"Ο Θεοτοκάς του θεάτρου"

Ένα βιβλίο από την Κυριακή Πετράκου

Κυριακή Πετράκου: Ο Θεοτοκάς του θεάτρου. Έργα, θεωρία και κριτική, δράση, Μίλητος (Εξάντας), Αθήνα 2017, 595 σελ., 75 φωτογραφίες.

O Γιώργος Θεοτοκάς (1905-1966) ανήκει στους συγγραφείς που επιβλήθηκαν εύκολα και αμέσως μόλις εμφανίσθηκε στα ελληνικά γράμματα. Έδωσε υποσχέσεις με τα πρώτα έργα του, τις οποίες ξεπέρασε με τα επόμενα, απέκτησε φήμη και κύρος, που διατήρησε και μετά θάνατον. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου: δοκίμιο, αρθρογραφία, μυθιστόρημα, δράμα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και ποίηση. Ο Θεοτοκάς του θεάτρου έγραψε δεκατρία θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία παραστάθηκαν επανειλημμένα. Υπήρξε τρεις φορές διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και επιπλέον πρωτεργάτης στην ίδρυση και διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Όταν ολοκλήρωσε και εξέδωσε τα πρώτα θεατρικά έργα του (1944) και άρχισε τις θητείες του ως διευθυντή των κρατικών θεάτρων (1945), τα νέα ερεθίσματα της θεατρικής συγγραφής και της θεατρικής πράξης, με την οποία ήρθε άμεσα σε επαφή, του ενέπνευσαν απόψεις και ιδέες που δημοσίευσε στον τύπο υπό μορφή άρθρων, επιφυλλίδων και συνεντεύξεων. Έχει γράψει θεατρικές κριτικές και πολλά άρθρα, δίνοντας κατευθύνσεις  για την κρατική θεατρική πολιτική, για τη λειτουργία, τη δεοντολογία και το δραματολόγιο των κρατικών θεάτρων, παραινέσεις προς το ελεύθερο θέατρο με κατανόηση όμως των δυσκολιών, αρκετά για την ιστορία του θεάτρου και ιδίως του νεοελληνικού, για την οποία κατά  κανόνα μιλούσε και στις διαλέξεις του. Η σφαιρική αυτή μελέτη εξετάζει λεπτομερώς και σε βάθος τη θεατρική διάσταση του πολυμερούς πνεύματος του Θεοτοκά, ώστε να φωτίσει τη θεαματικότερη από τις επιδόσεις τού ηγέτη της θρυλικής Γενιάς του ’30.

Βιογραφικό σημείωμα

Kυριακή Πετράκου είναι καθηγήτρια στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών, στο οποίο προσλήφθηκε ως λέκτορας το 1998. Είναι διδάκτορας του ίδιου τμήματος  (1996). Έχει διδάξει νεοελληνικό θέατρο στα πανεπιστήμια της Βιέννης και  της Σιλεσίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Έχει διδάξει επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Aντικείμενο του ειδικού επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι το νεοελληνικό θέατρο 19ου και 20ού αιώνα. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Σάββα Γώγο στη συγγραφή του Λεξικού του Αρχαίου Θεάτρου (Μίλητος 2012) Έχει συμμετάσχει σε περίπου 80 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Έχει εκδώσει 10 βιβλία και περίπου 150 άρθρα της δοκιμιακού και (κυρίως) ερευνητικού χαρακτήρα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ