H μεταγραφή της χρονιάς στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Ο πλέον επιτυχημένος αθλητικός διευθυντής του πλανήτη έγινε... κάτοικος Ρώμης - ο άνθρωπος που αναγέννησε την Σεβίλλη ανακοινώθηκε επίσημα από την Ρόμα

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι ο ''αναμορφωτής'' της Σεβίλλης θα έφευγε από τον σύλλογο της Ανδαλουσίας και ο επόμενος σταθμός του θα ήταν η Ιταλική Ρόμα. Τυπικά, σήμερα ολοκληρώθηκε η νέα συμφωνία με την ομάδα της ''Αιώνιας Πόλης''.

Ο Μόντσι βρέθηκε στη Ρώμη, συμφώνησε και στις τελευταίες λεπτομέρειες κι έγινε ο νέος αθλητικός διευθυντής της Ρόμα. Ετσι, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με δυνατότητα ανανέωσης γι ακόμα ένα έτος. Ο Μόντσι υπηρέτησε για 17 χρόνια τη Σεβίλλη από το πόστο του αθλητικού διευθυντή, διάστημα κατά το οποίο ο σύλλογος κέρδισε εννέα τρόπαια (5 Europa League, 2 Kύπελλα, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, έναι ισπανικό Σούπερ Καπ), κάτι μοναδικό! «Εκ μέρους της Ρόμα καλωσορίζω τον Μόντσι στην οικογένειά μας και προσβλέπω σε μια μακρά επιτυχημένη συνεργασία. Είναι μια νέα συναρπαστική εποχή για το σύλλογο. Δε θα μπορούσα να είναι πιο ευτυχισμένος για την άφιξη του, που όλοι αναγνωρίζουν ως ένα από τα καλύτερα μυαλά του κόσμου του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας, Παλότα.

Μάλιστα, ο αφού ανακοινώθηκε η... απόκτηση του βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο των Ρωμαίων όπου συστήθηκε στους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Ο Μόντσι άρχισε ως απόφοιτος των ακαδημιών της Σεβίλλης και το 1988 έκανε ντεμπούτο με τη δεύτερη ομάδα, ως τερματοφύλακας. Δύο χρόνια αργότερα προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, όπου συνήθως ήταν αναπληρωματικός του Χουάν Κάρλος Ουνθουέ. Αποσύρθηκε το 1999 και το 2000 ανέλαβε διευθυντής ποδοσφαίρου.Στα 17 χρόνια που παρέμεινε στην Σεβίλλη, ο σύλλογος της Ανδαλουσίας πανηγύρισε δύο κύπελλα Ισπανίας, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας και πέντε Κύπελλα UEFA/Europa League, αριθμός ρεκόρ για τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση. Ενώ έχουν γράψει... ιστορία οι τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του τροπαίου, το 2014, το 2015 και το 2016. 

Το σημαντικότερο; Τα ταμεία της ομάδας γέμισαν με αρκετά εκατομμύρια ενώ μέσω Μόντσι η Σεβίλλη συμμετείχε σε αρκετές από τις πλέον κερδοφόρες μεταγραφικές κινήσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη.

  • Tα μεγαλύτερα Deals του Μόντσι στα 17 χρόνια του στην Σεβίλλη

Η λίστα που ακολουθεί είναι ενδεικτική και περιλαμβάνει μόνο τις πιο «τρανταχτές» περιπτώσεις. Δεν περιλαμβάνει επίσης τους νυν παίκτες της Σεβίλης, που αργά ή γρήγορα θα αποφέρουν κι άλλα κέρδη (ο Ενζονζί για παράδειγμα αγοράστηκε αντί περίπου 8 εκατ. ευρώ από τη Στόουκ και αναμένεται να φύγει για καμιά 30αριά εκατομμύρια).

Σέρχιο Ράμος-Χοσέ Αντόνιο Ρέγες-Χεσούς Νάβας: Τα πιο φημισμένα και ακριβοπληρωμένα προϊόντα της σεβιγιάνικης ακαδημίας, απέφεραν 27, 30 και 20 εκατομμύρια με τη μεταγραφή τους σε Ρεάλ, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα. Ο Ράμος, που αγωνίστηκε μόλις ένα χρόνο στην πρώτη ομάδα της Σεβίλης, ταυτίστηκε στη συνέχεια με τη «βασίλισσα» και είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του κόσμου, ενώ ο Ρέγες δεν είχε αντίστοιχη εξέλιξη και στις αρχές του 2012 επέστρεψε στο «Σάντσεθ Πιχουάν». Ο Νάβας, πάλι, φόρεσε τη φανέλα των Ανδαλουσιάνων για μία ολόκληρη δεκαετία, κατέκτησε συνολικά έξι τίτλους και έφερε στην πόλη λίγη από την… αύρα του πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης με την εθνική Ισπανίας.

Φρεντερίκ Κανουτέ: Στην περίπτωση του Γάλλου (με καταγωγή από το Μάλι) επιθετικού, η Σεβίλη δεν είχε άμεσο οικονομικό κέρδος. Τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2005 από την Τότεναμ, αντί 6.5 εκατ. ευρώ, και τον έχασε στη λήξη του συμβολαίου του, το 2012. Τότε γιατί μπαίνει στη λίστα; Γιατί με 6.5 εκατ. ο Μόντσι εξασφάλισε για επτά χρόνια έναν σπουδαίο γκολτζή, ο οποίος είναι ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, με 89 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ζούλιο Μπαπτίστα: Το καλοκαίρι του 2003 ο Μόντσι φέρνει από τη Σάο Πάουλο έναν μάλλον άγνωστο 22χρονο αμυντικό μέσο, αντί περίπου 3 εκατ. ευρώ. Ο διορατικός Χοακίν Καπαρός θα τον μετατρέψει σε μεσοεπιθετικό με ελεύθερο ρόλο και ο Ζούλιο Μπαπτίστα θα… ανταποδώσει με 47 γκολ μέσα σε δύο σεζόν, πριν παραχωρηθεί στη Ρεάλ αντί 20 εκατ.

Αλβάρο Νεγρέδο: Αν και δεν έπαιξε ποτέ στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ, ο Νεγρέδο είχε κάνει όνομα κατά το διετές πέρασμά του από την Αλμερία και κόστισε 15 εκατ. ευρώ στη Σεβίλη, το 2009. Ηταν μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές της εποχής Μόντσι, αλλά και από τις πλέον επιτυχημένες. Ο Μαδριλένος επιθετικός έμεινε τέσσερα χρόνια στο «Σάντσεθ Πιχουάν», σκόραρε 85 τέρματα και παραχωρήθηκε το 2013 στη Μάντσεστερ Σίτι, αντί 25 εκατ. ευρώ.

Αλέις Βιδάλ: Ο παίκτης που πέρασε μέχρι και από τον Πανθρακικό, προκειμένου να αναστήσει την καριέρα του. Τα κατάφερε στην Αλμερία και το 2014 ο Μόντσι αποφάσισε να δώσει 3 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει. Εμεινε μόλις μία σεζόν στο «Σάντσεθ Πιχουάν», έπαιξε σε 47 αγώνες (έξι γκολ), κατέκτησε το Europa League και μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα, έχοντας μόλις και μετά βίας… εξαπλασιάσει την αξία του (18 εκατ.)

Κάρλος Μπάκα: Δεν μιλάμε ακριβώς για… ανακάλυψη, αφού όταν πήγε στη Σεβίλη (2013), ο Κάρλος Μπάκα ήταν ήδη στέλεχος της εθνικής Κολομβίας και προερχόταν από μία εξαιρετική σεζόν στο Βέλγιο με την Μπριζ. Κόστισε 7 εκατ. ευρώ και σε δύο σεζόν έβαλε 49 γκολ και πανηγύρισε δύο Europa League. Στον… πλειστηριασμό του 2015, κερδισμένη ήταν η Μίλαν, που πλήρωσε 30 εκατ. για τον Κολομβιανό φορ.

Ζοφρουά Κοντογκμπιά: Τα τελευταία χρόνια ο Μόντσι έστρεψε την προσοχή του στη γαλλική αγορά, ψάχνοντας νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές. Από τις καλύτερες κινήσεις του ήταν αυτή του Κοντογκμπιά, τον οποίο αγόρασε το 2012 από τη Λανς έναντι 3 εκατ. ευρώ και τον πούλησε ένα χρόνο αργότερα στη Μονακό για 20 εκατ.

Κέβιν Γκαμεϊρό: Ακόμη ένα «διαμάντι» από τη Γαλλία, αν και δεν πήγε μικρός στη Σεβίλη. Ο Γκαμεϊρό είχε γίνει γνωστός από την εξαιρετική θητεία του στη Λοριάν και μεταγράφηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν, όπου όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα, εξαιτίας του πολύ έντονου συναγωνισμού. Ο Μόντσι τον πήρε το 2013 αντί 10 εκατ. και… περίπου ως ξοφλημένο. Ο Γάλλος έπαιξε τρία χρόνια στη Σεβίλη, πήρε ισάριθμα Europa League (πετυχαίνοντας το νικητήριο πέναλτι στον τελικό του 2014 με τη Μπενφίκα και σκοράροντας το 2016 κόντρα στη Λίβερπουλ) και από πέρυσι φοράει τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης, αφού πρώτα απέφερε 32 εκατ. ευρώ στο ταμείο των Ανδαλουσιάνων!

Φεντερίκο Φάζιο: Ο Μόντσι ανακάλυψε τον Αργεντινό αμυντικό σε μία μικρή ομάδα της πατρίδας του και τον πήρε στο «Σάντσεθ Πιχουάν» αντί 800.000 ευρώ, πριν καν ο νεαρός συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του. Αν και χρειάστηκε κάποιο χρόνο προσαρμογής, τελικά ο Φάζιο έγινε σημείο αναφοράς για την άμυνα της Σεβίλης, στην οποία έπαιξε για επτά χρόνια και κατέκτησε ένα Europa League κι ένα κύπελλο Ισπανίας, πριν μεταγραφεί το 2014 στην Τότεναμ αντί 10 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2016 επέστρεψε ως δανεικός στη Σεβίλη και πανηγύρισε ακόμη ένα Europa League.

Γκρεγκόρζ Κριτσόβιακ: Ακόμη ένα «λαβράκι» από τη Γαλλία, όπου ο Πολωνός μεσοαμυντικός ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του. Η Σεβίλη τον πήρε το 2014 από τη Ρεμς, αντί 5 εκατ. ευρώ, και τον ξανάστειλε στη Γαλλία δύο χρόνια αργότερα. Ο Ουνάι Εμερι τον ανέδειξε στο «Σάντσεθ Πιχουάν» και τον ήθελε σαν τρελός στην Παρί Σεν Ζερμέν, πείθοντας τους Αραβές να πληρώσουν 26 εκατ.. Ο Κριτσόβιακ έχει ελάχιστες συμμετοχές στους πρωταθλητές Γαλλίας…

Ιβάν Ράκιτιτς: Στα τριάμισι χρόνια που έμεινε στο «Σάντσεθ Πιχουάν», ο Κροάτης μέσος αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι ποδοσφαιριστές από τους φίλους της Σεβίλης. Προερχόταν από μία εξαιρετική πορεία στη Σάλκε, αλλά αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 αντί μόλις 2.5 εκατ. ευρώ και άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του, ιδιαίτερα στην πορεία προς την κατάκτηση του Europa League, το 2014. Το ίδιο καλοκαίρι πουλήθηκε αντί 18 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα και στην ουσία αποτελεί ένα από τα ελάχιστα «λάθη» του Μόντσι, που δεν τον έπεισε νωρίτερα να επεκτείνει το συμβόλαιό του: ο Κροάτης θα έμενε ελεύθερος ένα χρόνο αργότερα και μοιραία η αξία του υποδιπλασιάστηκε…

Ντάνι Αλβες: Το «colpo grosso» του Μόντσι, ένα από τα κορυφαία deals στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Τα «λαγωνικά» του Μόντσι ανακαλύπτουν στη Μπαϊα αυτόν που επρόκειτο να εξελιχθεί στον κορυφαίο δεξιό μπακ της σύγχρονης εποχής, η Σεβίλη τον αγοράζει 19 ετών, αντί 500.000 ευρώ, τον κρατάει έξι χρόνια και τον πουλάει το 2008 στην Μπαρτσελόνα με 35 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις: ο Βραζιλιάνος του μισού εκατομμυρίου βοήθησε τη Σεβίλη να κατακτήσει πέντε τίτλους (μεταξύ των οποίων δύο Κύπελλα UEFA) πριν τον… χρυσώσουν οι Καταλανοί!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ