ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξίδι στην παράδοση» των κρασιών της Σάμου
Μέσα από το Οινοποιητικό Μουσείο του νησιού
SHARE:
Σε ένα πέτρινο κτήριο του 19ου αιώνα στο Βαθύ, το οποίο κατά το παρελθόν λειτούργησε ως οιναποθήκη αλλά και ως βαρελοποιείο, στεγάζεται από το 2005 το Μουσείο Οίνου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου.
Χώρος, που όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Ιωάννης Σκούτας «αντικατοπτρίζει την ιστορική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή του νησιού, καθώς το μοσχάτο σαμιώτικο κρασί είναι συνυφασμένο με την πορεία αυτού του τόπου ανά τους αιώνες», καθώς όπως συμπλήρωσε «με τη μακρά ιστορική διαδρομή 2.500 ετών αδιάλειπτης οινοκαλλιέργειας και τον καθημερινό μόχθο 2.200 αμπελοκαλλιεργητών που ακολουθούν την πατροπαράδοτη χειρωνακτική εργασία, ο σαμιώτικος αμπελώνας και ο Συνεταιρισμός του νησιού (ΕΟΣ Σάμου) παράγουν τα μοναδικά στον κόσμο "κρασιά των θεών", ονομαστά και εξαγώγιμα σε όλον τον κόσμο».
Ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στους χώρους του Μουσείου έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα πολυβραβευμένα μοσχάτα κρασιών του Συνεταιρισμού από την εξαιρετική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου» που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στις προσπάθειες του ντόπιων αμπελοκαλλιεργητών.
Παράλληλα στο χώρο διατηρούνται εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους οινοπαραγωγούς στο παρελθόν, ενώ υπάρχει συλλογή κρασιού, έγγραφα και φωτογραφικό υλικό.
Σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, εκεί φιλοξενούνται επίσης στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί. «Η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε "πεζούλες ξερολιθιάς", το "καλύβι" και το πατητήρι, οι συλλεκτικές φιάλες, οι παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, η τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και οι τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων» είναι μερικά από τα αυτά που θα έρθει σε επαφή ο επισκέπτης σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΣ.
Επίσης, στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα σαμιώτικα κρασιά από το 1936 μέχρι σήμερα, σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις: Χρυσά, διπλά χρυσά αλλά και διαμαντένια βραβεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ