Ο...ακήρυκτος πόλεμος με τον εργολάβο στο Πολιτιστικό!

Το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει το έργο της Β φάσης;


Του Ειδικού Συνεργάτη

 

Πριν από λίγες μέρες, μάθαμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ, ενέκρινε με παρατηρήσεις τη Μελέτη Εφαρμογής του Έργου που κατέθεσε ο εργολάβος, παρά τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Ήταν η τέταρτη φορά που διορθώθηκαν τμήματα της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ και όπως λένε οι αρμόδιοι, με τα όσα έχουν ξεκαθαρίσει ως τώρα,  το έργο μπορεί να ξεκινήσει και οι παρατηρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, να διορθωθούν στη συνέχεια. 

Πριν από την κατάθεση της μελέτης σε αυτό το σταδιο, υπήρξαν τρία προηγούμενα σταδια στα οποία, η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ, είχε εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής τόσο σε τεχνικό επίπεδο διορθώνοντας τη μελέτη όσο και σε νομικό επίπεδο με την αποστολή στον Εργολάβο ακόμη και Ειδική Διαταγή όπως προβλέπεται από το νόμο, για την κατάθεση μιας σωστής  Μελέτης Εφαρμογής. 

Τώρα στη ΔΕΠΤΑΗ, όλοι περιμένουν τον εργολάβο να ξεκινήσει το έργο, αλλά όμως δεν τον βλέπουν και πολύ …ζεστό.

Ενας λόγος , όπως φαίνεται, ο οποίος έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, από περσι τον Οκτώβριο δηλαδή, μαίνεται, ενας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ της Υπηρεσίας και του Εργολάβου, επειδή η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ  του ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις συμβατικές και ποιοτικές Προδιαγραφές της Σύμβασης, οι οποίες για να υλοποιηθούν, προυποθέτουν και ένα αντίστοιχα μεγαλύτερο κόστος κατασκευής.

Αυτό προφανώς δεν αρέσει στον εργολάβο, και αντιδρά με όποιο τρόπο μπορεί, εχοντας μέχρι σήμερα καταθέσει: 

  • Μία αίτηση θεραπείας στον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εξετάζεται από το Υπουργείο. Για την αντίκρουση της η ΔΕΠΤΑΗ κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τρείς ογκώδεις φακέλους.
  •  14, ναι Δεκατέσσερις (!), Ενστάσεις για διάφορα θέματα, οι όποιες έχουν απορριφθεί όλες από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ.
  • Μία Όχληση για αποζημίωση λόγω Υπερημερίας του Κυρίου του Έργου, η οποία και αυτή απορρίφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ
  • Μία Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών η οποία δεν έγινε δεκτή από την Τεχνική Υπηρεσία.
  • Μία Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης η οποία απορρίφθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία.
  • Ένα Υπόμνημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εξετάστηκε.
  • Ένα Αίτημα Ακρόασης προς το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ικανοποιήθηκε. 

Σε ένα πεντάμηνο δηλαδή ο εργολάβος της Β' φασης του Πολιτιστικού, έχει καταθέσει 20 νομικής φύσης έγγραφα που αφορούν σε διαφωνίες και αιτήματα σχετικά με τη σύμβαση, εκ των οποίων το κάθε ένα για να αντιμετωπισθεί σωστά, χρειάζεται πολλή δουλειά από ένα ικανό επιτελείο και μηχανικών και νομικών.

Για να παρετε μία γευση από τη διαμάχη, σας παραθετουμε την Ειδική Διαταγή για την καταθεση της Μελέτης Εφαρμογής την οποία εξέδωσε η Υπηρεσία προς τον Εργολάβο (το ιστορικό που αναφερεται σε αυτή έχει ενδιαφέρον), την Ενσταση του Εργολάβου κατά της Ειδικής Διαταγής η οποία απαρριθμεί  124 σελίδες (!) και την Εισήγηση της Υπηρεσίας για την απόρριψή της, η οποία συναγωνιζόμενη την Ενσταση  μαζί με τον Πίνακα παρατηρησεων που τη συνοδευει, απαρριθμεί με τη σειρά της 184 (!) σελίδες.

Οποιος έχει αντοχές ας τις διαβάσει, αλλά όποιος θέλει να …μάθει και κάτι, ας τις μελετήσει.

Τελικά πως γίνεται ενός έργου να..προηγούνται οι δικηγόροι και να ακολουθούν οι μηχανικοί;

                                   Εξήγηση

Υπάρχει άραγε ρεαλιστική εξήγηση για όλα αυτά; Και αναφέρομαι γενικά στα έργα- τη δίνει ενας παλιός μηχανικός στα δημόσια έργα, ο οποίος μας ανελυσε αυτή την «τακτική»

Μας είπε δηλαδή, ότι υπάρχουν εργολάβοι που βγάζουν ίσως και περισσότερα λεφτά από τις δίκες για διαφωνίες που δημιουργούνται στα έργα, από όσα βγάζουν εκτελώντας τα ίδια τα έργα.  

Μας εξήγησε επίσης, ότι όταν οι «διαφωνίες» που θα δημιουργηθούν στα έργα με τις υπηρεσίες ωριμάσουν και φτάσουν μετά από επτά έως και δέκα χρόνια στα δικαστήρια, οι περισσότερες υπηρεσίες,  δεν μπορούν να βρούν ούτε καν το φάκελο του έργου ενημερωμένο, για να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τους «δυστυχείς» εκπρόσωπους του νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον στις δίκες αυτές  στο Εφετείο.

Ετσι λοιπόν, με μία διαφορά φάσης η οποία χρονικά προσδιορίζεται στα επτά εως και δεκα χρόνια, από  την εκτελεση του έργου και ως αποτελεσμα από τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις εκδοθούν για τις διαφωνίες στα έργα αυτά, δημιουργείται στις μεγάλες εταιρείες, μια πρόσθετη και παράλληλη ροή εσόδων, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.  

Στη ΔΕΠΤΑΗ πάντως αισθάνονται ικανοποιημένοι από την απόδοση της Τεχνικής τους Υπηρεσίας και σε κάθε ευκαιρία σταζουν …μέλι για τα πεπραγμένα της.

Το έργο ακόμη όμως δεν έχει ακόμη πρακτικά ξεκινήσει και όπως λέει και η παροιμία: «Πολύ το μέλι αλλά από …τηγανίτα, τίποτα».

Δείτε όλα τα έγγραφα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ