέον, στα 10,02 ευρώ/τμ Πανελλαδικά, όταν τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν οριακά πάνω από τα 7 ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, η μέση τιμή αγγίζει πια τα 12 ευρώ.    

Περιοχές     Πώληση(€/m²)     Ενοικίαση(€/m²) 
Αθήνα - Ανατολικά Προάστια     2.267     8,95 
Αθήνα - Βόρεια Προάστια     3.292     11,68 
Αθήνα - Δυτικά Προάστια     2.045     8,31 
Αθήνα - Κέντρο     2.481     11,47 
Αθήνα - Νότια Προάστια     4.211     13,95 
Νησιά Αργοσαρωνικού     2.400     9,16 
Πειραιάς     2.585     10,16 
Προάστια Πειραιά     2.014     8,12 
Υπόλοιπο Αττικής     2.101     9,71 

Ειδική κατηγορία η φοιτητική στέγη, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos, είναι περίπου 10% ακριβότερη από πέρσι. Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 10,8 ευρώ/τμ. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα κάτω από 65 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, που αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες φοιτητικές συνοικίες λόγω εγγύτητας με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ. Στα 400 ευρώ ανέρχεται η τιμή ενός στούντιο στην Νίκαια, που αποτελεί μία από τις οικονομικότερες περιοχές της Αττικής για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.  

Η στρατηγική    

Η προσέγγιση των συναρμόδιων υπουργείων στο οξύ πρόβλημα της στέγης δεν είναι επιδοματική, καθώς πέρα από το δημοσιονομικό κόστος, εκτιμάται ότι αυτό θα “σπρώξει” ακόμα πιο πάνω τις τιμές πώλησης αλλά και των ενοικίων.  

Βασικός στόχος ήταν και παραμένει να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών, με την ελπίδα/πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα "φρενάρουν" τουλάχιστον τα ενοίκια. Η εξίσωση, προφανώς, δεν είναι απλή, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει πάντα το θέμα του δημοσιονομικού κόστους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα "εργαλεία", που θα χρησιμοποιηθούν, είναι:   

Το νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου", με προϋπολογισμό 2 δισ ευρώ, που θα απευθύνεται σε περισσότερους δικαιούχους (γύρω στις 20.000) ηλικίας ως 50 ετών. Οι διαπραγματεύσεις με Κομισιόν είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου  

Ριζικό λίφτινγκ στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω- Ενοικιάζω", με μεγαλύτερες επιδοτήσεις (60% αντί 40% των δαπανών ανακαίνισης) και αύξηση εισοδηματικών ορίων. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα 

Φορολογικά κίνητρα για όσους διαθέτουν κατοικίες σε βραχυχρόνια μίσθωση (πάνω από 210 χιλιάδες Πανελλαδικά), να τα γυρίσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό που εξετάζεται είναι η μείωση της φορολογίας εισοδήματος από αυτά τα ακίνητα, ΜΟΝΟ για τους εν λόγω ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για παραλλαγή της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, που έχει ζητήσει πλήρη απαλλαγή φόρου εισοδήματος για μια 3ετία σε όσους διαθέτουν κλειστά διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση. ΔΕΝ υπάρχει σκέψη για οριζόντια μείωση φόρου 

Υπό εξέταση είναι και αντικίνητρα, έτσι ώστε να μην απορροφώνται ακίνητα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. π.χ. θα μπορούσαν να μπουν γεωγραφικοί περιορισμοί ή "κόφτης" στον αριθμό των ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Υπό εξέταση είναι, επίσης, αν θα πρέπει να θεωρούνται επιτηδευματίες όσοι διαθέτουν με βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και πάνω ή αν θα πρέπει να πέσει το όριο στις 2 κατοικίες. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ παίζει αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσους κρατάνε κλειστά τα ακίνητα τους

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μερικές ημέρες πριν από τη ΔΕΘ.  

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ