ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“LIMEN”: Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος

Στο Heraklion Arts and Culture

“LIMEN”: Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος

Η μουσική performance που παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στις 7 και 8 Αυγούστου 2022 στο Θαλάσσιο Φρούριο ενετικού λιμένος Ηρακλείου (Κούλες) στο Ηράκλειο Κρήτης, στα πλαίσια του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου- Αντιδημαρχία Πολιτισμού είναι πλέον διαθέσιμη στο  Heraklion Arts and Culture!
 
Την παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε σε on line πρεμιέρα την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2022 στις 20:00 και έπειτα, on demand, Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε» στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/e_A8b11ZYLg
 
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το 1922, η Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών BEHOLD διερευνά σκηνικά την επίδραση του ιστορικού αυτού γεγονότος και των πληθυσμιακών ανταλλαγών που το ακολούθησαν, στις καθημερινές ζωές των κατοίκων της Κρήτης.
 
Η παράσταση αφορμάται από εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης στο κομβικό σημείο ενός λιμανιού , ενός φρουρίου που μπορεί να γίνει φυλακή αλλά και καταφύγιο. Ένα κατώφλι, ένα ακόμη σύνορο που διαχωρίζει αλλά και ενώνει – όπως όλα τα σύνορα- το εδώ και το εκεί, το οικείο και το ξένο, το τώρα και το τότε. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας.


 
Ένας Χορός σύγχρονων ανθρώπων «παγιδεύεται» επί σκηνής στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να βρει τα δικά του βήματα σε μια πορεία που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας, σε έναν κατεξοχήν χώρο μνήμης όπως αυτός του Ενετικού Φρουρίου του Κούλε.
 
Πρόσφυγες του τότε και πρόσφυγες του τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, ζωντανή μουσική, προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα έρχονται στο φως για να διηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που συνδέει και εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι και σήμερα.   
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Ρία Μεντηλίδου
Σχεδιασμός φωτισμού - Διαμόρφωση σκηνικού χώρου : Ελένη Χούμου
Ενορχήστρωση - μουσική επιμέλεια: Μανόλης Μανουσάκης
Βοηθός σκηνοθέτη/παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη
Ηθοποιοί επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Μουσικοί επί σκηνής: Μανόλης Μανουσάκης (λαούτο κρητικό, λαούτο στεριανό, τραγούδι), Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι), Ισίδωρος Βαρδαρός (φωνή, βιολί)
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Σχεδιασμός αφίσας: Ευτυχία Τσουκαλά
Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας, Κινηματογράφηση: Τάσος Σταματάκης, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Γιάννης Μαθιουδάκης, Μοντάζ: Τάσος Σταματάκης, Ηχοληψία: Βαγγέλης Αποστόλου, Τεχνική κάλυψη : Sound Project _ Αντώνης Αλεξάκης, Οργάνωση- Εκτέλεση παραγωγής:  BEHOLD AMKE
Οι ηχογραφήσεις για την παράσταση και τα trailer πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο του Νικόλα Χριστόπουλου
 
Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού
 
Εγγραφείτε τώρα στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις on line πρεμιέρες καθώς και όλες τις παραγωγές του Heraklion Arts and Culture on demand!
 
Για ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://bit.ly/2Ym3OSb  
 
 
Το κείμενο της παράστασης αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης των συντελεστών και ηθοποιών και προέκυψε μέσα από την έρευνα, τη μελέτη και τον αυτοσχεδιασμό του καθενός και καθεμίας στις πρόβες.
 
Έρευνα πραγματοποιήθηκε - ανάμεσα σε άλλες πηγές – και:στο Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών της Ψηφιακής
Βιβλιοθήκης Ιστορικών Εγγράφων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, στο Αρχείο Μαρτυριών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, στα ΓΑΚ Νομού Ηρακλείου Κρήτης, στην πλατφόρμα του Δήμου Ηρακλείου «Ηλεκτρονική περιήγηση στην παλιά πόλη του Ηρακλείου», στα Πεπραγμένα των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στο Ψηφιακό Αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος K. Βενιζέλος”, στην Ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, στο Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, στο ερευνητικό έργο “Πρόσφυγες: η υποδοχή τους στην Ελλάδα 1821-1989” [Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών], καθώς επίσης και στα αρχεία σύγχρονων της εποχής μας εφημερίδων και εντύπων. Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του κειμένου στηριχθήκαμε επίσης στις πολύτιμες έρευνες, εργασίες και άρθρα της Ευγενίας Λαγουδάκη, του Νίκου Ανδριώτη, Μανώλη Δερμιτζάκη, της Λιάνας Σταρίδα, του Θοδωρή Κοντάρα, της Λένας Τζεδάκη-Αποστολάκη, της Χρύσας Τζομπανάκη, του Βλάση Αγτζίδη, του Γιάννη Ζαϊμάκη, Αντώνη Καρτσάκη, Τόνιας Καφετζάκη, Πολυξένης Μουστάκα, Τάσου Κωστόπουλου, Γ. Γιαννακόπουλου, Γ. Παπαδάκη, Αφροδίτης Μπόμπολη, Μερόπης Κοκκίνη, Γιώργου Καλλίνη, Σοφίας Βούλγαρη, Βασίλη Βασιλειάδη,Μιχαήλ Μαρμαρινού,  Arnold Van Gennep, Victor Turner.
 
Οι προσωπικές αφηγήσεις των ηθοποιών και οι ιστορικές αναφορές και αναλύσεις συνομιλούν και μπλέκονται με λόγια από αληθινές μαρτυρίες, φράσεις από λογοτεχνικά αποσπάσματα και θραύσματα κειμένων των Ευριπίδη, Αισχύλου, Γιώργου Σεφέρη, Διδώς Σωτηρίου, Μαρίας Ιορδανίδου, Γιάννη Ρίτσου, Έλλης Αλεξίου, Ηλία Βενέζη, Χρήστου Οικονόμου, Φώτου Γιοφύλλη, Γιάννη Κιουρτσάκη, Jacques Derrida, Hannah Arendt, Γιώργου Καρρά, Σοφίας Σπανού, Αγγελικής Καμπανού, Κάτιας Γαλοπούλου, Ανδρέα Νενεδάκη, Παντελή Πρεβελάκη, Ναζίμ Χικμέτ και πολλών άλλων άγνωστων, περαστικών αφού “είναι πολλών ανθρώπων λόγια, τα λόγια μας”, όπως μας είπε η κυρία Κάτια Γαλοπούλου όταν με χαρά μάς παραχώρησε την ιστορία της γιαγιάς Νικολέτας.
 
 Ακούγονται επίσης τα τραγούδια:
Αλεξανδριανή Φελάχα (Δημήτρης Σέμσης, 1934, πρώτη ερμηνεία Ρόζα Εσκενάζυ)
Μια μαύρη πέτρα του γιαλού (παραδοσιακό τραγούδι της Μικράς Ασίας)
Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι (Παραδοσιακό)
Δίνω φτερά στον στεναγμό (κοντυλιές ανατολικής Κρήτης) παραδοσιακό, διασκευή: Γιωργος Σφακιανάκης (Αβυσσινός)
Στην ξενιτιά απελπισμένος ( του Σωτήρη Γαβαλά. Ερμηνεύει ο Κώστας Ρούκουνας. Φωνογραφήθηκε το 1937)
Μεγαλότητες [Μουσική: παραδοσιακή, στίχοι: Βιτσέντζος Κορνάρος, Διασκευή: Μανόλης Μανουσάκης, περιλαμβάνεται στον δίσκο "Ξύλινο" (2019) ]
Ντούρου ντούρου [παραδοσιακό, ηχογραφήθηκε στη Ν. Υόρκη το Μάιο του 1928. Ερμηνεύει η Μαρίκα Παπαγκίκα]
Φιλεντέμ [παραδοσιακό]
Χρόνια πολλά στην ξενιτιά [Μουσική από το τραγούδι: Πέτρος και Παύλος, παραδοσιακό τραγούδι του γάμου από το Καστελόριζο, στίχοι παρμένοι από το τραγούδι "Ο ξενιτεμένος", Ρόζα Εσκενάζυ Διασκευή: Μανόλης Μανουσάκης]
Πάλι συννέφιασε [Παραδοσιακό της Χαλκιδικής]
Θα με δικάσει [1983 Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης Μουσική: Δημήτρης Λάγιος]
Μη μου παραπονιέσαι [Σύνθεση: Νίκος Γούναρης, Στίχοι Νίκος Φατσέας (1955)]
Τ’Άη Γιωργιού [παραδοσιακό Μ. Ασίας], Κάλαντα Πρωτοχρονιάς
 
Ευχαριστούμε για τη στήριξη και τη βοήθειά τους :
Την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Αριστέα Πλεύρη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Ελένη Κανάκη, τον κ. Βασίλη Λουράκη και κάθε έναν εργαζόμενο του Κούλε, τον ΟΛΗ και το προσωπικό του, τον κ. Τουρκάκη και την κ. Μπιτζίδου, την Στέλλα Μαλλιαράκη , τον Αγησίλαο Καλουτσάκη , την Ειρήνη Φουκαράκη, τον Δημήτρη Κυπριωτάκη, την Κατερίνα Λιάτσου, την Αρετή Πολυμενίδη, την Ειρήνη Κυριακού, τον Ανδρέα Καλοκαιρινό, τον Διομήδη Πατρίκη, τον Στέφανο, τη Μαρία, τον Αλέξη, την Νικολέτα, τη Σόφι, τον Στέλιο, τον Στέργιο και όλους τους θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση