ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού

«Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για την πρόληψη των μυϊκών τραυματισμών»

No profile pic

Σχεδόν το 60% των ποδοσφαιριστών των κολλεγίων έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο μυϊκής καταπόνησης και τραυματισμού, τονίζουν οι ερευνητές.

«Μας ενδιέφερε η βιταμίνη D σε αυτόν τον πληθυσμό επειδή έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και τη δύναμη των μυών, που είναι κρίσιμοι στους αθλητές υψηλής απόδοσης» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Brian Rebolledo, ορθοπεδικός χειρουργός στην κλινική Scripps, την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D επικεντρώθηκαν στους ηλικιωμένους, αλλά λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εστιάσει σε κορυφαίους αθλητές.

«Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για την πρόληψη των μυϊκών τραυματισμών» επισημαίνει ο Rebolledo.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 214 ποδοσφαιριστές κολλεγίων που είχαν συμμετάσχει σε ποδοσφαιρική διοργάνωση το 2015.

Τα στοιχεία αφορούσαν τα επίπεδα βιταμίνης D των παικτών, το ιστορικό τραυματισμών και τον αριθμό των παιχνιδιών που χάθηκαν εξαιτίας της μυϊκής καταπόνησης κάτω άκρων ή του μυϊκού τραυματισμού του πυρήνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 59% των παικτών είχαν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. Πάνω από τους μισούς από αυτούς -56%- είχαν υποστεί καταπόνηση ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το ποσοστό ανέβηκε στο 73% ανάμεσα σε αυτούς που είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ανάλογη καταπόνηση και τραυματισμοί παρατηρήθηκαν μόνο στο 40% των παικτών με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

Από τους 14 παίκτες που είχαν χάσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι ως αποτέλεσμα καταπόνησης και τραυματισμών, το 86% είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει σχεδόν το 42% των Αμερικανών ενηλίκων.

Οφείλεται δε κυρίως σε κακή διατροφή και ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic and Related Surgery.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση