Πέρασαν τα φαβορί - την έκπληξη οι Jazz

Φανούρης Λυριτζάκης
Φανούρης Λυριτζάκης

Η ανασκόπηση του πρώτου γύρου των πλέι οφ

Του Φανούρη Λυριτζάκη

Όπως αναμενόταν κύλησε το πρώτο μέρος των αγώνων για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Εύκολα ή δύσκολα, οι ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα έδρας κατάφεραν να προκριθούν και για πολλούς τώρα τα περιθώρια στενεύουν με τον πήχη δυσκολίας να ανεβαίνει σημαντικά. Για άλλη μια φορά οι Κλίπερς απογοήτευσαν, καθώς δεν εκμεταλλεύτηκαν την δύναμη της έδρας του και δεν θα μπορέσουν ούτε φέτος να σκαρφαλώσουν επίπεδο και να γίνουν ομάδα διεκδίκησης τίτλου. Ακολουθεί συνοπτική κριτική για κάθε σειρά αγώνων.

Ανατολική Περιφέρεια:

  • Bucks-Raptors: 2-4

Δυστυχώς η πορεία του Μιλγουόκι σταμάτησε στο πρώτο εμπόδιο των πλέι οφ. Οι Ράπτορς από το 4ο παιχνίδι και έπειτα ήταν καλύτεροι και πήραν δίκαια την πρόκριση στα ημιτελικά. Η παρέα του Γιάννη έδειξε πολύ καλό πρόσωπο στα τρία πρώτα ματς, όπου είχε και το προβάδισμα με 2-1 νίκες. Λίγο η απειρία του νεανικού κορμού, λίγο το το καλύτερο ρόστερ του Τορόντο αλλά και η εξάντληση του Αντετοκούνμπο (πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στα πλέι οφ) έπαιξαν ρόλο στην ανατροπή και στην πρόκριση τελικά του φαβορί της σειράς. Οι Μπακς στο 6ο παιχνίδι βρέθηκαν μπροστά σε ένα μικρό θαύμα, καθώς επανήλθαν στον αγώνα παρότι βρίσκονταν πίσω με 25 πόντους αλλά τελικά έχασαν. Δεν είδαμε λοιπόν 7ο ματς στην αμφίρροπη αυτή μονομαχία ανάμεσα στον τρίτο και τον έκτο της κατάταξης στην Ανατολή. Καλύτερος παίκτης για τα ‘’Ελάφια’’ήταν ο Γιάννης με 25 πόντους σε 41 λεπτά ανά παιχνίδι ενώ για την καναδέζικη ομάδα ο Ντερόζαν είχε 24 πόντους. Παίκτης κλειδί  αποδείχθηκε ο Νόρμαν Πάουελ, που από τότε που χρησιμοποιήθηκε ως βασικός αντί του Βαλαντσιούνας (game 4 και έπειτα) το Τορόντο σημείωσε τρείς συνεχόμενες νίκες.

  • Cavaliers-Pacers: 4-0

Παρότι ο Λεμπρόν πρόσθεσε στην ήδη πλούσια καριέρα του άλλη μια ‘’σκούπα’’στον πρώτο γύρο, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα για τους πρωταθλητές. Οι Πέισερς παρουσιάστηκαν μαχητικοί και η συνολική διαφορά πόντων, με την οποία ηττήθηκαν ήταν μόνο 16 πόντοι. Η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη στα χρονικά για σειρά που κρίθηκε στα 4 ματς. Ο Τζέιμς έδειξε για άλλη μια φορά ότι στα πλέι οφ δεν αστειεύεται, με έκδηλη την επιθυμία του και το πάθος του να υπερασπιστεί τον τίτλο. Με 33 πόντους, 10 ριμπάουντ και 9 ασίστ μέσο όρο ήταν ασφαλώς ο καλύτερος για τους Κάβς. OΤζόρτζ από την άλλη είχε 28 πόντους ανά παιχνίδι, αλλά φάνηκε απελπιστικά μόνος του. Δύσκολα τα πράγματα για την Ιντιάνα στην συνέχεια, όπου πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση παραμονής η όχι του Τζόρτζ στην ομάδα.

  • Wizards-Hawks: 4-2

Ο Τζον Γουόλ πλέον με τέτοιες εμφανίσεις, βρίσκεται επάξια στην ελίτ των καλύτερων οργανωτών της λίγκας. Έκανε τα πάντα αλλά είχε και άξιο συμπαραστάτη. Γουόλ και Μπίλ αποτελούν ένα από τα πιο εκρηκτικά δίδυμα του ΝΒΑ, γεγονός που φάνηκε και από την στατιστική στην σειρά. Ο πρώτος είχε περίπου 30 πόντους μέσο όρο ενώ ο δεύτερος κοντά στους 26. Στα πρώτα 4 παιχνίδια μίλησε η δύναμη της έδρας και οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες με 2-2. Το breakστην Ατλάντα και η υπεράσπιση στο έκτο παιχνίδι του VerizonCenterοριστικοποιήσαν την πρόκριση των ‘’Μάγων’’. Από την πλευρά των Χοκς πάλεψαν οι Μίλσαπ (24.3 πόντοι) και Σρόντερ (24.7 πόντοι).

  • Bulls-Celtics: 2-4

Η απώλεια της αδερφής του Τόμας στιγμάτισε τους συγκεκριμένους αγώνες. Ο καλύτερος παίκτης για τους Σέλτικς φέτος έχασε την αγαπημένη του αδερφή λίγα 24ωρα πριν από το πρώτο παιχνίδι. Αναμφίβολα το δυστυχές αυτό γεγονός επηρέασε και τον ίδιο αλλά και την ομάδα του με αποτέλεσμα οι ασταθείς φέτος Μπούλς να κάνουν δύο μπρέικ και να βρεθούν από το πουθενά με δύο νίκες μπροστά. Έπειτα όμως οι ‘’Κέλτες’’ επανέκαμψαν και με 4 σερί νίκες επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους ως φαβορί. Φοβερός ο Τόμας που παρά την κακή ψυχολογική του διάθεση με 23 πόντους ανά αγώνα έδειξε ότι είναι ένας πραγματικός μαχητής και ένας σταρ του ΝΒΑ. Από την άλλη μεριά το Σικάγο ίσως πλήρωσε τον τραυματισμό του Ρόντο στο 3ο παιχνίδι που αν δεν είχε λάβει χώρα, πιθανόν τα πράγματα να ήταν αλλιώς. Είναι αξιοπερίεργη η αλλαγή της εμφάνισης των Μπούλς μετά τις δύο πρώτες νίκες και η αδυναμία να σημειώσουν έστω μια νίκη στο σπίτι τους. Μπάτλερ (26 πόντους μ.ο.) και Γουέιντ (15 πόντους μ.ο) ξεχώρισαν από το πολύ μέτριο υπόλοιπο ρόστερ.

Δυτική Περιφέρεια:

  • Jazz-Clippers: 4-3

Το ζευγάριαυτό μας πρόσφερετην πιο συναρπαστική δράση στο πρώτο γύρο. Κρίθηκε στα 7 παιχνίδια και παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και ανατροπές. Εν τέλει η φιλόδοξη Γιούτα πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση και ετοιμάζεται να προβληματίσει αρκετά τον Κάρι και τον Ντουράντ. Οι Κλίπερς είδαν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, δείχνοντας ανέτοιμοι να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω. Φαίνεται πως ο Πολ δεν θέλει να χαραμίσει άλλα ‘’καλά’’ χρονιά χωρίς να μπορεί να περάσει τους δυο πρώτους γύρους και ίσως αλλάξει φανέλα. Φήμες φυγής υφίστανται και για τον Γκρίφιν που όπως και πέρυσι τραυματίστηκε στην έναρξη της postseason. OΠολ ήταν ο απόλυτος και μοναχικός πρωταγωνιστής για τους Κλίπερς με 25 πόντους ανά παιχνίδι. Αντίθετα οι Τζαζ είχαν πολλές λύσεις και πλουραλισμό στην επίθεση. Ενδεικτικά 5 παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων και από αυτούς ένα επίπεδο πιο πάνω ήταν ο Χέιγουορντ (24 πόντοι μ.ο) και ο βετεράνος Τζο Τζόνσον που πέτυχε κρίσιμους πόντους, με το νικητήριο καλάθι στο πρώτο παιχνίδι να ξεχωρίζει.

  • Spurs-Grizzles: 4-2

Οι Γκριζλς κόντραραν στα ίσια τους Σπερς και ίσως άξιζαν πιο πολλά από ότι τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο. Μπορεί να έχασαν εύκολα στα δύο πρώτα ματς στο Σαν Αντόνιο, αλλά στο Μέμφις έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και ισοφάρισαν την σειρά. Οι πολύπειροι Σπερς του καλύτερου προπονητή στο ΝΒΑ, Γρεγκ Πόποβιτς, είχαν τις λύσεις και με τον εξαιρετικό Λέοναρντ (32 πόντοι ανά ματς) διέλυσαν τις ελπίδες του Κόνλει (25 πόντοι μ.ο.) και του Γκασόλ (19.3 πόντοι μ.ο.) Τα περιθώρια στενεύουν τώρα που θα αντιμετωπίσουν τους εκρηκτικούς Ρόκετς. Η προσμονή του κόσμου αυξάνεται για τις αναμετρήσεις αυτές και το ντέρμπι του Τέξας θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην Δύση.

  • Rockets-Thunder: 4-1

Το ΝΒΑ όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, θεωρείται ένα πρωτάθλημα, όπου ένας παίκτης δεν μπορεί όσο καλά και να παίξει να οδηγήσει την ομάδα του σε επιτυχίες. Πιθανόν να σημειωθούν ατομικά ρεκόρ και επιτεύγματα αλλά αν δεν υπάρχει ομαδική δουλειά, λείπει το πιο βασικό στοιχείο για τις νίκες. Αυτό αποδείχθηκε αφάνταστα στην συγκεκριμένη σειρά. Τραγικά μόνος του ο Γουέστμπρουκ, καθώς η διαφορά του στους πόντους ανά παιχνίδι με τον δεύτερο Ρόμπερσον είναι 26(!!). Το Χιούστον είχε 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με ηγέτη των Xάρντεν με 33. Η ομαδικότητα αποδίδει και η ομάδα από το Τέξας δείχνει ικανή για την πρόκριση ακόμη και στον τελικό. Μην ξεχνάμε ότι φέτος έσπασαν το ρεκόρ για τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα, με τον Χάρντεν επίσης, να διεκδικεί με αρκετές πιθανότητες το βραβείο του MVP.

  • Warriors-Blazers: 4-0

Εύκολα και άνετα οι ‘’Πολεμιστές’’ καθάρισαν τους Μπλέιζερς, έχοντας την ευκαιρία να ξεκουράσουν και τον Ντουράντ, ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας. Ο φόργουορντ του Γκόλντεν Στέιτ έπαιξε σε δύο μόλις αγώνες πετυχαίνοντας 21 πόντους μ.ο. Ο δύο φορές MVP, Στίφεν Κάρι, διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας και ευστοχεί κατά ριπάς έξω από την γραμμή των 7,25μ (42% στην σειρά). Οι Τζαζ ωστόσο δεν πρόκειται να παραδώσουν τόσο εύκολα ‘’λευκή πετσέτα’’. Θεωρούνται και είναι πιο δυνατοί από τους Μπλέιζερς με δίψα και ενθουσιασμό. Για την ομάδα του Πόρτλαντ ο τραυματισμός του Νούρκιτς ήταν αρκετά σημαντικός τελικά, μιας και έλειπε το βαρύ κορμί κάτω από τα καλάθια που θα βοηθούσε και αμυντικά και επιθετικά. Ανταγωνιστικοί ήταν ο Λίλαρντ (28 πόντοι μ.ο.) και Μακόλουμ (23 πόντοι μ.ο.) αλλά αυτό δεν έφτανε προφανώς για να δυσκολέψουν τους ισχυρούς και φαβορί για τον τίτλο, Γουόριορς. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ