ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Daulute's Mountain Echo στο Πολιτιστικό

Στις 26 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συναυλιών

Οι Daulute's Mountain Echo στο Πολιτιστικό

Οι Daulute έχουν πλέον διαμορφώσει, τον δικό τους μοναδικό ήχο και τρόπο ερμηνείας, που ξεχωρίζει στην παλέτα της World Music σκηνής. Εμπνευσμένοι από μελωδίες και ρυθμούς της Κρήτης και του Αιγαίου, εστιάζουν στην μουσική πράξη με αντισυμβατικό χαρακτήρα, ώστε η κάθε τους εμφάνιση να αποτελεί μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Το σχήμα, αποτελείται από τρεις μουσικούς, οι οποίοι κατάγονται από την Κρήτη. Με αφετηρία, την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αναπτύσσουν ένα δυναμικό, εναλλακτικό αλλά και σύγχρονο στυλ. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, πειραματισμούς και σολιστική διάθεση παρουσιάζουν μια ξεχωριστή πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης παρουσιάζει την κρητική λύρα και τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι, μαντούρα, άσκαυλο), ενώ προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, κινέζικο bawu, ινδικό bansuri).

Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο, αναπτύσσοντας την τεχνική του. Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του αιγιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ ενσωματώνει κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, και frame drumς από τη Μέση Ανατολή).

Έχουν κυκλοφορήσει μια δισκογραφική δουλειά με τίτλο Στρόβιλος, η οποία περιέχει πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και παραδοσιακές μουσικές από τον ελλαδικό χώρο. H δεύτερη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζουν, αντανακλά μια νέα διαδρομή η οποία συνδυάζει παραδοσιακές μελωδίες με ήχους electroaccoustic, ambient, και progressive folk. Στο ενεργητικό τους, έχουν πολυάριθμες εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα, ενώ έχουν συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ στο εξωτερικό, σε πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Κύπρου.
 
Συντελεστές:
 
Δημήτρης Σιδερής: τραγούδι, λαούτο
Γιάννης Παπατζανής: τραγούδι, νταουλάκι, στάμνα
Γιώργος Ζαχαριουδάκης: θιαμπόλι, ασκομαντούρα, τσαμπούνα, λύρα, φλάουτο, μπανσούρι
 
Διαβάστε περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3AejQhG

Το μουσικό σχήμα Daulute
 
 
Προπώληση εισιτηρίων
 
Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 και 8€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) συνεχίζεται και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00)
● Την ticketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/3AdAfDd
● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης

Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19, για την είσοδο σε κάθε κλειστή αίθουσα, οι θεατές οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή νόσησης κατά την είσοδο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το ΠΣΚΗ επιπρόσθετα θα τηρήσει, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού στις κλειστές του αίθουσες, αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Βιογραφικά συντελεστών:
 
Γιώργος Ζαχαριουδάκης | πνευστά
Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης είναι ένας δεξιοτέχνης μουσικός ο οποίος ασχολείται με την εκτέλεση οργάνων από διάφορες μουσικές παραδόσεις. Έχει σπουδάσει κλασσικό φλάουτο και πιάνο σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας (Bath Spa University, Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σκωτίας, Newcastle University upon Tyne της Αγγλίας). Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα την τοπική μουσική της Κρήτης.
Πολλές φορές, κινείται σε φαινομενικά ετερόκλιτους μουσικούς κόσμους για να ανακαλύψει συνδέσεις, κοινά στοιχεία και μουσικές γέφυρες. Από τη φλογέρα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, μεταπηδά στα παραδοσιακά θιαμπόλια της Κρήτης και στα κέλτικα whistles. Από το κλασσικό φλάουτο της Δύσης, οδηγείται στο ινδικό φλάουτο bansuri και στο κινέζικο φλάουτο bawu. Από την αρχαιοελληνική λύρα του Απόλλωνα, μεταβαίνει στην κρητική λύρα του Σταγάκη, και από το διπλομάντουρο και την ασκομαντούρα της Κρήτης, επιστρέφει στον δίαυλο και στον άσκαυλο της αρχαίας Ελλάδας.
Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Daulute, Cretan Winds, Πύρηχος και ΔίςΤροπον τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής. Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό, παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική.
 
Δημήτρης Σιδερής | λαούτο
Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ηράκλειο και σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Αττικό Ωδείο. Αφού μετακόμισε στην Κρήτη το 1997, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Κοινωνιολογίας και ασχολείται με το κρητικό λαούτο. Τα τελευταία 18 χρόνια συμμετέχει σε συναυλίες δημοτικής κρητικής μουσικής, εορταστικές εκδηλώσεις και μουσικές παραγωγές, συνεργαζόμενος με εξέχοντες Κρητικούς μουσικούς όπως ο Δημήτρης Σγουρός, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο Αντώνης Φραγκάκης, ο Γιώργος Ξυλούρης, ο Στέλιος Πετράκης και άλλοι. Δραστηριοποιείται στον εκπαιδευτικό τομέα δίνοντας ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια στην Ελλάδα  (Μουσικό Διδασκαλείο του Μέρωνα) και στο εξωτερικό και επί του παρόντος, διεξάγει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στην «Κρητική μουσική ταυτότητα», στη Σχολή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ως μέλος των Daulute και Babel trio και ως σόλο καλλιτέχνης, αναπτύσσει ένα προσωπικό ύφος στο κρητικό λαούτο που ενσωματώνει διάφορα ανατολικά και δυτικά στοιχεία. Το 2015, σχεδίασε και συν-δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο: το ηλεκτρικό λαούτο. Η πιο πρόσφατη μουσική του παραγωγή Lute Electric: Soundscape recordings of solo performance, συνοδεύεται από το φιλμ Lute Electric the documentary (Λαούτο ηλεκτρικό) της Before Sound_Filming Reality.
 
Γιάννης Παπατζανής | κρουστά
Χαρακτηρίζεται για τη δεξιοτεχνική ικανότητα στην εκτέλεση οργάνων (παραδοσιακά κρουστά της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου), σε σημείο ώστε να θεωρείται από τους σημαντικότερους εκτελεστές παραδοσιακής μουσικής πανελλαδικά. Διατηρεί πολυετή συνεργασία με μουσικούς από το Ρατζαστάν, το Ιράν, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αρμενία, την Ανδαλουσία και το Αζαρμπαιτζάν και συγκεκριμένα με τους Ross Daly, Γιώργο Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Ψαραντώνη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Δημήτρη Σγουρό, Αχιλλέα Περσίδη και Haig Yazdjian, παίζοντας κρουστά και τραγουδώντας, τα τελευταία 25 χρόνια. Η βάση του τραγουδιστικού ρεπερτορίου του είναι η κρητική μουσική, αλλά προσεγγίζει και μουσικά ιδιώματα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, εξελίσσει τις τεχνικές του αιγιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπάκι/νταουλάκι), ενώ χρησιμοποιεί κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu με τεχνική από το ινδικό ghatam, frame drums από τη Μέση Ανατολή και ισπανικό cajon). Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, για χοροθέατρο, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές. Διαθέτει πολυετή εμπειρία, στην πραγματοποίηση σεμιναρίων διδασκαλίας ρυθμού και κρουστών στην Ελλάδα (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αθήνα και Χουδέτσι) και σε πόλεις του εξωτερικού (Κύπρος, Βαρκελώνη, Βιέννη, Γενεύη, Μιλάνο).

Ο Ross Daly αναφέρει για τον Γιάννη Παπατζανή:
«Ο Γιάννης Παπατζανής, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων και τεχνικών πολλών διαφορετικών κρουστών οργάνων, παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων. Πρόσφατα, στράφηκε προς το Νταούλι, το μόνο Κρουστό που παραδοσιακά συσχετίζεται με την Κρητική Μουσική, στο οποίο ανέπτυξε νέες τεχνικές και μία νέα μουσική προσέγγιση, η οποία προσφέρει νέες δυνατότητες που δεν προϋπήρχαν στο παραδοσιακό, ιδιαίτερα λιτό τρόπο παιξίματος. Το αποτέλεσμα αυτού του νέου τρόπου παιξίματος, έχει διευρύνει αισθητά τις δυνατότητες του οργάνου χωρίς κανένα συμβιβασμό, πάνω στα βασικά παραδοσιακά αισθητικά στοιχεία.»

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση