ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τα παραμύθια μας ξεκλειδώνουν και μιλούν κατευθείαν στην ψυχή μας»
Η Μαργαρίτα Βεριγάκη μιλά στο Cretalive για το δικό της … παραμύθι της ψυχής που ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του ΠΣΚΗ στις 24 & 25 Φεβρουαρίου

Τα παραμύθια που έρχονται από το παρελθόν για να ξυπνήσουν την παιδική μας αθωότητα και να μας μεταφέρουν αλήθειες και νοήματα υψηλά, να μας θυμίσουν ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να ανακαλύψει ξανά τις αρετές και την ευγενική ψυχή του, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.
«Τα Παραμύθια της Ψυχής» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Βεριγάκη «ανεβαίνουν» στην Πειραματική Σκηνή στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο τις Δευτέρες». Ο ξεχωριστός αυτός κύκλος του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, φέρνει πιο κοντά τους ντόπιους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του θεάτρου στο κοινό ενώ παράλληλα δίνει μία νέα καλλιτεχνική και θεατρική πνοή.

Η κα. Μαργαρίτα Βεριγάκη μιλώντας στο Cretalive αναφέρθηκε στα παραμύθια και πόσο ανάγκη τα έχει ο άνθρωπος, στους συντελεστές της παράστασης αλλά και στη σπουδαιότητα του ειδικού κύκλου «Θέατρο τις Δευτέρες» του ΠΣΚΗ.
- «Ένα παραμύθι της ψυχής» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα ανέβει στην Πειραματική Σκηνή του ΠΣΚΗ την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι δικά σας. Πόσο ανάγκη έχει η ψυχή του ανθρώπου τα παραμύθια;
«Περισσότερο από ποτέ! Διανύουμε μια εποχή, όπου υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, που διακινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όλες αυτές οι πληροφορίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ουσία και νόημα και μας κάνουν να χανόμαστε σε μια άβυσσο, μέσα στην οποία δεν ξέρουμε τι είναι αλήθεια ή ψέμα. Μέσα σε αυτή την ‘’πραγματικότητα’’ χάνουμε τον εαυτό μας… Τα παραμύθια έρχονται από πολύ παλιά, από τις αρχαίες παραδόσεις μας και έχουν τον τρόπο να μας ξεκλειδώνουν και να μιλούν κατευθείαν στην ψυχή μας. Ξυπνούν τη συνείδησή μας και μας θυμίζουν ποιοι είμαστε. Θυμίζουν την παιδική μας αφέλεια, την αγνότητά μας και μας μεταφέρουν σε έναν μαγικό κόσμο. Τα παραμύθια μεταφέρουν διαχρονικά σύμβολα, αλήθειες και υψηλά νοήματα. Μπορούν να είναι διδακτικά, ψυχαγωγικά και λυτρωτικά. Τα παραμύθια είναι για όλους! Δοκιμάστε να διαβάσετε ένα παραμύθι που αρέσει και εσάς σε ένα μικρό παιδί. Στο τέλος αν δεν έχουμε κοιμηθεί γλυκά, έχουμε τουλάχιστον ανακουφιστεί και έχουμε νιώσει πιο ανάλαφροι.»

- Το δικό σας παραμύθι της ψυχής τι έρχεται να μας πει στις 24 και 25/2 στο ΠΣΚΗ; Ποια είναι τα μηνύματα;
«Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλους, στο οποίο οι πράξεις των ηρώων συμβολίζουν την ‘’εργασία’’, που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος με τον εαυτό του, για να βρει τη αληθινή του φύση και να εναρμονιστεί μαζί της. Να ανακαλύψει ξανά τις αρετές και την ευγενική ψυχή του και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος του εαυτού του και ολόκληρου του κόσμου. Ακριβώς γιατί σήμερα έχουμε χάσει τον εαυτό μας και ασχολούμαστε μονάχα με τα υλικά αγαθά και καθόλου με τα πνευματικά, έχουμε ανάγκη να ψάξουμε και να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό. Να καλλιεργήσουμε τα καλύτερά μας στοιχεία και να γίνουμε Άνθρωποι με Ά κεφαλαίο. Το έργο έχει έναν αρκετά διδακτικό χαρακτήρα, με συμβολισμούς και φιλοσοφικές προεκτάσεις, αλλά παρουσιάζεται μέσα από κλασσικούς ήρωες παραμυθιών, όπως μια πριγκίπισσα, έναν ντελάλη, έναν βασιλιά, ένα δράκο και άλλα παράξενα όντα και τα μηνύματα μεταφέρονται μέσα από δραματικές, αλλά και αρκετά χιουμοριστικές σκηνές, ώστε να είναι πιο ανάλαφρα και εύπεπτα για τον θεατή. Το στοίχημα αυτής της παράστασης είναι να καταφέρουν τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός, να κάνουν αρμονικά τις μεταβάσεις και τις αλλαγές δέκα διαφορετικών χαρακτήρων πάνω στη σκηνή και να αγγίξουν με έναν τρόπο τις καρδιές των θεατών.»

- Μιλήστε μας για τους συντελεστές της δουλειάς σας;
«Έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με πολύ ταλαντούχα παιδιά και είμαι πολύ ευγνώμων, που μπόρεσα σε ένα μεγάλο ποσοστό να υλοποιήσω το έργο μου έτσι όπως το είχα φανταστεί. Να καταφέρω αρχικά να έχω ζωντανή μουσική πάνω στη σκηνή και επιπλέον να μπορούν να τραγουδηθούν τα τραγούδια του θεατρικού μου έργου. Σε αυτό βοήθησε ο Αλέξανδρος Κανακάκης που μελοποίησε τα τραγούδια της παράστασης και που ντύνει μουσικά και ζωντανά όλο το έργο. Η Τατιάνα Μαρίνοβα αγάπησε την προσπάθειά μου, επιδεικνύοντας πολύ ζήλο, με αποτέλεσμα να κάνει πολύ όμορφες κατασκευές και κοστούμια για εμάς. Τέλος, η Μαρία Αμανάκη και ο Χρήστος Καράνταης, οι ηθοποιοί που παίζουμε μαζί πάνω στη σκηνή, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και καλύπτουν με το ταλέντο τους, επάξια τους διαφορετικούς και ταυτόχρονα αρκετά απαιτητικούς ρόλους επί σκηνής.»

- Το «Θέατρο τις Δευτέρες» στο ΠΣΚΗ θεωρείτε ότι δίνει βήμα στο ντόπιο δυναμικό και την θεατρική παραγωγή που υπάρχει στο νησί; Το κοινό της Κρήτης ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα των τοπικών σχημάτων;
«Είναι πραγματικά ένα πολύ αξιόλογο εγχείρημα εκ μέρους του ΠΣΚΗ, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε διαφορετικά θεατρικά σχήματα του ντόπιου δυναμικού, να μεταφέρουν στη σκηνή τα έργα τους και να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους στο φιλοθεάμων κοινό του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία και λόγω του ότι έχω παρακολουθήσει κάποιες παραγωγές συναδέλφων, μπορώ να πω ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Πιστεύω ότι ‘’Το Θέατρο τις Δευτέρες’’ χρειάζεται να συνεχιστεί, και είναι μία διαδικασία που θα βοηθήσει και περαιτέρω τους ντόπιους καλλιτέχνες. Στην πορεία θεωρώ, ότι αυτός ο θεσμός μπορεί να δώσει νέα καλλιτεχνική και θεατρική πνοή στο ΠΣΚΗ και έναν πλουραλισμό έργων, καλύπτοντας τις διαφορετικές ενδεχομένως προτιμήσεις των θεατών. Εκτός αυτού, θεωρώ ότι το κοινό του Ηρακλείου δείχνει μια ευαισθησία προς τους ντόπιους καλλιτέχνες και πέραν απ’ τη δική του ανάγκη για ψυχαγωγία, θέλει και να τους στηρίξει και να ανεβάσει το πολιτισμικό υπόβαθρο της πόλης του Ηρακλείου.»
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο