ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα σπίτια της γιαγιάς μου»
Της Κορνηλίας Τσεβίκ - Μπαϊβερτιάν
SHARE:
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της κας Κορνηλίας Τσεβίκ - Μπαϊβερτιάν, με τίτλο: «Τα σπίτια της γιαγιάς μου», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022.
Στον σύντομο Χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, αναφέρθηκε στην Πόλη των πόλεων, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να έχουν ξεριζωθεί από εκεί οι Έλληνες, αλλά όχι οι μνήμες, ενώ τα χαρακτηριστικά της ομογένειας και της Ορθοδοξίας παραμένουν έως και σήμερα».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, σημειώνοντας ότι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης «βλέπει» το τρέχον έτος ως έτος Εθνικού αναστοχασμού λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αφού διηγήθηκε μνήμες από τη δική του γιαγιά, έκανε λόγο για τις μυρωδιές της πολίτικης και της «πολιτικής» κουζίνας, αλλά και για τις μνήμες που φέρνει στην επιφάνεια το βιβλίο της κας Τσεβίκ.
Ο κ. Μανώλης Κωστίδης, Δημοσιογράφος, ο οποίος, λόγω έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν κατάφερε να συμμετάσχει ζωντανά στην εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τη συγγραφέα για όλα αυτά που προσφέρει μέσα από τα έργα της στους Έλληνες της Πόλης, ανέφερε ότι «τα ίχνη των Ρωμιών, ακόμη και σήμερα, είναι παντού, στις εκκλησίες, στα σχολεία και στις γειτονιές».
Έπειτα, η κα Στέλλα Χαριτάκη, Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων, παραλήρησε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με τους Ρωμιούς της Πόλης, επισημαίνοντας ότι «και εκείνοι εκδιώχθηκαν, όμως, δεν ξεχνούν ποτέ τι συνέβη στους προγόνους τους και προσπαθούν σήμερα να μεταλαμπαδεύσουν τις μνήμες, αλλά και την αγάπη τους για την Πατρίδα στους νεώτερους».
Τέλος, η συγγραφέας κα Κορνηλία Τσεβίκ – Μπαϊβερτιάν ανέφερε πως «πηγή έμπνευσης ήταν η γιαγιά της», υπογραμμίζοντας ότι «μαζί με τα φανταστικά, αλλά και τα αληθινά, γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο, αναφέρονται και γεγονότα από τη ζωή των Ρωμιών της Πόλης που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν στη νέα Πόλη, ξανακτίζοντας τη ζωή τους ως μειονότητα. Γι’ αυτό στο βιβλίο υπάρχει η χαρμολύπη για την αποδημία και την έξοδο των Ρωμιών στα πέρατα της γης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο από όλους τους συμμετέχοντες. Ο κ. Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ, σημείωσε ότι το βιβλίο θα συμπεριληφθεί στη λίστα των βιβλίων της Λέσχης Φιλαναγνωσίας που λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ «Το Φως».
Η εκδήλωση μεταδόθηκε από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube και είναι διαθέσιμη προς παρακολούθηση μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2J7COjq