ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Τα δέκα φάρμακα που δίνουν ελπίδα
Έχουν υψηλές πιθανότητες να εγκριθούν και άρα να διατεθούν στην αγορά
SHARE:
Κατάλογο με 10 φαρμακευτικά και θεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19, τα οποία έχουν υψηλές πιθανότητες να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και άρα να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για σκευάσματα που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες θεραπειών, για διαφορετικά στάδια και σοβαρότητα της νόσου, και τα οποία θα προσφέρουν άμεσα θεραπευτικές αγωγές σε ασθενείς σε όλη την Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους επιβεβαιωθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία ομάδα ανεξάρτητων επιστημονικών εμπειρογνωμόνων εξέτασε 82 υποψήφια φαρμακοθεραπευτικά μέσα σε προχωρημένο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης και ξεχώρισε 10 υποψήφια ως τα πλέον υποσχόμενα για το χαρτοφυλάκιο θεραπειών της COVID-19 στην Ε.Ε. Πρόκειται για σκευάσματα που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες θεραπειών: αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και ανοσορρυθμιστές.
Xωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, για διαφορετικά στάδια της νόσου: αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά φάρμακα που λαμβά- νονται από το στόμα και ανοσορρυθμιστές.
Τα αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα μιμούνται τα φυσικά αντισώματα και παραμένουν στο αίμα για κάποιο διάστημα όχι μόνο θεραπεύοντας το προσβεβλημένο άτομα, αλλά παρέχοντας και προστασία από τη λοίμωξη. Είναι πιο αποτελεσματικά στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και χορηγούνται με ένεση. Τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι τα Ronapreve (Regeneron pharmaceuticals και Roche), Xevudy (Vir Biothechnology και GlaxoSmithKline) και Evusheld (AstraZeneca).
Τα αντιιικά για χορήγηση από το στόμα είναι μικρά μόρια που αναστέλλουν τη δράση και τον πολλαπλασιασμό του ιού. Πρέπει να χορηγούνται το ταχύτερο δυνατόν μετά την εμφάνιση της λοίμωξης, προτού ο ιός προκαλέσει βλάβες και ιστούς στα όργανα. Προορίζονται για θεραπευτική αγωγή μερικών ημερών. Είναι ανθεκτικότερα στις παραλλαγές και αποτελεσματικά και σε εμβολιασμένους ασθενείς. Στη λίστα της Ε.Ε. είναι τα Molnupiravir ( Ridgeback Biotherapeutics και MSD – γνωστή ως Merck στις ΗΠΑ), PF-07321332 (Pfizer) και AT-527 (Atea Pharmaceuticals και Roche).
Τέλος, οι ανοσορρυθμιστές είναι φάρμακα που μπορούν να ρυθμίζουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρέχουν συμπτωματική θεραπεία σε ασθενείς σοβαρού σταδίου. Οι ανοσορρυθμιστές που ξεχώρισαν οι εμπειρογνώμονες για την Ε.Ε. είναι τα Actemra (Roche), Kineret (Swedish Orphan Biovitrum), Olumiant (Eli Lilly) και Lenzilumab (Humanigen).
«Οσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της COVID-19, είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μέσα προστασίας πέραν του εμβολιασμού. Το χαρτοφυλάκιο 10 φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της COVID-19 που καταρτίζουμε θα εξασφαλίσει στους πολίτες τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες κατά του ιού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Εχουμε ήδη υπογράψει τέσσερις από κοινού συμβάσεις προμηθειών για διαφορετικές θεραπείες της COVID-19 και είμαστε έτοιμοι να διαπραγμαθευτούμε περισσότερες. Στόχος μας είναι να εγκρίνουμε τουλάχιστον τρία φαρμακοθεραπευτικά μέσα τις προσεχείς εβδομάδες και ενδεχομένως δύο ακόμη έως το τέλος του έτους, και να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά το συντομότερο δυνατόν».
Κεντρική φωτογραφία pexels.com