Η κρητική γη «υποδέχτηκε» τον Γιάννη Μιγάδη

Τρισάγιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου

Στην αγαπημένη του Κρήτη επέστρεψε, όπως ήθελε ο ίδιος, ο σημαντικός ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης, ο οποίος "έφυγε" σε ηλικία 91 ετών πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα όπου ζούσε εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Την τετάρτη εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία στον Άγιο Διονύσιο Αεροπαγίτη, και το πρωί της Πέμπτης τελέστηκε τρισάγιο στον ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο.
Η ταφή του έγινε στο νέο κοιμητήριο, όπου από το δήμο Ηρακλείου έχει διαμορφωθεί, με αφορμή το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου, ένας ειδικός χώρος όπου θα θάβονται όλοι οι καλλιτέχνες που φεύγουν από τη ζωή δημοσία δαπάνη

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός και ουσιαστικός, ο Γιάννης Μιγάδης ανήκε στην χαρισματική γενιά των ανθρώπων που σφράγισαν την μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα. Φίλος του Γιάννη Τσαρούχη και του Μάνου Χατζηδάκι, έκανε σκηνικά για τον Καρολο Κουν, έζησε την Ελλάδα του οράματος και της πολιτιστικής αφύπνισης.

Η τελευταία μεγάλη του έκθεση είχε γίνει το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη και το 2003 στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στο ευρύ κοινό ήταν γνωστός από την ενότητα της δουλειάς του που αφορούσε τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες αποτύπωνε στον καμβά αν και είχε κάνει επίσης νεκρές φύσεις, σκηνές εσωτερικού χώρου, όψεις της ζωής στην πόλη και τοπιογραφικές συνθέσεις από ελληνικές παραλίες.

Ο επικήδειος του δημάρχου κ. Λαμπρινού στον ζωγράφο 

"Αποχαιρετάμε σήμερα τον Γιάννη Μιγάδη, μια σπουδαία προσωπικότητα της Τέχνης, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1926, και κατόρθωσε να συνδυάσει αξιοθαύμαστα την ζωή, τα βιώματα και τις εικόνες του γενέθλιου τόπου, με την Τέχνη της ζωγραφικής. Η στέρεη καλλιτεχνική παιδεία που απέκτησε κατά την μαθητεία του δίπλα στον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Παντελή Πρεβελάκη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και οι σπουδές του αργότερα στο Παρίσι, προσδιόρισαν την πορεία του, που εμπλουτιζόταν διαρκώς από την προσεκτική παρακολούθηση των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Ήδη από το 1953, που πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση, ο Μιγάδης είχε διαμορφώσει ένα ευδιάκριτο προσωπικό πεδίο, που είχε απηχήσεις από τα επιτεύγματα ζωγράφων της Γενιάς του 1930 (όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος και άλλοι), αλλά αποτύπωνε καίρια και το δικό του εικαστικό όραμα.

Τα επόμενα χρόνια ο Μιγάδης καταξιώθηκε στην συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, και η προσφορά του στην Τέχνη αποτιμήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική από τους ειδικούς του εικαστικού χώρου. Συνέχισε αδιάλειπτα το ζωγραφικό του έργο, με δημιουργίες του να εντάσσονται στις μεγαλύτερες πινακοθήκες της Ελλάδος αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Παράλληλα, εργάσθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Εθνικό θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο ελεύθερο θέατρο καθώς στον Ελληνικό και Ξένο κινηματογράφο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Το 1999,  ο Γιάννης Μιγάδης, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την συνολική προσφορά του στην Τέχνη. Επίσης, το 2003,  τιμήθηκε με το Βραβείο «Πάνος Αραβαντινός», για το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό του έργο, ενώ το 2007, του απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το Ηράκλειο, η γενέτειρά του, θα είναι πάντα υπερήφανη για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. "


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ